Itsenäisyyspäivän liputus alkaa 5.12. klo 18 ja jatkuu itsenäisyyspäivän iltaan saakka.

Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivään. Kuopiossa itsenäisyyttä voi juhlistaa monin tavoin. Tässä muutama tärppi!

Lipunnosto torilla

Juhlat käynnistyvät Kuopiossa jo itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta. Kaupungintalon lippu nostetaan salkoon toritapahtumassa, joka alkaa klo 17.50 ja kestää puolisen tuntia. Mukana on lähes satahenkinen kuoro, joka esittää muun muassa Finlandian ja Maamme-laulun.

Etkot kirjastossa ja museossa

Pääkirjasto on itsenäisyyspäivän aattona avoinna aamukymmenestä iltakuuteen. Päivän aikana voi esimerkiksi osallistua yhteisöllisen ”100 sanaa Suomesta” -taideteoksen tekemiseen.

Kirjaston etkot päättyvät kaikelle kansalle avoimeen iltajuhlaan pääkirjaston kirjahallissa klo 16 – 18. Tilaisuuteen voi tulla niin juhlavammin pukeutuneena kuin arkisemmassa asussakin.

Aattopäivänä Kuopion museo ja taidemuseo ovat avoinna iltakahdeksaan ja korttelimuseo viiteen saakka. Sisäänpääsy on juhlan kunniaksi ilmainen.

Seppeleenlasku

Itsenäisyyspäivänvietto alkaa aamuyhdeksältä perinteisellä seppeleenlaskulla Sankaripuistossa. Tänä vuonna jokaisella haudalla seisoo vartiossa saman ikäinen henkilö kuin sankarivainaja oli kuollessaan.

Puolustusvoimien paraati

Kuopio saa kunnian olla Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraatin näyttämö. Paraatikatselmus on keskuskentällä tasan klo 12.

Vartin yli yhdeltä joukot tekevät ohimarssin Tulliportinkatua pitkin, kohti Maaherrankatua.

Ohimarssiin osallistuu yli tuhat henkilöä ja lähes 50 moottoriajoneuvoa. Ylilentoon osallistuu kymmeniä ilma-aluksia, kuten Hornet-hävittäjiä, Hawk-harjoituskoneita ja kuljetushelikoptereita.

Yleisöllä on lisäksi mahdollisuus tutustua Puolustusvoimien kalustoon torilla klo 10 – 15 välisenä aikana. Esiteltävänä on esimerkiksi Hornet.

Itsenäisyyspäivän juhla

Perinteisen kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlan teemana on kansainvälisyys. Musiikki- ja tanssiesityksistä vastaavat kuopiolaiset, eri kansallisuuksia edustavat ryhmät. Juhlapuheen pitää Pohjois-Savon Sotaveteraanipiirin kunniapuheenjohtaja Jouni Perälä.

Kaikille kaupunkilaisille avoin juhla alkaa klo 14.30 Musiikkikeskuksella. Kahvitarjoilu on tuntia aikaisemmin Valohallissa. Tilaisuudessa pyydetään käyttämään tummaa pukua ja kunniamerkkejä.

Ilotulitus

Juhlapäivän päätteeksi järjestetään näyttävä ilotulitus klo 17 kaupungin keskustassa.

 

Suomenhevosen juhlaravit

Tänä vuonna juhlitaan paitsi 100-vuotiasta Suomea myös 110-vuotiasta suomenhevosta.

Tämän kunniaksi Kuopion ravirata järjestää suomenhevosen juhlaravit itsenäisyyspäivänä klo 13 alkaen. Kaikki ravilähdöt ovat suomenhevosille.

Tapahtumassa on esillä myös valokuvia sota-ajan naisten arjesta sekä sotahistoriallinen näyttely, johon on koottu esineitä Miitri Oikarisen kokoelmasta.

Raviradalle on ilmainen kuljetus klo 12.45 Puijonkadulta linja-autoaseman pysäkiltä.