”Kokilta vaaditaan joustavuutta, luovuutta, asiakaspalvelutaitoja, yrittäjähenkisyyttä sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Kokin työ on hyvin monipuolista ja tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia oman kiinnostuksen mukaan, aina ulkomailla työskentelyä myöten”

Palvelualan Opisto Kuopio on Pohjois-Savon vanhin ammatillinen oppilaitos. Matka Kuopion Pedagogillisesta Keittokoulusta Kuopion Talouskoulun kautta tähän päivään on pidempi kuin itsenäisen Suomen historia. 125 vuoteen mahtuu koulutusta ja opetusta aina kunkin aikakauden ammattilaisten tarpeiden mukaisesti. Uuden nimen alla perinteikäs kuopiolainen oppilaitos on yhä monipuolisemman osaajien joukon kouluttaja.

Palvelualan Opisto Kuopion uusi nimi on vain yksi, tosin näkyvä, osa uudistunutta oppilaitosta. Samalla kertaa on päivitetty myös visuaalinen ilme. Markkinointivastaava Kaisa Railanmaa kertoo, että muutoksille oli luonteva aika juuri nyt.
– Kunnioitamme ja arvostamme perinteitämme ja oppilaitoksen 125-vuotista historiaa entiseen tapaan, mutta haluamme myös katsoa rohkeasti eteenpäin. Talouskouluopetuksen päättyminen vuonna 2015 loi tarpeen uudelle nimelle. Uusi nimi kuvastaa paremmin toimintakulttuuriamme, tarjoamme monipuolista ja käytännönläheistä koulutusta hyvin erilaisille opiskelijoille. Meillä opiskelee toista sataa opiskelijaa, aikuisopiskelijoita ja suoraan peruskoulusta tulleita ja myös maahanmuuttajia, Railanmaa kertoo.

Kokinuralle ennemmin tai myöhemmin

Moni intohimoinen ruoanlaittaja on pohtinut olisiko kokinhommista jopa omaksi ammatiksi. Ruokakulttuurit ja kansainväliset makunautinnot houkuttelevat alan viimeisimpien trendien äärelle, ja toki myös ottamaan selvää vanhoista perinteistä. Ruoanlaitto on nykyään suosiossa niin harrasteena kuin ammattinakin, ja tämä näkyy myös Palvelualan Opisto Kuopion opiskelijoissa. Taitojaan on kehittämässä varsin heterogeeninen porukka, yhdessä opiskelee eri-ikäisiä oppilaita erilaisilla taustoilla.

Antti Huuhtanen on 39-vuotias kauppatieteiden maisteri, mies uranvaihdon äärellä. Kun entisen ammatin loputon paperien siirtely riitti, halusi Antti nähdä jatkossa työnsä tulokset konkreettisesti. Palvelualan Opisto Kuopio on osoittautunut Mikkelistä tammikuussa muuttaneelle miehelle oivalliseksi valinnaksi.
– Toki tämän ikäiselle, työelämässä jo kauan olleelle opiskelu on erilaista kuin nuoremmille. Mutta erilaista nimenomaan positiivisessa mielessä, sillä käytännön harjoitukset ja työn kautta oppiminen ovat täällä aivan mahtava juttu. Teorian voi oppia kirjoista ja luennoilla, työssä tieto sitten jalostuu osaamiseksi.
Oppilaitoksen ilmapiiri ja opetus saa Antilta hyvän arvosanan.
– Opisto on sopivan kokoinen ja pienissä ryhmissä kaikki saavat varmasti opetusta, tarvittaessa vaikka ihan kädestä pitäen. Samoin yhteishenki on hyvä, vaikka meitä opiskelijoita on täällä eri-ikäisiä ja erilaisin taustoin ja tavoittein. Olen päättänyt valmistua täältä ja saada myös työtä Kuopiosta, Antti kertoo.
Vieressä myhäilevä nuorukainen vahvistaa opiskelukaverinsa aikeet. Simo Karhunen on tullut kokkiopintoihin suoraan peruskoulun jälkeen, mutta tavoitteet ja tunnelmat ovat samat kuin yli 20 vuotta vanhemmalla Antillakin.
– Aloitin syksyllä ja pari vuotta on vielä jäljellä. Mukavasti on alkanut ja kokinuralle aion, ruoanlaitosta olen aina tykännyt ja tässä koulussa sitä oppii paljon lisää, Simo kertoo hymyillen.

