Kirjastotoimenjohtajana olen työnikin puolesta lukemisen mainosnainen. Kun minua pyydettiin kirjoittamaan lukemisesta ja sen iloista ja hyödyistä, vikoileva mieleni käski vaihteeksi kirjoittaa ihan toisenlaisen jutun. Kolumnini avulla pyrin vakuuttamaan sinut, rakas lukijani, siitä, että lukeminen on täysin turhaa puuhaa ja jopa vahingollista sinulle.
Lukeminen avartaa maailmaasi lisäten tietämystäsi monesta asiasta. Tieto lisää tuskaa. Mitä enemmän luet, sitä enemmän saat tietoa, sitä enemmän maailma sinulle avautuu, ja sen kompleksisempana sen koet. Kun tiedät vähän, pystyt elämään ihanasti omassa kuplassasi.
Vähäisen tietomäärän pohjalta on helpompi huudella mielipiteensä. Jos on enemmän tietoa, näkee asiat turhan monesta näkövinkkelistä, eikä ehkä tule niin pontevasti ottaneeksi kantaa asiaan kuin asiaan. Lukeminen siis rajoittaa sosiaalisuuttasi – ainakin sosiaalisen median rönsyilevissä ja kantaaottavissa keskusteluissa.
Lukeminen kasvattaa sanavarastoasi. Sinulla on vaikeuksia puhua ja kirjoittaa, kun joudut jatkuvasti miettimään, että minkä vivahteisen sanan mihinkin kohtaan puhettasi tai tekstiäsi valitsisit. Paljon helpompaa on kommunikoida ytimekkäästi ja lyhyesti vähäisellä sanavarastolla ja vähillä sanoilla. Jos ei tule ymmärretyksi, voi aina puhua vähän kovempaa. Tai voi ottaa avuksi vivahteikkaat käsimerkit. Kun käyttää kansainvälisesti ymmärrettävää ele- ja ilmekieltä, tulee ymmärretyksi maassa kuin maassa.
Lukeminen lisää empaattisuutta ja auttaa sinua ymmärtämään sitä, miltä toisesta tuntuu. Niin ajan hukkaa, ihan kuin ei omissa tuntemuksissa olisi ihan tarpeeksi. Lukeminen auttaa sinua ymmärtämään myös itseäsi. Sekin on varsin epäekologista, sillä se voi johtaa sinua tekemään elämääsi aikaa ja energiaa vieviä muutoksia.
Lukemisen ohella myös liikkumisen katsoisin epäilyttäväksi toiminnaksi, sillä liikunnalla on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia tekniseen lukutaitoon. Lukutaitosi voi siis vahingossa petrautua liikkuessasi, ja se voi johtaa sinut vaikeuksiin, joita tieto, oppiminen, sanavaraston kasvaminen ja empaattisuus voivat elämääsi tuoda.

Päivi Savinainen
Kirjastotoimenjohtaja