Hyvä rakennus on käytännöllinen ja tuo myös esteettistä lisäarvoa ympäristöönsä, Art Michael miettii suunnittelemansa Sipulin palvelukodin edessä.


Kuopion rakennuskannassa toistuu suunnittelijan kohdalla usein sama sukunimi. Arkkitehdin ammatti kulkee Michaelin suvussa jo useassa polvessa. Art Michael seurasi isänsä Kajn jalanjäljillä.

Arkkitehti Kaj Michaelin kynänjälki näkyy useissa keskustan rakennuksissa. Michael on suunnitellut muun muassa torin ympäriltä löytyvät H-talon, Keilatalon ja Tullinkulman sekä lukuisia muita rakennuksia ympäri kaupunkia. Perinteet jatkuvat, sillä Michaelin suvussa arkkitehteja riittää.
– Isän veli Guy oli arkkitehti, minä ja veljeni Pet olemme arkkitehteja ja poikani Leo valmistuu myös arkkitehdiksi, Art Michael kertoo.
Art Michaelilla on arkkitehtitoimisto Pieksämäellä ja myös hänen suunnittelemiaan rakennuksia löytyy Kuopiosta. Tapaamme Petosella vastavalmistuneen, Vaalijalan kuntayhtymän rakennuttaman, Sipulin palvelukodin pihalla. Michaelin suunnittelemia palvelutaloja on Kuopiossa jo kuusi.
– Ammatinvalinta oli minulle itsestään selvää. Lapsen silmin arkkitehdin työtä tuli seurattua pienestä pitäen ja työn syrjään pääsi nopeasti kiinni. Näyttelijät ja muusikotkin usein valitsevat vanhempiensa alan. Varmasti on kyse siitäkin, että muunlaisesta elämästä ei tiedä. Tuntuu luontevalta jatkaa samalla uralla, Art Michael miettii.

Ihmisten toiveet todeksi

Arkkitehdin työssä tarvitaan muutakin kuin visioita.
– Arkkitehdin on tultava erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Rakennusten suunnittelu on ihmisten toiveiden ja tarpeiden täyttämistä. Arkkitehdilla on myös suuri vastuu, samoista materiaaleista voi tehdä hyviä ja huonoja rakennuksia.
Rakennusprojektit ovat usein budjeteiltaan mittavia, joten suunnittelussa tarvitaan myös itseluottamusta ja rohkeutta.
– Itse pidän tärkeänä, että suunnittelemani rakennukset ovat toimivia, kestäviä ja terveellisiä. Nykypäivänä sisäilmaongelmat ovat paljon esillä, ja on kauheaa, jos uusi rakennus menee heti pilalle. Siksi suunnittelijan ei pidä lähteä kaikkiin muotioikkuihin mukaan, vaan miettiä, mitkä ratkaisut todella toimivat.

Kauneutta ympäristöön

Menneisiin vuosikymmeniin verrattuna suunnittelu on helpottunut huomattavasti tietokoneiden myötä. Suurten tietomassojen hallinta on helpompaa ja työ ei ole enää paikkaan sidottua. Myös tyylillisesti rakennusten suunnittelu on nykypäivänä vapaampaa, sillä tyylikirjo on laventunut. Yhtä vallitsevaa tyylisuuntaa ole.
– Arkkitehti pystyy valitsemaan vapaammin erilaisia elementtejä ja rakennuskulttuuri on sallivampaa. Toisaalta tyylien kirjo voi johtaa myös sekamelskaan, joten suunnittelijan täytyy muistaa vastuunsa tässäkin asiassa.
Rakennukset vaikuttavat merkittävästi kaupunkikuvaan. Hyvin suunniteltu rakennus tuo lisäarvoa, kauneutta ympäristöönsä.
– Talo ei saa olla tylsä, mutta toisaalta arkkitehdin on pidettävä huolta siitä, että rakennus sopii paikalleen.

Kaj Michaelin suunnittelemissa taloissa näkyy vauhti ja virtaviivaisuus.