Juho Savolainen ja valmentaja Jean Decrette tekevät saumatonta yhteistyötä.

Kuopion Reipasta edustava kestävyysjuoksija Juho Savolainen piti kuopiolaisia juoksuperinteitä kunniassa elokuussa 16 – 17-vuotiaiden SM-kisoissa Iisalmessa.
Juho toi kisoista mukanaan hopeamitalit niin 1500 kuin 3000 metriltäkin. Tulokseen hän on tyytyväinen varsinkin, kun kisoihin osallistumista häiritsi rikkonainen harjoituskausi.
– Talvi meni sairastellessa ja peruskestävyyden treenaaminen oli hankalaa. Päätavoitteena olleisiin SM-kisoihin pääsin keskittymään kunnolla vasta kesän ollessa jo pitkällä. Tämä näkyi juoksujen loppuvaiheissa, kestävyyspohja petti ja vauhti ei kestänyt loppuun asti. Olen samassa sarjassa tulevanakin vuonna ja päätavoitteita on kaksi: ehyt harjoituskausi ja sen kautta sijoitusten sekä tulosten parantaminen, Juho kertoo.
Kestävyysjuoksua pidetään yksinäisten taivaltajien vaativana lajina, jonka harrastajille Suomen kunniakas urheiluhistoria luo omat lisäpaineensa. Juho Savolaiselle lajivalinta oli kuitenkin luonteva, nykyään tiimityöllä on suuri merkitys myös kestävyysjuoksussa.
– Olen ollut kestävyysjuoksija vasta pari vuotta. Kokeilin yleisurheilun eri lajeja ja pidemmillä juoksumatkoilla pärjäsin. Toki yksinkin treenataan, mutta nykyään yhteislenkeillä ja seuran porukalla on tärkeä merkitys harjoittelussa. Yhdessä tekemällä tulosta syntyy ja kenenkään ei tarvitse puurtaa yksin, Savolainen kiittelee seuransa juoksijoiden yhteishenkeä ja muistuttaa hyvän valmentajan panoksesta kauden tuloksiin.
Ranskasta Kuopioon tullut kokenut juoksuvalmentaja Jean Decrette valmentaa jämäkästi mutta pilke silmäkulmassa.
– Juho on lahjakas juoksija. Hän pystyi kamppailemaan Suomen mestaruuksista kaikista vaikeuksista huolimatta, vaikka juoksutreeniä on takana vasta varsin vähän. Tulevina vuosina rakennamme pitkäjänteisesti kestävyyspohjaa ottamatta tehoja liian aikaisin irti anaerobisilla harjoitteilla. Ranskassa, kuten myös monissa muissa kestävyysjuoksun nykyisissä huippumaissa, tiimityö ja joukkueena treenaaminen tuo tulosta. Tätä ajattelua haluan tuoda myös kuopiolaiseen juoksuporukkaan, Jean kertoo.