Kuopiolainen Anssi K Laitinen teki heinäkuussa harvinaislaatuista musiikkihistoriaa. Tavoitteena oli rikkoa ME harmonikan kestävyyssoitossa, ja se tapahtuikin murskaavaan näytöstyyliin.

Entinen ME tulos syntyi viime syksynä USA:ssa, kun Cory Pesaturo soitti 32 tuntia ja 14 minuuttia. Tällä tuloksella hän ohitti aikaisemman, Anssi K Laitisen nimissä olleen ennätyksen 31 tuntia 25 minuuttia. Laitinen päätti palauttaa ennätyksen takaisin Suomeen ja Savoon ja koko kevään jatkunut valmistautuminen huipentui Kuopion Klubilla heinäkuun 11.-13.päivä. Tuloksena oli peräti kahdeksalla tunnilla Pesaturon tuloksen lyönyt uskomaton tulos 40.03.10.

– Tulos ei tullut helpolla. Noin 20 tunnin vaiheilla sain käsiini kovat kivut ja hetken jo harkitsin keskeyttämistä. Sisu ei kuitenkaan antanut periksi pettää porukkaa vaan jatkoin huoltoryhmän ja yleisön kannustamana ja Janne Juvosen hierontaosaamisen turvin. Kun ME rikkoutui, tipahtivat paineet yltäni ja loppuaika nykyiseen tulokseen sujui vaivatta. Tarvittaessa olisin helposti soittanut vaikka kaksi päivää eli 48 tuntia, mutta tuottaja Olavi Rytkönen vetosi herrasmiessopimukseemme 40 tunnin tavoitteesta. Sitä paitsi meillä molemmilla oli seuraavat keikat odottamassa lauantaina ja perjantaina Klubilla oli muitakin varauksia, oli pakko jättää monta hyvää kipaletta varastoon, Anssi muistelee hymyillen.

Tarkka dokumentointi ennätyksen edellytys

Pelkkä onnistunut suoritus ei kuitenkaan riitä Guinness World Record -organisaatiolle. Vuosittain ennätyksiä tulee tarjolle peräti noin 40 000, ja seula on syystäkin tiukka. Laitisen suorituskin tapahtui tarkkojen reunaehtojen puitteissa, raameissa joista suuri yleisö tietää vain pintatason.

– Ennätys on kolmikanta, johon kuuluu itse säännönmukaisesti tehty suoritus, tarkka kirjanpito ja asiapaperit todistajien toimesta sekä katkeamaton videotallennus ja lisäklipit ja tarkoin määrätyt still-kuvat. Jos joku tuosta listasta pettää, on koko yritys hylätty ja suoritus näin ollen turha, Anssi kertoo ja paljastaa ME:n olleen lopputarkastuksessa kiinni yhdestä sekunnista.

– Ennätyksen jälkeisenä aamuna sydän löi muutaman muljahtavan tahdin, kun Olli soitti. Vanhan ME:n rikkoutuessa soitin Säkkijärven polkkaa ja siinä hulinassa sain tiedon kahden minuutin minimiajasta liian aikaisin. Facebookin klippi näytti, että on siinä ja siinä kestääkö polkka riittävän pitkään. Videotarkastus näytti kestoksi kaksi minuuttia ja yksi sekunti, eli läheltä piti. Tästäkin kohdasta teen erityisselvityksen GWR:lle, asia on kunnossa kuten suoritus muutoinkin. Nyt en voi enää muuta kuin lähettää asiakirjat ja videot tarkastukseen ja toivoa että syksymmällä päästään juomaan ME-kahvit!

ME-keikka alkoi keskiviikkona 11.7. klo 8.00 ja loppui perjantaina 13.7. klo 00.03. Erillisiä kappaleita soitettiin 610, joista yhtäkään ei kahta kertaa. Soiton tukena oli vain lista soitettavista kappaleista, nuotteja tai muita muistilappuja ei käytetty. Jokaisen kappaleen vähimmäiskesto oli kaksi minuuttia ja kappaleiden välinen tauko maksimissaan 30 sekuntia. Jokaiselta täydeltä tunnilta kertyi viisi minuuttia lepoaikaa, jota Laitinen käytti vasta 13 tunnin yhtäjaksoisen soiton jälkeen hierontaan ja ruokailuun vajaat puoli tuntia. Todistajia oli 31 kahden tai kolmen tunnin vuoroissa, valvojia kaikkiaan kuusi, lisäksi huoltoryhmä. Yleisöä paikalla oli koko suorituksen ajan. ME:n syntyessä Kuopion Klubi oli täynnä kannustajia ja median edustajia.