Ertecin tiimi valmiina palvelemaan. Kuvassa (vas.) Katja, Joni, Pasi, Erkki ja Camilla.

Ertec Trading Oy on kuopiolainen perheyritys, joka maahantuo, myy ja vuokraa käytettyjä maanrakennuskoneita.

Ertec aloitti käytettyjen koneiden tuonnin Saksasta Suomeen vuonna 1997. Syvän laman jälkeen tarve hyväkuntoisista koneista oli kova, ja alkuvaiheessa Ertec välittikin asiakkailleen toistasataa konetta per vuosi.
Valinnanvaraa oli Saksassa reilusti.
– Siihen aikaan saksalaiset urakoitsijat eivät ostaneet käytettyjä koneita, joten ainoa markkina oli viedä niitä pois maasta, Erkki Pöyhönen kertoo.
Tahti on vilkkaimmista vuosista tasaantunut, mutta kysyntää hyväkuntoisille käytetyille koneille riittää edelleen.
– Osa koneista välitetään edelleen suoraan asiakkaille, mutta kasvava osa konekaupasta on tänä päivänä omaa tuontia. Niiden osalta hankinta perustuu näkemykseen siitä, millaisille koneille on kysyntää.

Kone vuokralle

Koneiden vuokrauksesta on tällä vuosikymmenellä tullut Ertecille tärkeä tukijalka. Lisäpontta toiminnalle ovat tuoneet uudet toimitilat, jotka valmistuivat Sorsasaloon vuonna 2015.
Urakoitsijat käyttävät vuokrakoneita esimerkiksi silloin, kun he tarvitsevat lisäkalustoa väliaikaisesti tai hakevat vahvistusta ostopäätökselleen.
– Jos asiakas tekee ostopäätöksen kolmen kuukauden kuluessa, hyvitämme maksetut vuokrat ostohinnassa 100-prosenttisesti. Tämän jälkeenkin hyvitys on vielä merkittävä.
Tarvittaessa Ertec vuokraa koneelle myös kuljettajan. Kuljettajan vuokraus ilman konettakin on mahdollista, jos urakoitsija tarvitsee osaavan kuljettajan tuuraamaan esimerkiksi loma- ja sairauspoissaoloja tai vain tasaamaan ruuhkahuippuja.
– Meillä on tiimissä kaksi pätevää kaveria, jotka tekevät työnsä kunnolla, Pöyhönen sanoo.

Vahvuutena ketteryys

Pöyhönen on tehnyt koko työuransa kansainvälisen konekaupan parissa. Yrittäjänä hän korostaa kykyä uudistua.
– Varasuunnitelmia täytyy olla ja suuntaa voi aina vaihtaa. Meilläkin oli esimerkiksi venekauppaa ja purjeveneiden vuokrausta vuosina 2000 – 2010, mutta luovuimme siitä, kun totesimme ettei se enää toiminut.
Myös suhteet yhteistyötahoihin ovat tärkeitä. Esimerkiksi Ertecin kumppani Saksan päässä on pysynyt alkuvuosista lähtien samana.
– Käytettyjen koneiden kauppa on luottamuskauppaa. Meidän on luotettava siihen, että saamme hyväkuntoisia koneita. Ne eivät saa itsestään hajota heti kaupanteon jälkeen, vaikka takuuta ei pääsääntöisesti olekaan.
Tässä kohtaa ovat Ertecin asiakkaidenkin odotukset yhtenevät. Tyytyväiselle asiakkaalle on helppo myydä toinen ja kolmaskin kone.

 

 

p

Ertec Trading Oy
Virranniementie 8, 70420 Kuopio
puh. 017 550 9200
ertec@ertec.fi
www.ertec.fi