Näkymä Suopeltovuorelta hiveli silmää jo 1800-luvulla.

Haminalahdessa, vain kymmenkunta kilometriä Kuopion keskustasta, sijaitseva von Wright -kulttuuripolku on elämys niin luonnon kuin historian ystäville. Polveileva kulttuuripolku kulkee savolaisessa kansallismaisemassa, jonka näköalapaikoilta avautuvat huimat näkymät pohjoiselle Kallavedelle.

Kulttuuripolku avattiin yleisölle lokakuussa 2006 Haminalahden kartanossa asuneiden von Wrightin taiteilijaveljesten, Magnuksen, Wilhelmin ja Ferdinandin kunniaksi. Jo ensimmäisen syksyn aikana kävijöitä oli toista tuhatta, eikä ihme. Maisemat ovat upeat ja maasto miellyttävä. Polulla on suuria korkeuseroja, mutta jyrkissä nousuissa ja laskussa kulkua helpottavat portaat.
– Luontopalvelut Merja Hyttinen suunnitteli polkureittiä, Haminalahden nuorisoseura oli kantamassa porraslankkuja ja kaupungin metsätoimisto rakensi portaat. Kaupunki oli myös mukana hankkeessa. Kuopion kulttuurihistoriallinen museo ja taidemuseo tekivät opastaulut reitin varrelle, Marianna Falkenberg kertoo.
Maisemat ovat Falkenbergille erittäin tuttuja, sillä Haminalahden kartanon rannassa olevassa Lugnetissa oli hänen lapsuudenkotinsa. Osa kulttuuripolusta kulkee hänen omistamillaan mailla.
– Etukäteen mietin, roskaantuuko luonto kun siellä alkaa kulkea enemmän ihmisiä, mutta kaikki on mennyt erittäin hienosti, siitä iso kiitos polun käyttäjille. Itsekin liikun mielelläni kulttuuripolulla ja pidän siellä myös kesäisin opastuksia. Jokainen opastus muodostuu vähän erilaiseksi elämykseksi, Falkenberg kertoo.

Historian havinaa taitelijoiden jalanjäljillä

Reilut neljä kilometriä pitkä polku alkaa vanhalta Haminalahden alakansakoululta (entinen kaupungin omistama leirikeskus) ja kulkee paitsi komeissa myös historiallisesti arvokkaissa maisemissa. Kartanon alueelta on tehty arvokas arkeologinen löytö 1870-luvulla.
– Hautalöytö on sijoitettu 1100-luvulle. Tuolloin vesi on ulottunut pidemmälle sisämaahan ja kulku eteläiselle Kallavedelle Haminalahden pohjukasta Matkusjärvien kautta on ollut mahdollista.
Monet polun varren maisemat ovat tuttuja von Wrightien tauluista.
– Esimerkiksi näköalapaikkojen maisemat ovat tunnistettavissa. Tosin aivan yksi yhteen ne eivät ole, sillä taiteilija on voinut ottaa vapauksia vaikkapa kivenlohkareiden tai saarien sijoittelussa.
Sakari Topeliuksen mukaan Näkymä Haminavuorelta -taulu oli kuvitusta Maamme-laulun sanoihin. Haminalahden maisema onkin valtakunnallisesti merkittävä.

Polku tekee taiteilijat tutuiksi

Falkenbergin isoäidin isä osti kartanon von Wright -suvulta vuonna 1910. Falkenberg ei lapsuudessa osannut ajatella asuvansa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä paikassa.
– Minulle se oli koti. Mutta vieraat olivat kiinnostuneita kartanon historiasta, ja kun isä kertoi tarinoita, me lapset kuuntelimme korvat höröllä.
Falkenbergin mukaan von Wrightien taiteen arvostus kasvoi 1980-luvun alussa olleen näyttelyn myötä. Sitä ennen heidät tunnettiin ennen kaikkea lintumaalareina. Kulttuuripolku on omalta osaltaan lisännyt tunnettuvuutta.
– Ennen kulttuuripolkua Haminalahti oli vain nimi, joka mainittiin taiteilijoiden yhteydessä. Polun myötä paikka ja sitä kautta sen entiset asukkaatkin ovat tulleet ihmisille tutummiksi ja läheisemmiksi.


Von Wrightin veljekset olivat erityisen tunnettuja lintumaalauksistaan, Marianna Falkenberg kertoo. Seinällä Ferdinand von Wrightin maalaus Kyyhkysiä, akvarellimaalaukset vasemmalta: Wilhelm von Wrightin pikkupääkampela, sorva ja Magnuksen tekemä satakieli.