Uusi, kaivinkoneeseen yhdistettävä hydraulikiilainlaitteisto on kymmenkertaisesti tehokkaampi kuin käsikäyttöinen kiilain. Sillä kallion louhinta onnistuu ilman räjäytysten riskejä ja haittoja, Marko Väätäinen kertoo.

Perinteinen räjäytys on nopea ja kustannustehokas tapa louhia kalliota, mutta rakennusten välittömässä läheisyydessä tärinä- ja meluhaitat sekä riskit kasvavat. MV-Kalliotyön vaihtoehtoiset louhintamenetelmät ovat nyt entistä monipuolisemmat, kun yritys otti käyttöönsä uuden hydraulikiilainlaitteiston.

Marko Väätäinen kertoo, että laitteisto on ensimmäinen laatuaan näillä leveyksillä. Louhinta tapahtuu niin, että kallioon porataan reikiä ja kiilainlaitteisto murtaa kallion ilman räjähdysaineita.
– Rakennusten läheisyydessä, esimerkiksi matalan avokallion louhinnat hoituvat ilman räjäytysten mukanaan tuomia haittoja ja riskejä. Helsingissä vaihtoehtoiset menetelmät ovat jo täysin arkipäivää ja niitä käytetään myös täälläpäin koko ajan enemmän.
MV-Kalliotyöllä on ollut käsikäyttöinen kiilain käytössä jo vuosia, mutta nyt hankittu uusi laitteisto yhdistetään kaivinkoneeseen. Näin tehoja ja nopeutta tulee kymmenkertaisesti, mikä tietää selvää säästöä kustannuksissa. Lisäksi kaivinkone voi tehdä asiakkaan niin halutessa työt loppuun asti, eikä työmaalle tarvitse tilata erillistä kaivuria.

Räjäytysten haitat ja riskit minimiin

Ennen kaikkea kiilainlaitteisto kiinnostaa rakennusliikkeitä ja taloyhtiöitä, mutta laitteelle on käyttöä myös yksityisille asiakkaille sekä julkisen puolen rakennushankkeissa.
– Esimerkiksi sähkö- ja vesilaitoksille kiilaimesta on selvää hyötyä. Maassa kulkee paljon erilaisia lämpö- vesi- ja sähkökaapeleita, jolloin räjäytystyöt aiheuttavat huomattavasti riskejä. Kiilaimella kalliota voidaan louhia täysin riskittömästi ja niin hiljaisesti, että työn voi tehdä vaikka yöaikaan.
Vaikka perinteinen dynamiitilla louhinta on edelleen vaihtoehtoisia menetelmiä edullisempi ratkaisu, voivat asiakkaan loppulaskussa numerot kuitenkin kääntyä toisin päin. Kun räjäytyksiltä vältytään, säästetään myös katselmuksista ja vakuutuksista aiheutuvista kuluista.
– Loppujen lopuksi kiilaimen käyttö tulee usein asiakkaalle edullisemmaksi. Tätä eivät monet osaa ottaa huomioon.

Paras lopputulos syntyy eri välineillä

Kokonaan Väätäinen ei kuitenkaan usko räjäytystöistä luovuttavan. MV-Kalliotyö on erikoistunut vaihtoehtoisin menetelmiin, mutta MV-Louhinta jatkaa edelleen perinteisten louhintapalvelujen tarjoamista.
– Usein paras lopputulos syntyy eri menetelmiä yhdistelemällä. Meillä on nyt tarjota erittäin monipuolinen laitteisto ja menetelmävalikoima parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi.

 

p

MV-Kalliotyö Oy
MV-Louhinta Ky
Latsinmäentie 9, 77700 Rautalampi
puh. 050 585 5899
mv.louhinta@hotmail.fi
www.mvlouhinta.fi