Antti Launonen on uuden edessä. Kuopiosta lähteminen on haikeaa, mutta takaisin palaaminen ei ollenkaan poissuljettua.

Kun Antti Launonen tuli Kuopioon vuonna 2011, hän ei tiennyt kaupungista juuri mitään. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin hänestä tuntuu, kuin kaikki olisivat tuttuja keskenään. Elokuun alusta Launonen kuitenkin jättää rakkaaksi tulleen kaupungin ainakin väliaikaisesti. Virkavapaan myötä edessä odottavat uudet haasteet.

Tulevan vuoden suunnitelmat ovat vielä osittain auki, mutta ensimmäiseksi Launonen suuntaa Ouluun.
– Vierailen Oulun kaupunginteatterissa Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja-näytelmässä, jossa teen Mielensäpahoittajan pojan roolin.
Oulu on Launoselle tuttu kaupunki jo lapsuudesta ja hänen äitinsä asuu siellä edelleen. Launonen kertoo, että viime vuodet Kuopiossa ovat olleet antoisia, mutta myös hyvin työläitä.
– Aika olisi kulunut hirvittävän hyvin entiseen malliin, mutta halusin järjestää itselleni pienen hengähdystauon summata tapahtuneita asioita ja toisaalta toteuttaa projekteja, joihin vakituisesti teatterissa työskennellessä ei ole aikaa.
Tällaisia projekteja ovat tv- ja elokuvatyöt. Launonen kertoo joutuneensa kieltäytymään useista rooleista, koska aikataulullisesti niiden sovittaminen tiukkaan esityskalenteriin ei ole mahdollista.
– Nyt on mahdollisuus tehdä myös kameratöitä. En siitä huolimatta ole jättämässä teatterilavoja. Intensiteetti on lavalla erilainen. Jos kameralle esiinnytään kaksi minuuttia kerrallaan, lavalla pitää jaksaa kaksi ja puoli tuntia. Se on rankkaa, mutta myös erittäin palkitsevaa.
Kuopion kaupunginteatterista on jäänyt mieleen erityisen hyvin monia rooleja. Debyytti Eestin Draamateatterin johtajan Ingomar Vihmurin ohjaamassa Loukussa-näytelmässä oli mieleenpainuva. Myös Tšehovin Lokissa Treplevin roolin tekeminen oli pitkäaikaisen unelman täyttymys.
– Ihmemaa Oz oli myös palkitseva kokemus. Lasten riemu on niin aitoa ja käsinkosketeltavaa.

Kasvot vegaaniudelle

Näyttelijä on ollut viime aikoina paljon esillä myös terveellisten elämäntapojen lähettiläänä. Launonen päätyi vegaanihaasteen suojelijaksi osin sattumalta.
– Minulla kiinnostus lähti puhtaasti henkilökohtaiseen terveyteen liittyvistä syistä. Kokeilujen jälkeen olen päätynyt täysin vegaaniksi kuluneen parin vuoden aikana. Ja koska minulla on tapana tehdä asiat vaikean kautta, päädyin yhdistämään ruokavalion voimaharjoitteluun. Olen puhunut asiasta julkisesti ja ihmisillä tuntuu tällä hetkellä olevan suuri kiinnostus tällaisiin asioihin.
Launonen miettii, että virkavapaan aikana omaa osaamistaan voisi syventää. Kiinnostusta toisten ihmisten auttamiseen löytyy.
– Kun on itse yritysten ja erehdysten kautta oppinut asioita, tekee mieli auttaa toisiakin. En kuitenkaan halua olla käännyttämässä ketään vegaaniuteen. Se on jokaisen oma valinta.

Savolaisuus löytyi

Launonen myöntää tuntevansa haikeutta jättäessään Kuopion, vaikkei vielä olekaan tietoa, tuleeko muutosta pysyvä.
– Kun tulin Kuopioon, tiesin teatterilta Paanasen Mikon ja Ilkka Pentin. Kieltämättä aluksi oli vaikeaa, kun sosiaaliset verkostot piti rakentaa kokonaan uudelleen. Nyt taas tuntuu vaikealta lähteä juuri niiden takia. Toisaalta tiedän, että ystävät eivät katoa minnekään, aina voi palata takaisin.
Launonen kertoo, että hänen isänsä sukujuuret ovat Savossa. Kuopiossa mies onkin löytänyt itsestään savolaisen.
– Sanoisin niin, että ne piirteet, mitkä minussa ovat olleet muualla Suomessa outoja, ovatkin täällä täysin normaaleja. Täällä välittömyys ja small talk ovat sallittuja!

Antti piilotteli maskin alla!

Arvuuttelimme kevään Savon XPressissä, kuka kuopiolaisille tuttu näyttelijä kätkeytyi maskeeraaja Kiki Kameleontin taidokkaan meikin taakse. Arvauksia tuli monenlaisia Tommi Korpelasta Pauli Hanhiniemeen ja Petteri Parosesta Sami Kapaseen. Ylivoimaisesti suosituin vastaus oli kuitenkin oikea, sillä mallinamme toimi Kuopion kaupunginteatterin näyttelijä Antti Launonen! Kiitos Antille heittäytymisestä, Kikille uskomattoman hienosta työstä ja Kuopion kaupunginteatterille tilojen ja rekvisiitan lainaamisesta. Antin vaatteet puolestaan olivat Carlsonin miesten osastolta.
Arvonnassa onni suosi seuraavia henkilöitä ja Gantin upeat kellot menevät Anneli Huoviselle ja Sinikka Hienoselle Kuopiosta. Onneksi olkoon!