Guinness World Records mittaa ennätyksiä ympäri maailmaa mitä moninaisimmilta aloilta. Yksi vaativimmista suorituksista on harmonikan kestävyyssoitto. Maailmassa on vain muutama soittaja, joilla on edellytykset saada nimensä Guinnessin ennätysten kirjan sivuille. Yksi heistä on kuopiolainen Anssi K. Laitinen.

Anssi K. Laitinen tunnetaan ME-hanuristina, mutta harva tietää miten koviin suorituksiin titteli perustuu. Vuonna 2010 ennätys tuli Anssin nimiin Iisalmen Koljonvirralla, jolloin harmonikka soi 31 tuntia ja 25 minuuttia. Tämä ennätys kesti viime syksyyn asti.
– Marraskuussa huomasin ennätykseni siirtyneen 49 minuutin erolla yhdysvaltalais-italialaiselle Cory Pesaturolle. Ennätys on nyt 32 tuntia ja 14 minuuttia. Saman tien päätin, että ennätys on saatava takaisin. Ennätyksen rikkominen eli 33 tuntia on minimitavoite. Haluan soittaa nyt ainakin 40 tuntia. Jos se onnistuu, pysyy ME Kuopiossa kyllä jonkun aikaa, Laitinen kaavailee.

700 sävelmää ulkomuistista

Jos joku luulee harmonikansoiton kestävyysennätyksen irtoavan monotonisella kitkuttelulla, erehtyy hän suuresti. Pesaturo teki ennätyksensä soittaen 120 kappaleen valikoimaa, mutta Laitisen ennätys syntyi 536 ulkomuistista soitetulla kappaleella! Tällä kertaa kuopiolainen aikoo lyödä tiskiin vieläkin hurjemmat lukemat.
– Yhtäkään kappaletta en aio soittaa kahdesti. 40 tuntiin mahtuu noin 700 kappaletta, jotka soitan ilman nuotteja. Guinnessin säännöt mahdollistaisivat saman listan aloittamisen alusta aina neljän tunnin jälkeen. Mieluummin tarjoan yleisölle kuultavaa samalla periaatteella kuin millä tahansa muullakin keikalla. Säännöt sallivat viiden minuutin tauon jokaiselle tunnille, mutta viime kerrallakin soitin kevyesti 22 tuntia tauotta ja sitten käytin kertyneet tauot putkeen, Anssi muistelee huimaa suoritustaan.
Maailmanennätyksen kimppuun käydään keskiviikkona 11.heinäkuuta alkaen. Ennätyskeikka soitetaan Kuopion Klubilla, jonne yleisöllä on koko suorituksen ajan vapaa pääsy yön tunnit mukaan lukien.

Haluatko olla mukana ME-tapahtumassa todistajana, ajanottajana tai muuna toimitsijana? Lisätietoja antaa tapahtuman tuottaja, Savon XPressin Olavi Rytkönen: olavi.rytkonen@savonxpress.fi