Cava on Maailmanvoittaja vuosimallia 2017.

Vuorelassa asuu edustava Espanjan vesikoira -kolmikko. Guapo, Boca ja Cava ovat kahmineet palkintoja näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Löytyypä joukosta myös Maailman voittaja vuodelta 2017.

Pia Meriläinen ei arvannut kuinka paljon elämä muuttuisi, kun hän otti ensimmäisen Espanjan vesikoiransa Guapon kuusi vuotta sitten. Koirien myötä arki on muuttunut, mutta sen lisäksi Meriläinen on reissannut ympäri Eurooppaa koiranäyttelyissä. Menestys on ollut mittavaa. Guapo on Suomen muotovalio, Boca Suomen, Kroatian sekä Bosnia-Herzegovinan ja Cava Suomen, Norjan, Unkarin, Kroatian, Kroatian Grand, Ukrainan, Slovenian, Bosnia-Herzegovinan ja Itävallan muotovalio sekä maailmanvoittaja viime vuodelta. Cavalle ja Bocalle on myös menossa hakemus Kansainvälisestä muotovalion arvosta.
– Menestys vaatii paljon työtä taakseen. Koirat tarvitsevat paljon liikuntaa ja ruokavalion on oltava kunnossa. Pääsääntöisesti valmistan ruoat itse leivinuunissa, lisäksi koirat syövät raakaruokaa ja ravintolisiä, Meriläinen kertoo.
Myös turkinhoito vie aikaa. Vaikka Espanjan vesikoiran turkki on helppohoitoinen siinä mielessä, ettei siitä lähde karvoja, on näyttelyturkin ylläpito oma lukunsa. Turkki pestään tarvittaessa ja rastat avataan käsin yksi kerrallaan.
Meriläiseltä löytyykin kotoa trimmauspöytä ja -tarvikkeet. Taitoa löytyy, sillä hän on opiskellut eläintenhoitajan ammattitutkinnon erityisalanaan trimmaus. Lisäksi hän on kouluttautunut koirien ravintoneuvojaksi.

Monipuolista harrastustoimintaa ja matkustelua

Harrastus on siis vienyt vähintäänkin koko käden, mutta myös tuonut mukanaan paljon uusia harrastuksia, sillä näyttelyiden lisäksi perhe harrastaa monipuolisesti eri koiralajeja, kuten käy metsästyskoirien jäljestyskokeissa.
Näyttelyiden myötä Meriläinen miehineen on päässyt matkustamaan, tavannut uusia ihmisiä ja saanut ystäviä ympäri maailmaa.
– Näyttelyt ulkomailla ovat jo elämyksenä kokemisen arvoinen juttu. Esimerkiksi Bosniassa ja Kroatiassa näyttelyt järjestetään kesällä öisin kuumuuden takia, ja tapahtumiin kuuluu tanssia ja karnevaalitunnelmaa. Eli ei ihan samanlaista kuin täällä koti-Suomessa.
Koirilta matkustaminen lentokoneessa sujuu jo rutiinilla ja ongelmitta. Cava on myös viettänyt pariin otteeseen aikaa kasvattajansa luona Kroatiassa näyttelyiden ja treenaamisen merkeissä. Ominaisuuksiltaan tunnustetuilla koirilla riittää vientiä myös mahdollisten pentujen isinä ja kaikilla kolmella onkin jo yksi pentue. Kyselyjä on tullut Kanadasta asti.
Vaikka Guapo, Cava ja Boca ovat päässeet nauttimaan kansainvälisestä loistosta, elävät he arkisin varsin tavallista koiranelämää. Aamuisin, päivällä ja illalla lenkkeillään luonnossa, päivät vietetään vaihtelevasti joko sisällä tai ulkona omalla aidatulla pihalla.

 

Pia Meriläinen sekä Guapo, Boca ja Cava ovat kiertäneet näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Sylvi on lukuilon lähettiläs

Sylvi on ihastuttava 6-vuotias mäyräkoira, eikä mikä tahansa koira, vaan Kennelliiton virallinen lukukoira ja alansa ammattilainen.

Sylvi työskentelee Kuopion Pääkirjastolla ja Jynkän kirjastolla, jonne lapset voivat tulla ajanvarauksella lukemaan Sylville. Suurin osa asiakkaista on 1. – 2. luokkalaisia, lukemaan opettelevia tai lukutaitoa treenaavia lapsia.
– Sylvi ei korjaa virheitä, ala lukea lapsen puolesta tai vilkuile kännykkää, vaan kuuntelee kärsivällisesti lapsen lukemista. Lapsista on hauskaa ja jännittävää lukea Sylville ja yleensä etukäteen onkin jo mietitty hartaasti, mitä Sylvi mahdollisesti haluaisi kuunnella.
Sylvin työtoveri Lissu Rossi vakuuttaa, että kirjallisuuden suhteen Sylvi on kaikkiruokainen. Se kuuntelee tarkkaavaisesti ja tunnistaa tuttuja sanoja. Jos lukemiseen tulee tauko, se kannustaa lempeästi jatkamaan. Ääneen lukeminen tutkitusti kehittää lukutaitoa, ja lukukoiralle lukeminen innostaa, niitäkin, jotka eivät ole lukemisesta niin kiinnostuneita. Sylvi tekeekin tärkeää työtä lukutaidon ja -innostuksen kohentamiseksi.

PR-töitä, saunomista ja ulkoilua

Kenestä tahansa ei ole lukukoiraksi. Sylvikin on suorittanut amerikkalaisen READ-tutkinnon. Todistusta tärkeämpää on kuitenkin ystävällinen ja avoin luonne.
– Sylvi pitää lapsista, jaksaa kuunnella, eikä säikähdä, jos tapahtuu jotakin yllättävää. Sylvistä onkin aina mukava lähteä töihin. Esimerkiksi kesäloma ei ole ollenkaan sen mieleen, Rossi naurahtaa.
Ansaitun kesäloman jälkeen töihin palataan taas elokuussa koulujen alettua. Lukukoiran hommiin kuuluu myös PR-työtä. Välillä Sylvi pääsee kirjastoväen mukaan erilaisiin tapahtumiin, mutta toisinaan kutsun saakin Sylvi ja kirjastolaiset pääsevät hänen mukanaan esiintymään. Sylvin voi tavata myös Facebookissa, Instagramissa sekä Twitterissä ja onpa Sylvi vloggaajakin, jonka videoita voi katsoa Kirjastokaistalta. Töiden lisäksi aktiivinen koira kaipaa tekemistä myös vapaa-ajalla.
– Ulkoilu, retkeily ja mökkeily ovat lempiharrastuksia. Sylvi on myös innokas saunoja, Rossi kertoo.