Laboratoriovastaava Sami Pekkarinen (oik.) ja tutkimusinsinööri Janne Huttunen selvittävät rakennusten salat vahvalla ammattitaidolla. Heidän lisäkseen rakennuslaboratoriossa työskentelee myös projekti-insinööri Mika Vehviläinen.

Savonia-ammattikorkeakoulun rakennuslaboratorio suorittaa rakennusfysikaaliset mittaukset ja lämpökuvaukset sekä betonitestaukset vahvalla ammattitaidolla. Palvelut ovat myös yksityisasiakkaiden käytössä.

Rakennusfysikaalisia mittauksia tehdään kaikenkokoisiin rakennuksiin, niin uudiskohteisiin kuin saneerattaviin taloihin. Rakennusvalvonta säätelee pakollisia mittauksia, mutta niillä on suuri merkitys myös asumisviihtyvyyteen. Oikein suoritetut mittaukset antavat tärkeää tietoa rakennuksesta myös yksityisasiakkaille.
– Palveluihimme kuuluvat rakennusakustiset mittaukset, ilmatiiviyden määritykset sekä lämpökuvaukset, laboratoriovastaava Sami Pekkarinen kertoo.
Esimerkiksi kerrostaloissa rakennusakustisilla mittauksilla on suuri merkitys ja se onkin pakollinen jo paritaloissa ja sitä suuremmissa kohteissa.
– Huomioimme mittauksilla erilaiset variaatiot, eli esimerkiksi sen, miten äänet kantavat huoneistosta toiseen, porraskäytävästä ja varastosta huoneistoihin tai meluna kadulta sisälle, tutkimusinsinööri Janne Huttunen sanoo.
Mittaukset ovatkin lisänneet suuresti esimerkiksi kerrostaloasumisen asumismukavuutta.

Selvää säästöä energiankulutukseen

Ilmatiiviysmittausten hyöty näkyy puolestaan energiankulutuksessa. Mittauksilla saadaan selville, onko rakenteissa ongelmakohtia ja lämpöhäviöitä. Tämä näkyy säästönä suoraan kukkarossa.
Savonian rakennuslaboratorion vahvuus on, että saman katon alta saa sekä ilmatiiviysmittaukset että ainoana paikkana Kuopiossa myös rakennusakustiset mittaukset.
– Rakennusfysikaaliset palvelut ovat niin yksityisasiakkaiden, taloyhtiöiden kuin rakennusliikkeidenkin käytössä. Mikäli asia on ajankohtainen, kannattaa meille soittaa, laittaa sähköpostia tai jättää yhteydenottopyyntö kotisivujemme kautta, niin selvitetään yhdessä mittauksen tarve ja toteutustapa.

Akkreditoitua betonitestausta

Rakennuslaboratorion betonitestauspalvelu on alueen rakennusliikkeille ja betonitehtaille tuttu. Helmikuusta lähtien rakennuslaboratorio on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T301 eli siellä tehdään standardinmukaisia testauksia. Akkreditointi tulee pakolliseksi 1.6.2017 alkaen.
– Betonitestauksissa ammattitaitomme on laajalti tunnettua, Pekkarinen ja Huttunen kertovat. Akkreditointivaatimuksen SFS-EN ISO/IEC 17025 mukainen päätös on osoitus Savonian erinomaisesta laatutoiminnasta. Testaamme muun muassa uuden Jännevirran siltatyömaan työnaikaiset betoninäytteet.

Kehittyvä palveluvalikoima

Savonia-ammattikorkeakoulun rakennuslaboratorio on toiminut ammattitaidolla jo vuodesta 1985 lähtien. Nykyisin laboratorio on Savonian liiketoimintayksikön alaisuudessa. Yhteistyötä koulutuksen kanssa tehdään jatkuvasti opinnäytetöiden ja harjoittelujen muodossa.
– Meillä on ammattitaitoinen henkilökunta ja käynnistämme uusia palveluita asiakkaiden tarpeita herkästi kuunnellen. Haluamme olla edelläkävijä palvelutarjonnassamme ja palvella kaikkia asiakkaita mahdollisimman hyvin ja monipuolisesti.
Mikäli omasta valikoimasta ei satu löytymään apua, on rakennuslaboratoriolla laajat yhteistyökumppanien verkostot. Miehet antavat kiitosta koko organisaatiolle hyvästä yhteishengestä. Huumoria riittää, mutta työt tehdään totisella ammattitaidolla.
– Tämä on mielenkiintoista hommaa, jossa ei tylsisty. Jokainen päivä ja rakennus on aina erilainen. Ikinä ei sunnuntai-iltana ole vielä harmittanut, että seuraavana päivänä pitää lähteä töihin, summaavat Huttunen ja Pekkarinen, Savonian kasvatteja molemmat itsekin.

Rakennuslaboratorion palvelut:
Betonitestaus mm.
– Puristuslujuuden määritys
– Paineellisen veden tunkeutumasyvyys
– Huokosjaon määritys

Rakennusfysikaalisia mittauksia mm.
– Rakennusakustiset mittaukset, mm. ilma- ja askeläänieristävyys sekä melumittaus
– Rakennuksen tiiviysmittaus, lämpökuvaukset ja ilmanvuotopaikannukset

p

Savonia-
ammattikorkeakoulu
Rakennuslaboratorio
Opistotie 2 (PL 88), 70101 Kuopio
Laboratoriovastaava Sami Pekkarinen
puh. 044 785 6275
sami.pekkarinen@savonia.fi
Tutkimusinsinööri Janne Huttunen
puh. 044 785 6327
janne.huttunen@savonia.fi
rakennustekniikka.savonia.fi