Jos mielii saada joulupöytään hirvipaistin, se kannattaa hakea hyvissä ajoin, muistuttaa Kari Voutilainen Kauppahallin Lihapisteestä.

Hirvenliha on syksyisen ruokapöydän ehdotonta aatelia. Vähärasvainen liha on helppo valmistaa ja taipuu moneen.

Ulko- ja sisäfileestä paistaa hetkessä mehevät pihvit. Paistista saa murean herkun hartaasti hauduttamalla ja hirvenlavasta mitä parhaimman keiton. Jauhelihasta pyöräyttää nopeasti pullat tai murekkeen.
– Koska hirven jauheliha on vähärasvaista, kannattaa sekaan laittaa possua. Muuten lopputulos menee äkkiä kuivaksi, Kari Voutilainen Kauppahallin Lihapisteestä opastaa.
Hirvelle ominaista riistanmakua ei sovi peittää. Päinvastoin sitä voi korostaa esimerkiksi katajalla, laakerinlehdellä, valkopippurilla tai yrteillä.
– Valkosipulikin käy, Voutilainen sanoo.

Hirvi maistuu

Hirvenlihaa saa tuoreena ainoastaan metsästyskaudella. Kauppahallin Lihapisteessä kiihkein myyntisesonki ajoittuu marraskuulle.
Viime vuonna ottajia olisi ollut vielä joulukuussakin.
– Jos haluaa hirvipaistin joulupöytään, liikkeellä on oltava ajoissa, Voutilainen kehottaa.
Hyvissä ajoin hankitun lihan voi kotona huoletta pakastaa. Voutilaisen mukaan hirvenliha säilyy pakastimessa hyvänä muutamia kuukausia.

Muista joulukinkku!

Kauppahallin Lihapisteestä löytyy aina tuoretta, kauden muihin makuihin sopivaa lihaa ja lihatuotteita. Esimerkiksi lokakuisen Oktoberfestin alla myymälässä on runsas kattaus saksalaistyyppisiä raakamakkaroita, jotka on valmistanut kuopiolainen Eväsmiehet.
Myös joulun ajan pitopöydän lihaherkut saa Lihapisteestä. Voutilainen kertoo, että joulukinkkuja on varattu jo pitkin syksyä. Varauksen tekemistä ei kannatakaan jättää viime tinkaan.
– Meille tulee erikokoisia kinkkuja, luun kanssa ja ilman. Lisäksi saatavana on kypsää kinkkua, jota voi ostaa sen verran kuin tarvitsee, vaikka siivun kerrallaan.

 


Hirvipaisti Suomen kunniaksi

Hirvenlihasta valmistettu jääpaisti on 100-vuotiaan Suomen arvoinen ateria. Juhlavan ja murean paistin lisukkeeksi sopivat vaikkapa peruna, imelletty lanttu, mustaherukka ja punaviinipohjainen kastike.
Resepti kuudelle nälkäiselle

Jääpaisti
1200 g jäistä hirven sisäpaistia
Mausteliemi:
3 l vettä
5 rkl merisuolaa
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl fariinisokeria tai vastaavasti siirappia
2 rkl katajanmarjoja
1 rkl mustapippuria
1 kpl keskikokoinen punasipuli
3 rkl Provencen yrttisekoitusta
3 rkl tuoretta rosmariinia

Laita jäinen hirvipaisti uuniastiaan ilman nestettä. Paista 90-asteisessa uunissa yön yli (n. 8 tuntia). Mittaa paistin sisälämpötila. Kun se on 65 astetta ja paisti sopivasti punertava, paisti on valmis.
Mittaa mausteliemen aineet tilavaan kattilaan ja kiehauta liemi. Nosta paisti lämpimänä suoraan uunista kuumaan mausteliemeen, laita kansi päälle ja jäähdytä. Anna paistin olla mausteliemessään jääkaapissa vuorokauden ajan. Nosta paisti liemestä ja anna valua rauhassa ennen paistin leikkaamista.

Lanttupyree
1 kg lanttua kuutioina
6 rkl voita
2 rkl hunajaa
½ limen mehu
suolaa
hakattua tuoretta persiljaa

Keitä lanttukuutiot kypsiksi suolavedessä ja soseuta sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Lisää hunaja, voi, limemehu ja suolaa tarvittaessa. Sekoita hyvin. Annostele esimerkiksi pursottimella ja koristele persiljalla.

Kanttarelli-sipulipaistos
1 l kanttarelleja (tuoreina)
2 keskikoista punasipulia
voita, suolaa, pippurisekoitusta, tuoretta persiljaa
Freesaa sienet ja sipulit voissa. Mausta suolalla ja pippurilla sekä koristele persiljalla.

 

p

Lihapiste K. Voutilainen
Kuopion Kauppahalli
ma – pe 8 – 17, la 8 – 15
puh. 017 261 7632
kari@lihapiste.fi
www.lihapiste.fi
Myös Facebookissa