Cossaajat pukeutuvat fiktiivisiksi hahmoiksi. Pukujen suunnittelu, valmistus ja käyttö on osa itseilmaisua. Jos ihailee jotakin hahmoa, miksei voisi olla se? Kuvassa Linda (vas.), Merika, Meri, Tepi, Rinna ja Jerry.

Tavallisena tiistai-iltana Kulttuuriareena 44 on täynnä nuoria, joista moni on pukeutunut huomiota herättävästi. Kuopion Anime- ja Mangayhdistyksen kokoontumisesta löytyy monta cossaajaa, eli cosplayn harrastajaa.

Pasi ja Laura Kauttonen kertovat, että Kulttuuriareenalle kokoonnutaan tiistaisin klo 18 – 22. Paikalla on kymmeniä samanhenkisiä nuoria, ja yhdessä katsotaan animea, pelataan kortti- ja videopelejä, piirretään, hengaillaan ja vaihdetaan kuulumisia. Toimintaan kuuluu myös erilaisia teematapahtumia. Yhdistyksen satoja jäseniä yhdistää kiinnostus animeen ja mangaan. Yksi osa harrastamista on cosplay eli kotoisemmin cossaus.

Cossauksen perusteet

Mutta mistä ihmeestä sitten on kyse? Lyhyesti sanottuna cossaajat pukeutuvat valitsemakseen fiktiiviseksi hahmoksi. Yleensä hahmot löytyvät sarjoista, peleistä, sarjakuvista tai elokuvista, mutta hahmo voi yhtä hyvin olla itse keksittykin. Jos tykkää jostakin hahmosta, miksi ei olisi se? Hahmon valinnassa vain mielikuvitus on rajana.
– Yksi esimerkki suositusta cosplayn alalajista on turreilu eli pukeutuminen koiraeläimeksi. Asiaan vihkiytyneillä on koko kehon peittävä turkkiasu, mutta yhtä hyvin turrilla voi olla esimerkiksi irtokorvat ja häntä.
Cosplayhin liittyy kiinteänä osana myös pukujen tekeminen ja tuunaaminen itse.
– Itse nautin enemmän tekemisestä kuin pukeutumisesta. Siksi minulla on aina coneissa uusi puku, vaikka valmistuminen jää yleensä aina viime tippaan ja aiheuttaa stressiä. Rahaakin harrastukseen saa kulumaan, sillä raja ei tule koskaan vastaan. Aina tekee mieli hankkia uusia juttuja. Toisaalta cossata voi myös pienellä budjetilla niin halutessaan, Meri kertoo.
Ja jos peukalo on keskellä kämmentä, netistä löytyy paljon valmispukuja. Toiset harrastajat myös valmistavat pukuja tai sen osia toisille harrastajille, joten käsityötaidosta cosplay ei jää kiinni.

Arkiasuista con-kilpailuihin

Nuoret kertovat, että cossaaminen on tapa heittäytyä, repäistä ja fanittaa jotakin hahmoa. Pukeutuminen on itseilmaisua ja tuo vaihtelua arkeen. Cosplay-piireille tyypillistä on, että erilaisuus hyväksytään ja ketään ei katsota kieroon. Pukeutua voi yhtä hyvin korsettiin, Harry Potter -kaapuun tai Tohtori Sykeröksi.
Cosplayn voi tuoda myös arkipukeutumiseen. Kauluspaitaan, puvuntakkiin ja irtokorviin pukeutunut Tom antaa esimerkin.
– Tavalliseen asuun voi liittää cosplay-elementtejä. Esimerkiksi kolmimetriset siivet eivät ole kovinkaan käytännölliset arkipäivänä, mutta vaikkapa viitat tai koulupuku käyvät hyvin minne tahansa.
Pukeutumalla on helppo löytää samanhenkisiä kavereita. Nuoret kehottavatkin kiinnostuneita rohkeasti osallistumaan con-tapahtumiin. Cossaajat antavat mielellään toisille vinkkejä asujen valmistamisesta tai hankkimisesta. Coneissa voi seurata myös cosplay-kilpailuita, joissa tuomaristo arvioi puvun kokonaisuutta, toteutusta, luovia ratkaisuja ja sitä, miten lojaali asu on alkuperäiselle hahmolle.

Ei yläikärajaa

Vaikka Kulttuuriareenalle kokoontunut cossaajat ovat kaikki nuoria, on kyseessä kaikenikäisten harrastus.
– Usein on niin, että cossaajat ovat joko nuoria tai työikäisiä. Opiskeluvaiheessa monella saattaa harrastus olla tauolla, kun rahaa ei ole käytettävissä asuihin samalla tavalla kuin kotona asuessa. Mutta kun saa töitä ja palkkaa, on taas kiva panostaa cossaamiseen.
Cosplay voi olla myös koko perheen yhteinen harrastus. Monet ovat valmistaneet tai hankkineet ensimmäiset asunsa yhdessä vanhempien kanssa.
– Vanhempien tuki ja hyväksyminen on todella tärkeää. Kannattaa kannustaa nuoria cosplayn pariin, siitä seuraa vain hienoja asioita, nuoret pohtivat.

p

Kuopion Anime- ja Mangayhdistys
kokoontuu Kulttuuriareena 44:llä tiistaisin klo 18 – 22.

Lisätietoa yhdistyksestä ja toiminnasta:
kamy.animeunioni.org