Tule ojentamaan auttava kätesi, Veripalvelun väki muistuttaa. Kuvassa (ylhäältä vasemmalta) Leena Lankinen, Anne Torvinen, Virve Räsänen, Anneli Pura ja Paula Korhonen.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu täytti tänä vuonna 70 vuotta. Sodan jälkeen syntynyt kaveria ei jätetä -henki elää yhä. Kuopion toimistolla luovuttajia käy päivittäin noin 50, lisäksi maakunnassa järjestettävissä tilaisuuksissa luovuttajia on yleensä vähintään sata. Yksi luovuttaja antaa lahjan kolmelle eri ihmiselle.

Luovuttajaksi voi tulla perusterve yli 18-vuotias ja yli 50-kiloinen henkilö. Esimerkiksi verenpainelääkitys ei ole este luovutukselle ja muutenkin vain harvat lääkkeet estävät luovutuksen.
– Oman tilanteensa voi tarkistaa soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon tai tekemällä alustavan testin osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi. Esimerkiksi syöpä ja sepelvaltimotauti ovat esteitä. Jos itse ei pysty syystä tai toisesta luovuttamaan verta, voi aina kannustaa läheisiä ja tulla vaikka tukihenkilöksi mukaan, vastaava hoitaja Anne Torvinen muistuttaa.
Kuopion toimipiste on auki kolmena päivänä viikossa: maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin. Muina päivinä Veripalvelu jalkautuu maakuntaan. Verta voi tulla luovuttamaan ilman ajanvarausta, mutta jos haluaa välttää ruuhka-ajan jonot, ajan voi myös varata etukäteen.
– Mukaan tarvitaan kuvallinen henkilötodistus. Ennen luovuttamista täytetään terveydentilakysely ja luovutuksen jälkeen on tarjolla monipuolinen välipala.

Joulu ja uusivuosi kiireistä aikaa

Joulun seutu on Veripalvelussa kiireinen.
– Kannattaa huomioida joulun poikkeukselliset aukioloajat. Olemme Varkaudessa 22.12. klo 11 – 16. Luovuttamaan voi tulla joko suoraan paikan päälle tai varata ajan etukäteen. Kuopiossa toimistomme on auki niin Tapaninpäivänä kuin uudenvuodenaattona klo 10 – 17.
Mikäli luovuttamaan ei ehdi ennen joulua, ei hätää. Verelle on tarvetta myös tammi-helmikuussa. Ajankohtaisen veritilanteen voi tarkistaa Veripalvelun kotisivulta. Kun verivalmisteet ovat vähissä, luovuttajille lähetetään myös tekstiviestikutsuja.
– Verenluovutus on lahja ihmiseltä ihmiselle ja saattaa pelastaa toisen hengen. Koskaan ei voi tietää, milloin joko itse tai joku läheinen tarvitsee apua. Tervetuloa ojentamaan auttava käsi lähimmäiselle!

p

Veripalvelu
Kauppakeskus Sektori, 2 krs.
Puijonkatu 23, 70100 Kuopio
ma – ti 10 – 18, pe 10 – 17
puh. 029 300 1170
Maksuton infonumero:
0800 05801
kuopio.verenluovutus@veripalvelu.fi
www.veripalvelu.fi
Myös Facebookissa