Tuore ruisleipä saapuu kauppojen hyllyyn joka arkiaamu.

Suomalaiset valitsivat vuoden alussa Suomen kansallisruoaksi ruisleivän. Aetoleipuri tekee aitoa, kotimaista ja käsintehtyä ruisleipää joka arkipäivä.

Aetoleipurin ruisleipä on perinteinen juureen valmistettu, runsaskuituinen täysjyväleipä, joka on leivottu ilman leivinhiivaa, yrittäjä Hanna Niskanen kertoo.
Leivänteko alkaa jo edellisenä päivänä juuritaikinan teolla ja varsinainen leivän paistaminen tapahtuu aamuyöllä. Näin jokaisena aamuna on saatavilla tuoretta, vastapaistettua leipää. Leivät valmistetaan käsityönä kotimaisesta täysjyväluomurukiista.
– Ruisleipää myydään omien myymälöiden lisäksi kaupoissa Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Leipäostoksille tullaan kauempaakin. Monet ostavat kerralla enemmän, toiset käyvät hakemassa meiltä joka päivä tuoreen leivän.

Kotimaiset kuidut kunniaan

Ruisleivän terveellisyydestä on paljon näyttöä. Ruis parantaa vatsan toimintaa, vähentää sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiä sekä helpottaa painonhallintaa. Onpa vaikutusta todettu olevan myös hampaiden ja ikenien kuntoon.
– Tutkija, tutkimusprofessori Kaisa Poutasen mukaan esimerkiksi diabetespotilaille pitäisi kirjoittaa lääkereseptin sijasta ruisleipäresepti. Runsaskuituinen ruokavalio vähentää lääkityksen tarvetta ja voi poistaa sen jopa kokonaan.
Aetoleipurin ruisleivässä kuidut ovat kohdallaan. Laadukas raaka-aine, kotimainen luomuruis, takaa terveellisyyden. Kyseessä onkin aito luomulähiruoka.
– On jokaisen kuluttajan tekemistä valinnoista kiinni, saako kotimaisesta viljasta tehtyä leipää jatkossakin. Meille kotimaisen viljan ja luomun käyttäminen on arvovalinta. Pitkillä sopimuksilla myllyn kanssa olemme voineet varmistaa kotimaisen viljan riittävyyden tuotteisiimme edelleen, yrittäjä ja leipurimestari Markku Kiiskinen toteaa.

p

Aetoleipuri Oy
Puijonsarventie 20, 70260 Kuopio
Puh. 050 919 6973, ma – pe 8 – 17
aeto@aeto.fi
www.aeto.fi
Aeto Myymälä-Kahvila
Sammakkolammentie 6, 70200 Kuopio
puh. 050 919 6974, ma – pe 9 – 17
toimisto@aeto.fi
www.aeto.fi