Popo Salami on monitaitoinen mies. Entinen ammattilaisjalkapalloilija valmentaa junioreita ja valmistelee väitöskirjaansa. Miehen neljäs albumi julkaistiin marraskuussa Alavan kirkossa järjestetyssä konsertissa.

Kun Popo Salamin ystävä ehdotti hänelle muuttoa Suomeen, ei mies ollut kuullutkaan koko maasta. Nyt tutkijana, artistina ja jalkapallovalmentajana toimiva Salami on asunut Kuopiossa jo 12 vuotta. En olisi tässä, jos Suomi ei olisi antanut minulle mahdollisuutta, hän sanoo.

Muutto Nigeriasta Suomeen ja Kuopioon ei sujunut aluksi aivan suunnitellusti. Ilmasto oli kylmä ja jalkapalloura katkesi vammautumiseen. Myös ihmisten käyttäytyminen oudoksutti aluksi.
– Kukaan ei puhunut mitään! Se tuntui oudolta ja ystävien saaminen oli vaikeaa. Ensimmäisenä talvena ajattelin, että lähden takaisin. Yritin etsiä töitä, mutta kielitaito oli esteenä.
Sitten onni kääntyi. Salami sai töitä Junttanilta.
-Se oli minulle hyvä merkki ylhäältä, että minun pitää jäädä. Työn mukana asiat alkoivat loksahdella paikoilleen, työpaikka oli hyvä, samoin työilmapiiri.
Nykyään Salami työskentelee yliopistolla tutkijana. Väitöskirjan pitäisi valmistua tulevana vuonna.
– Saan työskennellä hienojen ihmisten kanssa, rohkaisemme ja tsemppaamaan toisiamme. Se on hienoa.

Iloisia rytmejä ja koskettavia kohtaamisia

Merkittävää sisältöä elämään on tuonut myös musiikki. Reippaaseen jumalanpalveluselämään tottuneelle miehelle ensikosketus evankelis-luterilaiseen jumalanpalvelukseen oli sokki. Hengenheimolainen löytyi kuitenkin kanttori Ossi Jauhiaisesta.
– Seurasin Ossin soittoa ja hänestä näkyi sisäinen hyvä fiilis. Ossi hieman yllättyi, kun menin sanomaan hänelle, että pidän hänestä tosi paljon! Siitä alkoi yhteistyömme.
Ensimmäinen yhteinen esiintyminen Alavan kirkossa oli merkityksellinen. Kirkko oli täynnä.
– Konsertin jälkeen eräs iäkäs mies tuli itkien kiittämään minua. Tällaisista hienoista hetkistä ja kohtaamisista saan voimaa.
Salami laulaa sekä etnistä musiikkia että gospelia. Afrikkalaiset ja karibialaiset rytmit ovat hänen omia suosikkejaan. Paras musiikki kutsuu tanssimaan. Miehen neljäs albumi, tällä kertaa gospelia, julkaistiin 2.11. Alavan kirkossa. Vuosien Suomessa asumisen jälkeen mies on alkanut laulaa myös suomeksi.

Oppitunti suomalaisuuteen jalkapallon kautta

Suomeen sopeutumista on edistänyt myös jalkapallovalmennus. Oman uran loputtua Salami aloitti Pallokissojen valmentajana. Nykyään hän valmentaa KuPSin junioreita.
– Valmentaminen on ollut hyvä tapa tutustua suomalaisten luonteenlaatuun. Aluksi olin Pallokissojen naispelaajien kanssa ihmeissäni. Suomalaiset naiset ovat yhtä aikaa hyvin vahvoja ja hyvin herkkiä. Kaikenlaiset tunteet näytetään avoimesti ja se on hienoa. Afrikkalaisessa kulttuurissa naiset eivät ilmaise tunteitaan.
Salami tuntee nykyisin itsensä monessa suhteessa suomalaiseksi. Hän on yhdistänyt suomalaisen ja afrikkalaisen kulttuurin parhaat puolet toisiinsa.
– Olen tällainen aito musta Savon mies!