Kuopion Käsityöhirren tuotteet valmistetaan käsityönä, laadukkaasti ja joustavasti asiakkaan toiveita kuunnellen, Jarmo Miettinen (oik.) ja Jens Salumäe vakuuttavat.

Hirsi on erinomainen ja ekologinen rakennusmateriaali. Se on hengittävä, turvallinen ja ihmisystävällinen raaka-aine. Kuopion Käsityöhirsi toimittaa käsityönä veistetyt massiivihirsikehikot niin isoihin kuin pienempiin kohteisiin.

Laatu, vastuullisuus, luotettavuus ja joustavuus ovat Kuopion Käsityöhirren toiminnan kulmakiviä. Jyhkeät massiivihirret ja hirsikehikot toimitetaan ja asennetaan asiakkaan toiveiden mukaisesti jopa avaimet käteen -periaatteella. Hirret sopivat niin huviloihin, mökkeihin kuin savusaunoihin. Uutuutena ovat paksut, 250 mm paksuiset hirret, jotka mahdollistavat myös omakotitalorakentamisen.
– Suomessa ei ole saatavilla riittävästi isoa hirttä, joten täällä käytetään paljon liimapuuta. Me pystymme nyt tarjoamaan ensimmäisinä massiivihirsikehikot isoihinkin rakennuksiin, Jarmo Miettinen ja Jens Salumäe kertovat.

Laadukasta rakentamista

Kehikko veistetään sataprosenttisesti käsin Virossa. Kuopion Käsityöhirsi vastaa kehikon pystytyksestä. Hirsikerrokset eristetään lampaanvillalla, joka ei allergisoi, kerää kosteutta eikä homehdu. Hirsissä näkyy taitavan käsityön jälki.
– Olemme pyrkineet siihen, että sama tyyli näkyy rakentamisessamme kautta linjan. Rakennuksissa käytetään muun muassa tuppeen sahattua lautaa sekä käsin taottuja saranoita ja oven ripoja. Toisaalta hirsi soveltuu myös modernimpaan makuun.
Veistäjällä menee yhden metrin veistämiseen noin tunti aikaa. Esimerkiksi saunamökin toimitusaika on kesällä parisen kuukautta.
– Tämän kesän osalta kalenteri alkaa olla aika täysi, mutta nyt on oikea hetki tehdä tilaus seuraavalle kesälle. Tällöin perustukset voidaan tehdä jo syksyllä valmiiksi, hirret veistää talvella ja pystytys päästään aloittamaan heti keväällä, Miettinen muistuttaa.

Veistäminen on taidetta

Salumäellä ja Miettisellä on jo pitkä kokemus alalta. Miettinen työskenteli aiemmin käsityöopettajana sekä suunnittelijana yliopistomaailmassa, mutta veri veti konkreettisempaan työhön ja hirsirakentamiseen. Käsillä tekeminen viehätti myös mäkihyppääjänä tutuksi tullutta Salumäeta.
– Minun piti alun perin pitää välivuosi mäkihypystä, mutta sitten ihastuin hirsihommaan. Hirsirakentaminen on taidetta, ja lukuisat eri työvaiheet kiehtovat.
Mäkihyppytaustasta on tässä työssä hyötyä. Vaikka kehikot nousevat korkealle, ei Salumäen päätä huimaa.

p

Kuopion Käsityöhirsi
Mestarinkatu 2, Kuopio
ma – pe 8 – 16
puh. 040 544 0750
kasityohirsi@gmail.com
www.käsityöhirsi.fi
Myös Facebookissa