Tiina Naumanen ja Olivia nauttivat arjesta.

Tiina Naumanen on monelle ja monesta yhteydestä tuttu esiintyjä. Hän sukkuloi tottuneesti muun muassa kouluttajan, näyttelijän, laulajan, juontajan ja ohjaajan rooleissa. Monipuolisuus on rakentunut pikku hiljaa, pala palalta.

Pikku-Tiina oli ujo. Palo esiintymiseen oli vahva kotona, mutta isot yleisöt jännittivät. Lapsuuden ja nuoruuden harrastus löytyikin urheilun parista.
– Olen entinen SM-tason pituushyppääjä. Jo koulussa opettaja sanoi, että minun kannattaisi ottaa laulutunteja, mutta harjoittelin tuolloin yhdeksän kertaa viikossa. Vasta kilpailemisen lopetettuani minulle jäi tyhjiö, johon tilalle tuli laulaminen, näytteleminen ja tanssiminen sekä niiden opiskelu, hän kertoo.
Omasta jännittämisestä on hyötyä, sillä viestintäkouluttajana hän vetää muun muassa esiintymiskoulutuksia toisille jännityksestä kärsiville.

Väsymyksestä hyppy uuteen

Ensimmäiseltä koulutukseltaan Naumanen on luokanopettaja (KM). Opettajana työskennellessäkin veri veti lavalle. Illat, viikonloput ja kesälomat menivät laulu- ja juontokeikoilla sekä näyttämöllä. Valmistuttuaan filosofian maisteriksi puheviestintä pääaineenaan ja teatteri ja draama sivuaineenaan, hän alkoi pyörittää sivutoimisesti omaa, vajaa kymmenen vuotta sitten perustettua yritystään. Raja tuli vastaan vuonna 2013.
– Koin burn outin, en vain kerta kaikkiaan enää jaksanut tehdä kaikkea. Minun piti laittaa asiat tärkeysjärjestykseen, enkä raskinut luopua yrityksestäni. Päätoiminen yrittäjä minusta tuli vuoden 2014 alusta.
Naumanen ei ole katunut ratkaisuaan. Toki säännöllinen kuukausipalkka lämmittäisi välillä mieltä, mutta toisaalta tekemisen monipuolisuus korvaa ajoittaisen epävarmuuden.
– Ei sellaista työpaikkaa olekaan, missä saisin tehdä yhtä monipuolisesti töitä: kouluttaa ja esiintyä itse. Koen tarvitsevani sitä kaikkea ollakseni onnellinen.

Lapsiperheen arkea

Jos jo Naumasen työelämä koostuu monesta osasta, on kahden viime vuoden ajan palapelissä ollut uusi merkittävä tekijä, tytär Olivia.
– Kuulostaa kliseiseltä, mutta kyllä äidin rooli on se kaikista tärkein, rakkain ja raastavin. Lapsen saaminen ei ollut meille itsestäänselvyys, vaan Olivia on kauan odotettu lahja. Olemme halunneet ottaa näistä ainutkertaisista vuosista kaiken irti.
Kun Olivian isä, Tarot-ja Lazy Bonez -yhtyeistä tuttu Tommi Salmela, keikkailee hänkin ja tekee vuorotyötä, on uusi lapsiarki vaatinut venymistä ja hyvää organisointitaitoa molemmin puolin.
– Aikataulut ovat välillä haastavat, mutta olemme menneet eteenpäin lapsen ehdoilla. Suurena apuna ovat olleet isovanhemmat ja muu tukiverkosto, Naumanen kiittää.

Monessa mukana

Tänä syksynä koko perhe astuu uuteen arkeen, kun Olivia aloittaa päivähoidossa.
– Tiedossa on jännittävä ja tosi kiva syksy täynnä kiinnostavia produktiota.
Naumanen käsikirjoittaa ja ohjaa Männistön, Linnanpellon, Kelloniemen, Itkonniemen, Tiihottaren ja Saarijärven historiasta kertovan produktion.
Syksyn projekteihin kuuluu myös Snellman kesäyliopiston järjestämät draamakasvatuksen perusopinnot, joissa hän on toisena vastuuopettajana. Vuoden lopulla alkavat Ismo Apellin 50-vuotisjuhlaohjauksen harjoitukset. Apell ohjaa ja Antti Heikkinen dramatisoi Maria Jotunin Huojuvan talon, jossa Naumanen ja Heikkinen näyttelevät. Teos kiertää Pohjois-Savoa ensi keväänä.
– Musiikkiteatteri on sydäntäni lähellä, mutta rakastan myös vahvaa draamaa. Siksi odotan Lean haastavaa ja hienoa roolia innolla.
Tulevaisuudessa Naumanen toivoo saavansa tehdä edelleen töitä monipuolisesti.
– Taiteen tekemisen lisäksi toivon, että pystyn kehittymään ja haastamaan itseni myös kouluttajana ja välttäväni menemästä liikaa mukavuusalueelle. Haluan edelleen innostua ihmisistä ja uusista haasteista. Myös kameran edessä olisi kiva päästä työskentelemään entistä enemmän. Maailmalle en kuitenkaan haaveile satunnaisia työkeikkoja lukuun ottamatta, Kuopiossa on koti ja perhe.


 

Kaupunki, kirkko ja koulu yhdistävät voimansa

Marraskuun 29. – 30. päivinä Pohjantien koululla ja Pyhän Johanneksen kirkossa nähdään noin sadan hengen yhteisproduktio. Esitys on koostettu Kuopion kaupungin draamakasvattajan Anni Marinin Männistön, Itkonniemen, Linnanpellon, Kelloniemen, Tiihottaren ja Saarijärven ikäihmisiltä ja koululaisilta kerätyistä tarinoista.
– Olen käsikirjoittanut tarinoiden pohjalta esityksen, jonka toteuttamiseen osallistuu 80 Kalevalan koulun Pohjantien yksikön oppilasta, sekä yhteensä noin 20 pappia, kanttoria ja senioriseurakuntalaista Männistön seurakunnasta. Tämä on siis vahva, yhteinen ponnistus ja osa Suomi 100 -vuoden Yhdessä-teemaa, esityksen ohjaava ja käsikirjoittava Tiina Naumanen kertoo.
Tuotannosta vastaa Kuopion kaupungin kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman. Esityksen äänistä ja valoista puolestaan Viking Musiikki.
– Esitys käsittelee alueen historiaa ja linkittää menneisyyden tähän päivään. Entiset ja nykyiset nuoret kohtaavat lavalla hieman sadunomaisissa tunnelmissa. Toive omasta asuinalueesta kertovasta musiikkiteatterista on lähtenyt nimenomaan alueen asukkailta itseltään, joten tämä on meille iso, yhteinen ponnistus.