Apteekkari Jouko Savolaisen ja muun henkilökunnan työaikaa ei kulu lääkkeiden hyllytykseen tai noutoon, sen työn hoitaa Suomen nykyaikaisin lääkerobotti.


Viime keväänä uudistunut Itä-Suomen yliopiston apteekki tarjoaa asiakkailleen ensiluokkaista palvelua, joka on yhdistelmä ammattitaitoisen henkilökunnan osaamista ja alan uusinta tekniikkaa. Innovatiiviset tekniset ratkaisut ovat vapauttaneet henkilökuntaa logistisista rutiineista asiakaspalvelun eri tehtäviin, joissa asiakas saa entistä henkilökohtaisempaa ja nopeampaa palvelua.

Apteekkari Jouko Savolainen kertoo muutoksen näkyvän selkeästi niin apteekin tilaratkaisuissa kuin toiminnallisuuden kehityksessä.
– Itä-Suomen yliopiston apteekki on vahvasti digitaalinen ympäristö, missä kuitenkin suuri joukko henkilökuntaa työskentelee perinteisen asiakaspalvelun tehtävissä. Hyvä esimerkki tästä ovat käyttämämme digitaaliset hintalaput. Niiden avulla hinnat ovat aina tarkasti ajan tasalla ja asiakas voi luottaa siihen, että kassalta tulee oikea hinta. Valikoimamme on todella laaja ja hinnat vaihtuvat usein, digitaalisuus säästää valtavasti työtunteja. Tässäkin asiassa olemme alueellamme edelläkävijä. Vastaava digitaalinen hinnoittelu löytyy tällä hetkellä vasta muutamista Länsi- ja Etelä-Suomen apteekeista, Savolainen kertoo.

Robotti on nopea ja luotettava

Toinen esimerkki Itä-Suomen yliopiston apteekin käyttämästä tekniikasta on Suomen modernein apteekkikäytössä oleva lääkerobotti. Se hoitaa reseptilääkkeiden hyllytyksen ja lääkkeiden noudon, samalla lääketurvallisuus on maksimoitu. Hyllystä tulee aina tarkalleen se lääke mikä reseptiin on merkitty.
– Tämä on Suomen ensimmäinen kahdella robotilla varustettu avoapteekki, missä samalla kertaa liikkuvat tilaukset useammalle palvelupisteelle. Tämä nopeuttaa asiakaspalvelua todella paljon, farmaseutin ei tarvitse odotella lääkettä vaan se on käytännössä heti valmiina. Huippumoderni lääkerobotti oli toki iso investointi meille, mutta se maksaa kyllä itsensä takaisin henkilökunnan työtunteina muualla kuin hyllytyksessä ja lääkkeiden noudossa, Jouko Savolainen vertailee.

Tehokasta tilankäyttöä

Itä-Suomen yliopiston apteekin ajanmukainen ilme näkyy myös selkeyttä ja avaruutta tuoneissa tilaratkaisuissa. Halutut tuotteet ja palvelut löytyvät yhdellä silmäyksellä heti apteekkiin saavuttua ja koko ajan laajentuva tuotevalikoima on esillä mahdollisimman monipuolisesti.
– Entisiin hyllyihin ei yksinkertaisesti mahtunut niin paljoa tavaraa, kuin mitä valikoimamme edellyttää. Uutuuksia tulee markkinoille koko ajan lisää, niin reseptillisiä kuin reseptittömiäkin ja hyllytila oli syytä optimoida ilman koristeellisia hyllylistoja ja muita tilaa vieviä rakenteita. On tärkeää, että valikoima on monipuolinen ja että tavaraa myös löytyy hyllystä, apteekkari Savolainen kertoo.

Jonotusaika korkeintaan muutama minuutti

Itä-Suomen yliopiston apteekki sijaitsee aivan Kuopion ytimessä eli torin itälaidan Sektori-kauppakeskuksen katutasossa. Niinpä ajoittain apteekissa onkin ihmisiä varsin runsaasti. Sitä ei kuitenkaan tarvitse säikähtää, palvelun tehokkuus on mitoitettu asiakasmäärien mukaan.
Keskimäärin jonotusaika on vain neljä minuuttia, jonotuslapusta näkee odotettavissa olevan jonotusajan. Pääsääntöisesti ei siis kovin kauas kannata lähetä odotellessaan asioimaan. Vaikka apteekissa olisikin paljon asiakkaita, se ei tarkoita pitkää jonotusaikaa koska henkilökuntaa ja palvelupisteitä on paljon. Reseptintoimituspisteitä on peräti yhdeksän ja niissä asiointi on tehty mahdollisimman sujuvaksi. Ovella ei siis muiden asiakkaiden määrää kannata pelästyä, jono liikkuu todella tehokkaasti.

Hyvää tekeviä apteekkiostoksia

Yhteiskuntavastuu on Itä-Suomen yliopiston apteekille tärkeä asia. Tuotto palautuu takaisin yliopistolle käytettäväksi tutkimukseen ja koulutukseen. Itä-Suomen yliopistossa tehtävä terveystieteiden tutkimus puolestaan takaa oikean tiedon, oikean osaamisen ja oikean palvelun kaikille asiakasryhmille. Yliopiston tekemä tutkimus ja sen tulokset konkretisoituvat oman apteekin kautta aivan ensimmäisten joukossa.
– Meillä asiointi pyörittää positiivista jatkumoa, jokainen ostos on samalla tuki omalle yliopistolle ja sen tutkimukselle. Kiinnitämme runsaasti huomiota myös kestävän kehityksen periaatteisiin, niinpä kierrätämme tehokkaasti ja pyrimme esimerkiksi minimoimaan muovipussien käytön. Entistä paremmin tiloistamme löytyvä, selkeä lääkejätteen palautuspiste on sekin osa tätä ideologiaa, apteekkari Savolainen muistuttaa.

 


Laadukas apteekkikosmetiikka on myös mainio lahjaidea.

Apteekki-kosmetiikkaa ja verkkokauppaa

Itä-Suomen yliopiston apteekin apteekkikosmetiikkavalikoimassa on huomioitu erityisesti allergisen ja herkän ihon hoito. Sopivien tuotteiden valinnassa opastavat kosmetologit ja farmaseutit, joilta saa henkilökohtaiset ihonhoito-ohjeet. omalle iholle sopivat tuotteet on helppo löytää. Kosmetiikka on uudistuneissa tiloissa entistä selkeämmin ryhmiteltynä ja avarammassa paikassa kuin aiemmin.
Apteekin monipuolisen verkkokaupan valikoimiin kuuluvat itsehoito- ja reseptilääkkeiden lisäksi muun muassa vitamiinit, intiimituotteet, apteekkikosmetiikka ja eläintuotteet. Apteekkituotteita voi tilata verkkoapteekista vaivattomasti ympäri vuorokauden. Verkkoapteekkiostokset toimitetaan luotettavasti ja nopeasti pakettiautomaattiin, noutopisteeseen tai kotiovelle. Tilauksen nouto apteekista on maksuton. Tutustu valikoimiin osoitteessa www.yliopistonverkkoapteekki.fi

 

p

Itä-Suomen yliopiston apteekki
Puijonkatu 23 ,70100 Kuopio
ma – su 8 – 22
Asiakaspalvelu:
02 9445 6000 (ppm/mpm)
arkisin ma – pe klo 8 – 16 ja la klo 8 – 15.
www.uef.fi/web/apteekki
www.yliopistonverkkoapteekki.fi