Leppävirralla hallitaan teippaukset ja painatukset. Yksilövalmentajat Susanna Räsänen ja Kirsi Kokkonen, Joona Nissinen Starttipajalta ja yksikön päällikkö Susanna Mahlanen ehtivät yhteiskuvaan.

Kestävän kehityksen ostospaikkoja kolmessa kohteessa

Tukeva-työvalmennussäätiön Elävät Kaupat Kuopiossa, Leppävirralla ja Siilinjärvellä tarjoavat laajan valikoiman kierrätystavaraa ja uniikkeja pajatuotteita. Valmennuspalvelut niin pitkäaikaistyöttömille kuin syrjäytymisvaarassa oleville nuorillekin ovat tärkeä osa näiden hyvän mielen monimarkettien toimintaa.

Tukeva-työvalmennussäätiö tekee tuloksellista työtä nuorten ja pitkäaikaistyöttömien parissa. Työvalmennuspaikat ja työpajat ovat monelle väylä opintoihin tai työllistymiseen. Elävä Kauppa on ostospaikka, missä yhteiskunnallisesti arvokasta työtä voi tukea konkreettisesti. Jokainen ostos on merkittävä tuen osoitus Tukeva-työvalmennussäätiön toiminnalle.

Kädentaitojen Luova Paja

Kuopion Elävä Kauppa Tasavallankadulla on Suomen suurimpia kierrätystavarataloja. Hyväkuntoisten kierrätystavaroiden lisäksi myynnissä on omissa pajoissa valmistettuja tuotteita. Puu-, metalli- ja tekstiilipajat valmistavat myymälöihin uniikkeja käyttötavaroita, koriste-esineitä sekä lasten huonekaluja ja leluja. Luovan Pajan uniikit tuotteet syntyvät käsityönä.
– Luovalla Pajalla tehdään kädentaidollisia työtehtäviä eli ompelemme, neulomme, virkkaamme, huovutamme, teemme koruja ja muuta vastaavaa. Variaatioita niin mallien kuin työtapojenkin osalta syntyy ihan luonnostaan pajalaisten erilaisten valmiuksien myötä. Joukossa on kokeneitakin kädentaitajia, jotka tuovat kokemuksensa ja niksinsä Luovan pajan käyttöön. Täällä moni myös löytää itsestään uusia puolia. Onpa sattunut niinkin, että pajalle on tullut erittäin ompelukielteinen valmentautuja, ja eteenpäin hän on lähtenyt opiskellakseen tekstiilialaa, Anne Kares kertoo.

Työvalmentaja Anne Kares ja murto-osa Kuopion Luovan Pajan laadukkaista tuotteista.

 

Hyvän mielen painatuksia Leppävirralla

Leppävirran Elävä Kauppa löytyy Laakuntieltä läheltä viitostietä. Tarjolla on laaja valikoima hyväkuntoista kierrätystavaraa ja omissa pajoissa valmistettuja tuotteita. Puupaja valmistaa myymälään uniikkeja käyttötavaroita ja koriste-esineitä ja tuotteita kuten trukkilavoja. Yksikön päällikkö Susanna Mahlanen kertoo teippausten ja painatusten olevan leppävirtalaisten kärkituote.
– Voimme painaa halutun kuvan tai logon pipoihin, paitoihin, housuihin tai takkeihin. Meillä on käytössä tulostava leikkuri, jolla voimme toteuttaa yksilölliset moniväritulostukset teippauksiin ja tekstiilipainatuksiin. Teemme myös heijastavat sekä metalliväripainatukset ja -tarrat, kylttiteippaukset ja autotarrat, Mahlanen kertoo ja muistuttaa myös Leppävirran valmennustoiminnan joustavuudesta ja monipuolisuudesta.

Siilinjärveltä osaajia työelämän tarpeisiin

Siilinjärven Elävä Kauppa Räisäläntiellä on toimiva osa Tukevan valmennusyksikköä. Elävä Kauppa tarjoaa paitsi oivallista kierrätystavaraa ja uniikkeja pajatuotteita, myös luontevan paikan matkalla työelämään.
– Yksikkömme ykkösasia on valmennustoiminta, mutta Elävä Kauppa tukee sitä loistavasti. Täällä on suoritettu esimerkiksi myyjän ammattitutkintoja. Puusepänverstaan puolelta tulee päteviä osaajia ja myös kuljetus- ja rakennuspuolella treenataan ihan oikeita töitä. Täältä lähtee säännöllisesti osaavia ihmisiä työelämään tai jatkamaan opintoja johonkin oppilaitokseen. Monien kynnys työllistymiseen on madaltunut huomattavasti, Siilinjärven yksikön päällikkö Jari Palviainen kertoo.

Jaana Korhonen ja Kari Onkari ovat luoneet yhteistyössä jämäkän tuolimalliston Siilinjärven Elävän kaupan myyntiartikkeliksi. Yksikön päällikkö Jari Palviainen on tyytyväinen kädentaitojen tulokseen.

p

Elävä Kauppa Kuopio
Teollisuuskatu 1
70620 Kuopio
puh. 0440 225 810
ma – pe 9 – 18, la 10 – 14

Elävä Kauppa Leppävirta
Laakuntie 26 – 28
79100 Leppävirta
puh. 0440 225 814
ma – pe 9 – 17

Elävä Kauppa Siilinjärvi
Räisäläntie 3
71801 Siilinjärvi
puh. 0440 225 840
ma – pe 9 – 17
katso kaupat www.ksts.fi