Juhani Simpanen, Paula Latvala ja Toni Helin käyttävät työssään suomee ja savvoo. Myös asumisopas on julkaistu kahtena ”kieliversiona”.

Kiinteistö-KYS Oy rakentaa tänä vuonna uuden vuokratalon Puijonlaaksoon

Kiinteistö-KYS Oy on Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän omistama vuokrataloyhtiö. Kiinteistö-KYS Oy:lle myönnettiin syyskuussa Ekokompassi -sertifikaatti. Sen myötä organisaatio on tehostanut konkreettisesti kestävän kehityksen mukaista toimintaansa ja luonut ekoajattelun suuntaviivoja tulevaisuuteen.

Kiinteistö-KYS Oy on ottanut toimintansa ohjenuoraksi kohtuuhintaisen asumisen mahdollistamisen lisäksi kiinteistöyhtiön energiankulutuksen ja hiilijalanjäljen pienentämisen. Suuressa kiinteistöyhtiössä on mahdollista saavuttaa huomattavia tuloksia oikeilla valinnoilla. Toimitusjohtaja Juhani Simpanen kertoo Kiinteistö-KYS Oy:n olevan ekoasioiden suhteen mieluummin edelläkävijä kuin perässähiihtäjä
– Saimme tiukoin kriteerein myönnettävän Ekokompassi-sertifikaatin viime vuoden lopulla. Sitä edelsi lähes 13 vuoden ekopolku, joka alkoi 2005 asukkaan ympäristöoppaan julkaisulla. 2008 tuli asukkaan opas-DVD. Vuonna 2015 teimme normaaleja energiansäästötoimia sekä kokeiluluontoisia pilotteja lämmönsäätö-palveluissa, joista saatujen tulosten perusteella allekirjoitimme samana vuonna kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen. Vuonna 2016 oli vuorossa Savon Koulutuskuntayhtymän vetämä KePoSa-hanke, jonka kautta tehdyt toimenpiteet johtivat Ekokompassi sertifikaattiin, Simpanen kertoo.

Järkevää jätehuoltoa

Ekokompassi -järjestelmän rakentaminen Kiinteistö-KYS Oy:lle jaettiin neljään osa-alueeseen. Jätteiden määrän vähentäminen oli listalle ensimmäisenä.
– Meillä on tuhansia asukkaita, joten jätehuollolla on suuri merkitys. Rakensimme uusia jätekatoksia asianmukaisilla kierrätyspisteillä varustettuna ja päivitimme entisiä. Nyt meillä on mahdollisuus myös paristojen ja pienakkujen kierrätykseen. Asukkaiden lajitteluohjeistukset päivitettiin verkkosivuille ja jätekatoksiin. Asuntojen keittiöratkaisuissa kierrätys huomioidaan nyt entistä paremmin ja esimerkiksi jäte-astioita on lisätty keittiöihin, Simpanen listaa toimenpiteitä.

Energiansäästöä ja ekosähköä

Energiansäästö ja vihreään sähköön siirtyminen on sekin iso askel. Kiinteistö-KYS:llä on Kuopiossa 31 kerrostalokiinteistöä, joissa on yhteensä 1 162 vuokrahuoneistoa, joten energiansäästössä pienilläkin askelilla voitetaan paljon.
– Aurinkosähköä on käytössä jo 8 kohteessa. Aurinkosähkön lisäksi tarvitaan muutakin. Siksi meillä lämmitys perustuu Kuopion Energian Puukaukolämpöön, joka on ympäristövaikutuksiltaan hiilineutraali, Simpanen muistuttaa.
– Kiinteistöjen lämmönjakohuoneiden automaattiseurannan asennukset on aloitettu ja Fiksuvesi -vedenkulutuksen seurantapalvelu on otettu käyttöön kaikkiin kohteisiin 2018 helmikuussa. Tämä järjestelmä paljastaa välittömästi vuotavat hanat, vessanpytyt ja muut vastaavat, joista kertyy nykyään vuositasolla huomattava kuluerä. Kiinteistöjen valot on nekin vaihdettu energiaystävällisiksi ja pitkäkestoisiksi, muun muassa pihat, käytävät, yhteistilat valaistaan kaikki LED-valoilla tämän vuoden kuluessa.