Kodinhuoltaja on monipuolinen arjen auttaja

Kodinhuoltajan opintoihin sisältyy mm. ateria- ja kahvituspalveluja, ylläpitosiivousta, asiakkaiden avustamista, kodin perussiivousta ja vaatehuoltopalveluja sekä kotiruokapalveluja. Kyky itsenäiseen työskentelyyn, järjestelmällisyys ja vastuuntunto, sekä herkkyys tunnistaa asiakkaiden tarpeita ovat osaavan kodinhuoltajan ominaisuuksia.
Viivi Mertanen on opinnoissaan jo loppusuoralla ja tavoitteena on lähteä ensi kesään valmiina kodinhuoltajana.
– Aloitin syksyllä 2015 yo-linjalla ja valmistuminen on edessä tänä keväänä. Olen tosi tyytyväinen linjavalintaani, sillä kodinhuoltajan työssä myös sosiaalinen puoli on todella tärkeä. Toimitilahuoltajan työ tapahtuu enemmän erilaisissa laitoksissa ja ruoanlaittoa siinä ei juuri ole. Kodinhuoltaja puolestaan työskentelee paljon asiakkaiden kotona ja kodinomaisissa palvelutaloissa, tälläkin hetkellä on menossa harjoittelujakso. Työssä oppiminen on olennainen osa näitä opintoja ja se on myös tehokasta valmennusta tulevaan työelämään, Viivi kertoo.
Opiskelun yksilöllisyys ja opiskelijoiden huomioiminen ovat nekin Viivi Mertasen mielestä oppilaitoksen vahvuuksia.
– Kaikki eivät edisty samaan tahtiin. Henkilökohtaisella opintosuunnitelmalla jokainen saa yksilölliset puitteet opinnoilleen ja tehokkaimman tien tavoitteilleen. Opettajat täällä ovat erittäin ammattitaitoisia ja ilmapiiri on keskusteleva, opiskelijaa tuetaan ja ohjataan.  Yhdessä mennään eteenpäin rakentavassa hengessä, Viivi tiivistää.


 

Palvelualan Opisto Kuopio sijaitsee Kuopion keskustassa, lähellä rautatieasemaa.  Opiskelu tapahtuu kodikkaassa ympäristössä, jossa kaikki ovat tasa-arvoisia. Opiskelijat ovat monella tavalla mukana luomassa koulun arkea. Päivittäinen lounas valmistetaan paikan päällä opiskelijoiden toimesta, lisäksi opiskelijat työskentelevät koulun aulakahviossa ja ovat mukana järjestämässä koulun yhteisiä tapahtumia.
Opinnot koostuvat lähiopetuksesta, työssä oppimisesta ja itsenäisistä tehtävistä. Opiskelu on työelämälähtöistä: osana opiskeluja työskennellään niin koulussa kuin alan yrityksissä. Työn kautta tapahtuva oppiminen vahvistaa opiskelijoiden ammattitaitoa ja työelämävalmiuksia. Lisäksi opiskelijoille aukeaa mahdollisuus luoda kontakteja alalla toimivien palveluntarjoajien kanssa.
Palvelualan Opisto Kuopio järjestää toisen asteen ammatillista peruskoulutusta matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla. Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta valmistutaan kokiksi, kotityö- ja puhdistuspalvelualan perustutkinnon kautta valmistuu kodinhuoltajia ja toimitilahuoltajia. Ja opistosta valmistuu myös ammattitutkinnon kautta laitoshuoltajia.

p

Palvelualan Opisto Kuopio
Asemakatu 4, 70100 Kuopio
puh. 044 035 5623
info@paok.fi
www.paok.fi