Tarinalaakson rata on monipuolinen ja riittävän haastava. Väylältä 15 avautuvat myös upeat maisemat.

Siilifolk viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhliaan. Luvassa on kansanmusiikkia, rentoa tekemistä ja yhdessäoloa sekä festivaalitunnelmaa. Suomen parhaat frisbeegolfin
pelaajat puolestaan kerääntyvät Siilinjärvelle kesäkuussa ja syyskuussa.

Siilifolk järjestetään tänä vuonna 17. – 22.7. Pari viikkoa totutusta myöhäisempi ajankohta on mietitty tarkasti. Kuopion viinijuhlat on pidetty jo alkukuusta ja Kaustisen kansanmusiikkifestivaalit edellisellä viikolla. Tapahtuman tuottajat Anna ja Antti Janka-Murros kertovat Siilifolkille ominaisten piirteiden säilyvän, mutta hallittuja muutoksiakin on luvassa.
– Olemme siirtäneet ohjelman painopistettä takaisin nimenomaan folk- ja kansanmusiikkiin, tuottajat kertovat.

Kaikki laulaa!

Musiikkiesitysten lisäksi tarjolla on entistä enemmän osallistavaa ohjelmaa. Suomi 100 vuotta -teeman kunniaksi lauletaan yhdessä sata kansanlaulua. Yhteislaulutilaisuuksiin ovat kaikki tervetulleita soittamaan ja laulamaan. Lapsille ja perheille järjestetään työpajoja ja mukana on muutakin kansanperinnettä.
– Myös tanssi, niin perinteinen kansantanssi kuin muun muassa rivi- ja kilpatanssi ovat esillä. Paikalle saapuu käsityöläisiä. Haluamme luoda tapahtumaan festivaalitunnelmaa ja toivomme, että yleisö saapuu paikalle nauttimaan ilmapiiristä ja viettämään aikaa, ei pelkästään pyörähtämään keikoilla. Toivottavasti festivaalialueesta muodostuu viihtyisä olohuone, jossa niin esiintyjät kuin yleisö viihtyvät.

Kansanmusiikin makupaloja

Esiintyjäkattaus on monipuolinen ja tasokas. Suurelle yleisölle tutuimpia ovat Agents, Jarkko Martikainen Luotetut miehet -yhtyeineen sekä Piirpauke.
Mukana on myös arvostusta ja palkintoja saaneita esiintyjiä kansanmusiikin kentältä.
– ENKEL sai tammikuussa tunnustuksen viime vuoden parhaasta kansanmusiikkilevystä. Kaustislaista kansansävelmistöä Bachiin yhdistelevä Kreeta-Maria Kentala puolestaan palkittiin alkuvuodesta klassisen musiikin Emmalla.
Tiistain perheiden päivässä pientä festivaaliväkeä viihdyttää Pikku Kakkosesta tuttu Siina Hirvonen.
Siilifolkin aloituspäivä maanantai puolestaan on pyhitetty savolaisille musikanteille, jolloin vietetään myös Antti Heikkisen ja Kaukolasipartion Huumorin ytimessä -iltamia ja paikalla on myös itse Jaakko Teppo. Seuraavana iltana lavan valtaavat siilinjärveläislähtöiset yhtyeet.

Ohjelman luominen palapeliä

Janka-Murrokset ovat molemmat pohjoissavolaisille kansanmusiikkipiireille tuttuja, joten seitsemän vuotta Turussa asunut pariskunta on saanut tehdä hyvää yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.
– Hyppäsimme vähän yllättäen tapahtuman tuottajiksi viime syksynä. Onneksi meillä molemmilla on vahva kansanmusiikkitausta, joten tunnemme kenttää ja tiedämme, mitä siellä tapahtuu. Muusikot ovat olleet myös itse aktiivisia ja ottaneet yhteyttä. Olohuoneemme seinä on tällä hetkellä tapetoitu ohjelmakartalla, vähän niin kuin palapeliä kokoaisi, pariskunta kertoo nauraen.


Siilinjärven keskusta muuttuu heinäkuun kolmannella viikolla festivaalialueeksi.
Anna ja Antti Janka-Murros toimivat Siilifolkin tuottajina.


Siilinjärvellä kilpailevat tänä kesänä Suomen parhaat frisbeegolfaajat. Siilinjärven kunta ja Vuorelan Veikot ovat tehneet tiivistä yhteistyötä ratojen rakentamisessa ja ylläpidossa, Janne Mönkkönen kertoo.

