Elena Koljonen kertoo, että kaikesta koulutuksesta on ollut hyötyä työelämässä. Vapaa-ajalla hän muun muassa soittaa pianoa, kitaraa ja haitaria sekä laulaa Nikolaoskuorossa.

Tämän kertainen kansikuvamallimme Koljonen on kuopiolaistunut monilahjakkuus, jolla on kaikkiaan neljä tutkintoa.

Koljonen on alun perin kotoisin Nižnij Novgorodista, Keski-Venäjältä. Kaupungissa on 1,5 miljoonaa asukasta ja sitä sanotaan Venäjän kolmanneksi pääkaupungiksi.
– Muutin Kuopioon opiskelemaan kuusi vuotta sitten. Päätimme veljeni kanssa, että haluamme muuttaa Suomeen. Kuopiossa ihastuin luontoon, siniseen taivaaseen ja ystävällisiin ihmisiin. Tämä on myös kulttuurikaupunki, koko ajan jossakin tapahtuu jotakin, Koljonen kertoo.
Kuopiossa hän opiskeli Savonialla, missä suoritti englanninkielisen liiketalouden tutkinnon, BBA:n. Tutkinto ei suinkaan ollut hänelle ensimmäinen, sillä Venäjältä hänellä on myös musiikinopettajan, kulttuuritieteen asiantuntijan sekä lakimiehen tutkinnot.
– Kaikki koulutukset ovat olleet tarpeellisia työelämässä. Olen työskennellyt musiikinopettajana, lakimiehen koulutuksesta taas oli hyötyä työskennellessäni kustantamossa. Kulttuuritieteen asiantuntemusta tarvitaan nykyisessä työssäni RIISAssa.

Musiikki on ilo

Koljonen työskentelee museossa asiakaspalveluvastaavana. Työ on monipuolista, sillä siihen kuuluu asiakaspalvelun lisäksi muun muassa opastusten tekeminen eri kielille, avustus tutkimustehtävissä sekä venäjänkielinen markkinointi. Koljonen puhuu neljää kieltä.
– Joka päivä tulee eteen jotakin uutta ja mielenkiintoista, pidän siitä.
Vapaa-ajalla Koljonen harrastaa musiikkia.
– Soitan pianoa, kitaraa ja haitaria sekä laulan Nikolaoskuorossa. Musiikki on minulle iso ilo. Lisäksi harrastan joogaa ja pilatesta, kun minulla vain on aikaa. Silloin tällöin käymme mieheni kanssa teatterissa tai laulamassa karaokea.

Ennen kaikkea ihminen

Venäjällä Koljonen käy noin kerran vuodessa. Koti-ikävää hän ei tunne. Tänä vuonna hän sai myös Suomen kansalaisuuden.
– Olen kotiutunut Kuopioon. Täällä on turvallista ja rauhallista. Ilmastokin on minulle sopiva, sillä en pidä liian kuumasta säästä.
Keski-Venäjällä lämpötilat ovat kesäisin ja talvisin samaa luokkaa kuin Suomessakin, mutta kuivempi ilmasto saa Koljosen mukaan kuuman tuntumaan tukahduttavalta ja pakkasen kylmemmältä kuin Suomessa.
– Saunaankaan en ole tottunut, mutta sen sijaan suomalaisesta ruoasta ja ihmisistä pidän kovasti.
Koljonen myöntää, että suomalaisiin tutustuminen ottaa oman aikansa, mutta hänen mielestään venäläiset ovat siinä asiassa kovin samanlaisia. Stereotypioihin Koljonen törmää toisinaan.
– Jotkut ihmiset näkevät ihmisestä ensiksi kansalaisuuden ja siihen liittyvät perinteet ja stereotypiat. Venäläisistä naisistakin on olemassa kaikenlaisia ennakkoluuloja. Toivoisin, että ihmiset muistaisivat kaikkiin kansallisuuksiin kuuluvan monenlaisia ihmisiä, hyviä ja huonoja. Kansallisuuden perusteella ei voi tehdä yleistyksiä. Onneksi pääsääntöisesti minut nähdään ennen kaikkea ihmisenä ja omana itsenäni, Elenana.