Kun lemmikin madotukset, rokotukset, punkkisuojat ovat kunnossa, voi kesällä hyvillä mielin lomailla, matkustella ja mökkeillä, Sini Taskinen ja Uikki muistuttavat.

Kesän korvalla on oikea hetki tarkistaa, että rakkaan lemmikin madotukset, rokotukset ja matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Myös punkkisuoja saattaa olla tarpeen. Pieneläinvastaanotto Punaturkki palvelee kesäaikaan normaalisti.

Keväällä maan paljastuessa ulkona liikkuvat lemmikit löytävät maasta kaikkea ihanaa ja mielenkiintoista. Madotus on syytä hoitaa kuntoon sisäloisten häätämiseksi. Klinikkaeläinhoitaja Sini Taskinen kehottaa kiinnittämään huomiota täsmämadotukseen. Kotikoirille ja sisäkissoille riittää yleensä kapeakirjoinen matolääke.
– Omistajilla on usein taipumusta ylimadotukseen, sillä apteekissa on saatavilla paljon laajakirjoisia lääkkeitä. Metsästävät tai maalla asuvat lemmikit voivat tarvita sellaisen, mutta muuten turhaa madotusta kannattaa välttää. Lääkkeet rasittavat elimistöä ja saattavat olla tarkoitettu osittain sellaistenkin loiseläinten häätämiseen, joita Suomessa ei edes esiinny.
Lemmikin loiseläimistä suolinkaiset ovat yleisimpiä. Jos ei ole varma, tarvitaanko kapea- vai laajakirjoista lääkettä, tilanne voidaan tutkia ulostenäytteestä ja valita lääke tarpeen mukaan.

Muista rokotukset

Lemmikkihoitoloissa ja ulkomaille matkustettaessa myös rokotusten pitää olla kunnossa.
– Säännöt muuttuvat usein, joten ajantasainen tilanne kannattaa tarkistaa Eviran nettisivuilta. Rokotuksissa on olemassa myös varoajat, joten niitä ei kannata jättää viime tippaan. Meille voi tarvittaessa soittaa ja kysyä ohjeita, Taskinen kertoo.
Pakollisten rokotusten lisäksi näyttelykoiran omistajien kannattaa harkita kennelyskärokotusta, sillä suurten näyttelyiden jälkeen kennelyskäepidemia on hyvin tavallinen taudin levitessä tapahtumissa.
Ulkomaille matkustavan kannattaa suhtautua Eviran ohjeistamaan ekinokokkihäätöön vastuullisesti. Suomi on vielä ekinokokki-vapaa, mutta jo Ruotsissa ja Virossa loista on tavattu. Kyseessä on ihmisen terveydelle vaarallinen loiseläin, joten leviämisen estäminen on tärkeää. Jos ekinokokkihäätö ei ole kunnossa, lemmikki ei pääse palaamaan takaisin kotimaahan.
– Evira edellyttää ulkomaille matkustavalta eläimeltä passia, mikrosirua ja rabies-rokotusta.

Häätö punkeille

Ensimmäiset punkit ilmestyvät jo aikaisin keväällä. Punkkisuoja kannattaakin hoitaa kuntoon viimeistään tässä vaiheessa.
– Myynnissä on erilaisia punkkivalmisteita. Suosituimpia ovat pitkäkestoiset tabletit, mutta myös erilaisia valeluliuoksia on saatavilla. Lääkkeen teho ja turvallisuus vaihtelee lemmikistä riippuen ja opastamme mielellämme oikean valmisteen valinnassa.

p

Pieneläinvastaanotto Punaturkki
Satamakatu 2, 70100 Kuopio
ma – to 8 – 18, pe 8 – 16
puh. 017 262 8890
jaana.auvinen@punaturkki.fi
www.punaturkki.fi