Ekoajattelua myös alihankkijoille

Kolmantena pääkohtana tulee hankintojen ohjaaminen ympäristömyötäiseen suuntaan, jolloin on selvitetty mahdollisia ympäristökriteerejä keskeisille hankintaryhmille. 2017 vuoden lopulla käyttöönotettiin ympäristökriteerejä kilpailutuksissa.
Neljäntenä osa-alueena on ympäristöasioiden huomioon ottaminen myös alihankintana ostetuissa tuotteissa tai palveluissa. Sen mitä Kiinteistö-KYS Oy ekoasioissa vaatii itseltään, koskee myös alihankkijoita.
– Tämä neljän pääkohdan raami on kuitenkin vain väljä yleislinja, tulevaisuudessa moni asia tarkentuu. Hyvä esimerkki on varautuminen sähköautoihin. Vaikka niitä nyt on liikenteessä varsin rajoitetusti, jatkossa tilanne voi muuttua nopeastikin. Siksi vaihtoehtoja latauspisteiden suhteen vertaillaan jo nyt aktiivisesti, Juhani Simpanen kertoo.

Uusi vuokratalo syksyksi

Kiinteistö-KYS Oy:n asuntotarjonta kasvaa syksyllä. Osoitteessa Taivaanpankontie 10F vietetään harjannostajaisia huhtikuussa ja uuden vuokratalon asuntohaku saadaan käyntiin toukokuussa. Talossa on yhdeksän kerrosta, joista kahdeksan on asuinkerrosta. Autopaikkoja on pysäköintihallissa kolmessa kerroksessa. Toimitusjohtaja Juhani Simpanen kertoo uuden talon rakentamisen sujuneen suunnitelmien mukaisesti.
– Uudisrakentamisessa meillä oli kymmenen vuoden tauko, ja nyt on ilo tarjota taas asuntoja hyvältä paikalta Puijonlaaksosta. Olemme tekemässä peruskerrostaloa, jossa on kuitenkin runsaasti tämän ajan vaatimusten mukaisia asumismukavuutta ja kustannustehokkuutta lisääviä ominaisuuksia. Hyvä esimerkki on kahteen pääkerrokseen tulevat ”kurapisteet”, joissa vaikkapa lenkillä kuraantunut lemmikki tai omat likaiset jalkineet on näppärä pesaista omalla pesupaikallaan. Käytössä ovat myös sähköiset infotaulut, jotka nopean päivitettävyytensä vuoksi ovat osoittautuneet hyväksi ratkaisuksi jo muutamissa muissakin Kiinteistö-KYS Oy:n taloissa, Simpanen kertoo.

Joka asunnossa oma sauna

Kiinteistöpäällikkö Toni Helin paljastaa seikan, mikä varmasti ilahduttaa uusia asukkaita.
– Kaikissa asunnoissa on sauna, mikä on poikkeavaa muihin kuopiolaisiin vuokratalouudiskohteisiin verrattuna. Yksiöissä on kompakti Harvian elementtisauna ja suurempiin kaksioihin tulee hieman suurempi normaalisauna. Yksiöitä talossa on 16, kooltaan 33 neliötä. Kaksioita on 44 alkaen 45 neliön kokoisista. Poikkeuksellista on, että talossa on myös muutama neliö lähinnä perheiden tarpeita ajatellen. Kolmioita ei tähän kohteeseen ole tulossa lainkaan, muissa taloissammehan niitä on runsaasti, Helin kertoo ja muistuttaa ekoajattelun olleen keskeinen tavoite taloa suunniteltaessa.
– Aurinkopaneelit, sähköautojen latauspisteet, kattava led-valaistus, kierrätys ja lajittelu niin asunnoissa kuin jätekatoksissakin ja entistä tarkempi veden- ja virrankulutuksen tarkkailu ovat näkyviä merkkejä omaksumastamme ajattelutavasta. Ympäristöä huomioivat toimet ovat saaneet myös asukkaidemme varauksettoman hyväksynnän ja tällä linjalla jatkamme myös uuden talon kohdalla, Toni Helin ja Juhani Simpanen linjaavat.

Rakenteilla oleva Taivaanpankontie 10F on Kiinteistö-KYS OY:n uudiskohde Puijonlaaksossa.

p

Kiinteistö-KYS Oy
Taivaanpankontie 8 D
70200 Kuopio
puh. 017 288 6800
asiakaspalvelu@kiinteisto-kys.fi
Toimistomme on avoinna
klo 8.00 – 15.45.