Arsi Ruuskasen sateenkaaren päässä on ehyt harjoituskausi.

Siilinjärven Hiihtoseuraa edustava Arsi Ruuskanen nappasi viime talvena Äänekosken ja Ounasvaaran SM-hiihdoista kultamitalit vapaan 15km:ltä ja perinteisen kympiltä. Ensi talvena Ruuskanen on mukana myös nuorten hiihtomaajoukkueessa. Nuori hiihtäjälupaus suhtautuu uuteen tilanteeseen rauhallisesti.
– Maajoukkueessa leiritystä on enemmän ja valmennus tehostuu muutenkin, pätevää tukea valmentautumiseen on nyt entistä paremmin tarjolla. Ensi talven tavoitteita en silti halua sitoa mitaleihin tai tiettyihin sijoituksiin, tavoite on tulla yhä paremmaksi hiihtäjäksi. Menestys seuraa kyllä mukana jos tässä tavoitteessani onnistun. Maajoukkueessa riittää kovaa vastusta ja siirtyminen M20-sarjaan vaatii jälleen pykälän vauhtia lisää.
Arsi nimeää suureksi innoittajakseen Matti Heikkisen jo vuosien takaa, ja toki myös Iivo Niskasen hiihdot ovat selvä merkki siitä että suomalaisilla on asiaa kansainväliselle huipulle jatkossakin. Heikkisen tapaan Arsikaan ei syty sprinttiin niin hyvin kuin pidemmille matkoille.
– Toki sprintin hiihdän kun kohdalle osuu, mutta mielimatkoja ovat pidemmät kisat. Sprinttiä ja sen vaatimaa räjähtävyyttä ei silti ole varaa sivuuttaa, samoja ominaisuuksia tarvitaan joka matkalla ja varsinkin yhteislähtöjen lopputaisteluissa. Voima ja nopeus ovatkin harjoittelussani nyt painopistealueita. Tällä hetkellä väliaikalähtö on mieluisin kilpailutapa, mutta edelleenkin omien vahvuuksien kartoitus on kesken ja kaikki haasteet otetaan vastaan.
Arsi on treenannut päätoimisesti hiihtoa vasta nelisen vuotta. Sitä ennen vahvana kakkoslajina oli siilinjärveläiselle luonteva pesäpallo. Siilinjärven Arsi kokee hyväksi pitäjäksi urheilun kannalta.
– Rullahiihtoon löytyy hyviä kevyen liikenteen väyliä ja korkeuserojakin on mukavasti. Kyllä täällä kelpaa harjoitella kohti tulevaa talvea, Suomen mestari Arsi Ruuskanen hymyilee.


Nuoret urheilijat:
mitä heille kuuluu nyt?

Olemme seuranneet viime vuosina useiden paikallisten superlupausten taivalta kohti huippua. Kysyimme neljältä, jo entuudestaan tutulta urheilijalta tuoreet kuulumiset.

 

Vaikeuksien kautta mitalikantaan

Kuulantyöntäjä Eveliina Rouvalin kausi oli tuloksellisesti pieni pettymys, mutta sisälsi toisaalta hienoja hetkiä.
– Työnsin hallissa ennätykseni 15,28 ja ajattelin, että siitä on hyvä lähteä tavoittelemaan lähemmäs 16 metrin kaaria.
Kauteen tuli kuitenkin takapakkia, kun Rouvalilta murtui toukokuussa jalkapöydän luu. Jalka oli kipsissä viisi viikkoa ja kausi alkoi vasta heinäkuussa. 22-vuotiaiden EM-kisoissa finaalipaikka jäi vielä saavuttamatta.
Balsamia haavoille toivat Kalevan kisat, jossa Rouvali työnsi kauden parhaansa 14,90 ja voitti ensimmäisen SM-mitalinsa.
– Se oli kesän kohokohta ja tuntui vielä paremmalta niistä lähtökohdista, mistä kauteen lähdettiin. Lisäksi pääsin ensimmäistä kertaa mukaan aikuisten Suomi-Ruotsi -maaotteluun, mikä oli hieno elämys sekin.

 

 

Suomen mestaruus hopeaa

Karting-ajaja Petteri Ruotsalaisen kesä oli kokonaisuutena hyvä. Ruotsalainen voitti sarjassaan SM-hopeaa.
– Neljässä osakilpailussa paras sijoitus oli toinen. Olen tyytyväinen tulokseen ja vähän jäi parannettavaa vielä ensi kauteen.
Ruotsalainen kilpaili myös Ruotsissa, Kristianstadissa. Finaaliin pääsy jäi pienestä kiinni, sillä Ruotsalainen oli 36. kun finaaliin pääsee 34 kilpailijaa.
Syyskuussa olivat vuorossa MM-kilpailut, joissa Ruotsalaisella oli paljon epäonnea.
– Sijoitus ei ollut mainitsemisen arvoinen, mutta vauhti oli hyvä. Se antaa luottoa tulevaan. Kokonaisuutena olen kauteen tyytyväinen, Ruotsalainen sanoo.

 

 

SM-kisat pelastivat kauden

Sampo Kankkusen viime kausi oli raskas, mutta antoisa. Alkukausi lähti käyntiin tahmeasti, eikä tulostaso vastannut odotuksia.
– Mutta kasvoin taas urheilijana ja opin lukemaan itseäni urheilijana askeleen paremmin.
Loppukausi sujui paremmin ja SM-kilpailut pelastivat kauden tulokset. Syöksystä irtosi SM-hopeaa ja Super-G:stä upeasti kultaa. Alppiyhdistetyn neljäs sija täydensi hienosti menestyksekkäitä kisoja.
– Tulevaan kauteen lähden taas askelta vahvempana. Tavoitteeni ovat nuorten MM-kisoissa sekä Europa Cupissa, Kankkunen kertoo.

 

 

 

Taistelu kannatti

Taitoluistelija Minttu Heikkisellä oli vuosi sitten epäonnea, kun hänen nilkastaan repesivät etulehtisiteet.
– Tavoitteeni oli ennen kautta voittaa noviiseissa Suomen mestaruus, mutta koko syksy meni nilkkaa kuntouttaessa. Minun piti opetella seisomaankin yhdellä jalalla uudestaan, Heikkinen kertoo raskaasta syksystään.
Heikkinen selvisi SM-kisoihin nipin napin karsintojen kautta. Onneksi kisat pidettiin vasta maaliskuussa ja toipumiseen jäi aikaa. Tuloksena upeasti SM-pronssia.
– Pronssi tuntuu kyllä voitolta loukkaantumisen jälkeen! Alkavalla kaudella tavoitteeni on voittaa Pohjoismaiden mestaruus samassa sarjassa.