Frisbeegolfia Suomen huipulla

Tulevana kesäkautena Siilinjärvellä käydään huipputason frisbeegolf-kisoja. Kesäkuun 17.- 18. päivänä pidetään parifrisbeegolfin SM-kisat.
– Kisoihin tulee 144 pelaajaa eri puolilta Suomea. Sarjoja on useita: avoin, juniorit, naiset ja masterit eli yli 40-vuotiaat, Vuorelan Veikkojen puheenjohtaja Janne Mönkkönen kertoo.
Veikot järjestävät kisat yhteistyössä kuopiolaisen Deep in the Forestin kanssa. Puolet kisoista kisataan Kuopiossa Puijolla, puolet Tarinalaakson radalla.
Vielä suurempi tapahtuma on vuorossa syyskuun 16. – 17. päivänä. Powergrip Pro Tourin viimeinen ja ratkaiseva osakilpailu käydään Tarinalaaksossa. Kilpailu tuo Siilinjärvelle kaikki maan parhaat pelaajat, noin 160 osallistujaa.
– Kisa saadaan nyt Itä-Suomeen ensimmäistä kertaa. Siilinjärven kunta on meille tärkeä yhteistyökumppani kisojen järjestämisessä.

Huippuolosuhteet Tarinalaaksossa

Kisaisännyys molempiin kisoihin myönnettiin hakemusten perusteella. Mönkkönen kertoo, että Vuorelan Veikot on järjestänyt viime vuosina kisoja aktiivisesti ja palaute niin radasta kuin järjestelyistä on ollut positiivista. Viime vuonna järjestettiin joukkuefrisbeegolfin SM-kisat ja niiden onnistuminen edesauttoi uusien kisojen saamisessa Siilinjärvelle.
Pelaajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä myös Tarinalaakson rataan.
– Kyseessä on monipuolinen ja vaihteleva metsärata. Radalla on korkeuseroja ja muutamia pitempiä väyliä pitkiä heittoja varten. Rata testaa osaamista ja tekniikkaa monipuolisesti. Maasto on miellyttävää kangasmaastoa ja siellä on hyvä liikkua, Mönkkönen kertoo.
Siilinjärvelle ratoja on rakennettu kunnan ja Veikkojen hyvässä yhteistyössä.
– Kunta on ollut rahoittamassa ratoja ja me olemme vastanneet niiden rakentamisesta ja ylläpidosta. Kiitokset kunnalle siitä, että on ymmärretty, kuinka loistava satsaus lähiliikuntapaikkoihin frisbeegolfratojen rakentaminen on. Radat Tarinalaaksossa, Ahmolla ja Vuorelassa ovat todella suosittuja ja kovassa käytössä.

Kisamenestystä

Hyvissä kantimissa on myös yhdistyksen lajitoiminta. Veikkoihin kuuluu noin 100 frisbeegolfjäsentä. Viime vuonna Veikkojen Esko Jokinen otti 60-vuotiaiden sarjassa SM-kultaa. Tänä kesänä parifrisbeegolfin SM-kisojen yksi ennakkosuosikkipari on Veikkojen Jesse Nieminen ja Deep in the Forestin Mikael Räsänen, joilla on realistiset mahdollisuudet aina voittoon asti.
Janne Mönkkönen kannustaa kiinnostuneita liittymään jäseniksi ja tulemaan kisoihin.
– Viikkokisamme ovat matalan kynnyksen paikkoja, sinne on hyvä tulla testaamaan taitoja.


Agents ei esittelyjä kaipaa!


Luomufolk-yhtye ENKEL esittää hittikappaleita vuosisadan takaa.

p

Siilinjärven tapahtumia:
9.6. Harjamäen Sairaalamuseon avoimet ovet
9. – 10.6. Innocum Yritys Cup
10.6. Avoimet kylät Pöljällä
11.6. Torikirppis
17.6. SiiPen 30-vuotisjuhlaottelu
17. – 18.6. Parifrisbeegolfin SM-kisat
17. – 18.6. SM-Motocrossia Hamulassa
27.6. Iltatori
29.6. – 3.8. Ihmisen osa Siilinjärven kesäteatterissa
17. – 22.7. Siilifolk
29.7. Vuorelan avoimet frisbeegolfin mestaruuskisat
12.8. Sandels-Markkinat
13.8. Pikku-Marjan kesäpäivät
26.8. Läimäpallon MM-kilpailut torilla
16. – 17.9. Powergrip Pro Tour

www.siilinjarvi.fi