Sirkkojen maistelu on jännää puuhaa.

Joko olet maistanut sirkkoja? SATOA goes WILD sukeltaa tänä vuonna villiruoan lisäksi myös hyönteisruoan maailmaan.

Hyönteisruoasta puhutaan paljon, ja aihe herättää tunteita. Uskaliaimmat ovat ehtineet niitä jo maistamaan, toisia pelkkä ajatuskin puistattaa. SATOA goes WILD -festivaalissa 15.- 16.6. pääsee halutessaan maistelemaan myös sirkkaruokia.
– Yhdessä tekeminen ja ruoan ääreen kerääntyminen ovat kantavia teemoja. Villiruoka ja sirkkaruoka sopivat hyvin yhteen, tuottaja Jarkko Kääriäinen kertoo.
Perinteiseen tapaan eri puolella kaupunkia on pisteitä, joissa 42 euron festaripassilla saa 10 herkullista annosta. Tarjolla on muun muassa villisikatoastia, villiyrttiburgereita ja nokkosvohveleita.

Dokumentit ruoan äärellä

Lisäksi tapahtumaan kuuluu erilaista ohjelmaa, kuten työpajoja ravintoloissa. Näyttelijä Jussi Vatanen kiertelee molempina päivinä tapahtumapaikalla ja hänet nähdään myös yhdessä Stella Polariksen kanssa Ohjelmaravintola Maximissa järjestettävillä jatkoilla, jonka pääsylipusta saa alennuksen festaripassilla.
– Tapahtuman yhteydessä esitetään kaksi aihepiiriin liittyvää dokumenttia. Good Things Await käsittelee vastuullista ruoantuotantoa yksittäisen, biodynaamiseen viljelyyn erikoistuneen tanskalaisen pientoimijan näkökulmasta. Bugs-dokumentissa taas kaverukset kiertävät maailmaa tutustumassa hyönteisten syömiseen eri kulttuureissa. Molemmat dokumentit esitetään sekä päivällä että illalla ja niitä pääsee katsomaan festaripassilla.
Festivaalin ohjelmassa on myös muun muassa nykytanssia. Itäsuomalaisista tanssijoista koostuva Mykyrokka-kollektiivi esittää How ´bout lanttukukko -teoksen, joka nostaa esille eri näkökulmia perinne- ja lähiruoasta.

Maustaminen määrää sirkkojen maun

Kotikokeille sirkkoja on saatavissa kolmessa muodossa: jauheena, kuivattuna ja pakastettuna.
– Sirkkojen valmistaminen on helppoa. Jauhetta voi käyttää tavallisten jauhojen tapaan taikinassa lisukkeena. Pakastetut sirkat taas voi paistaa pannulla reilussa öljyssä. Maustaminen määrää sirkkojen maun, sillä erityisesti kuivatuissa sirkoissa itsessään ei juurikaan ole makua, Mustan Lampaan keittiömestari Juuso Rautiainen kertoo.
Ravintolapäällikkö Anu Heiskanen kertoo, että hyönteisruoka on uusi asia kaikille, myös ravintola-alan ammattilaisille. Hyönteiset ovat monessa mielessä harmaata aluetta, ne eivät ole kasviksia, mutteivat oikein lihaakaan. Tiettävästi jotkut äyriäisille allergiset ovat saaneet reaktioita myös hyönteisistä. Suurin este hyönteisten maistamiselle ovat kuitenkin ennakkoluulot.

Näkyykö jalkoja?

Mutta miltä sirkat sitten oikeastaan maistuvat? Totuus kuuluu tunnetusti lasten suusta, joten kutsuimme kaksi lapsiraatilaista maistelemaan Mustan Lampaan valmistamia sirkkaruokia. Tarjolla oli kaksi ruokalajia: paistetut sirkat, jotka oli valmistettu paistamalla muikkujen tapaan, sekä jälkiruoaksi uunissa paistettuja sirkka-granolakeksejä.
Sirkkojen maistaminen oli Severistä, 8 vuotta ja Sennistä, 7 vuotta, jännittävää.
– Näkyyköhän niiltä jalat, lapset miettivät etukäteen.
Perunapyreen ja kermaviilikastikkeen kanssa tarjoillut paistetut sirkat saivat jännityksen nousemaan, vaikka ulkonäkö toikin mieleen lähinnä pavut. Saattoi joukossa tosin muutama jalkakin vilahtaa.
– Suolaista, vähän niin kuin jauhelihaa, kuului ensimmäinen kommentti.
– Tämähän on ihan niin kuin popkornia, keksi kohta toinen.
Maistelu jäi kuitenkin suolaisten sirkkojen osalta varsin lyhyeen. Sen sijaan suklaiset keksit kiinnostivat kovasti.
– Tosi hyvää, kuului yksimielinen tuomio ja kädet kurottuivat ottamaan seuraavaa keksiä.
Entä mitä mieltä lapset ovat, kannattaako sirkkoja maistaa?
– Kyllä kannattaa! Nyt minulla on taas uusi kokemus. Onneksi uskalsin maistaa, vaikka vähän jännitti.

 

SATOA goes WILD -ravintolat:

• Pikku Pietarin torikujan Tallikahvila
• VS ravintolat (Ohjelmaravintola Maxim
• King’s Crown
• Musta Lammas
• Isä Camillo
• Thairavintola Samruai
(J.V. Snellmannin kotimuseon pihassa)
• Intro Social
• Kahvila & kakkukauppa Houkutus
• Kummisetä
• BowlD1ner