Mantun kentällä on pelattu pesäpalloa vuodesta 1922 asti. Kaudella 2019 perinteikkäässä pesäpallopitäjässä päästään nauttimaan sekä Superpesiksestä että Ykköspesiksestä, toiminnanjohtaja Marko Heikkinen kertoo.

Päivämäärä 2.9.2018 tullaan muistamaan Siilinjärvellä. Tuona päivänä SiiPen naiset nousivat ensin kotikentällään Ykköspesikseen ja hieman myöhemmin miehet varmistivat Haminassa paikan ensi kauden Superpesiksessä. Nousujen takana on pitkäjänteinen juniorityö. Joukkueen omat kasvatit näyttelivätkin keskeistä osaa sarjanousuissa.

Siilinjärven Pesis liikuttaa suurta osaa kuntalaisista. Vuonna 2018 joukkueen riveissä pelasi 320 lisenssin lunastanutta pelaajaa ja jäsenistöä on noin 500. Pelaajien lisäksi riveissä on satakunta henkilöä valmennuksen, joukkueenjohdon, taloudenhoidon, huollon ja talkootoiminnan piirissä. Niissä peleissä, joista kävijämäärät on laskettu, vieraili kesällä 2018 yhteensä 13 000 katsojaa.
– Lisäksi pyöritämme kahta iltapäiväkerhoa ja kahta jäätelökioskia sekä järjestämme erilaisia tapahtumia kuten suosittua Kaiken Kansan Kirpputoria. Urheilullisten tavoitteiden lisäksi haluammekin olla mukana elävöittämässä kuntaa ja luomassa positiivista kuntakuvaa myös ulospäin, toiminnanjohtaja Marko Heikkinen kertoo.

Luottamus omiin kasvatteihin kannatti

Sekä miesten nousu Superpesikseen että Siipettärien Ykköspesispaikka on pitkäjänteisen työn ja juniorivalmennuksen tulosta. Molempien sarjanousun tehneiden joukkueiden runko koostuu pitkään yhdessä pelanneista omista kasvateista, jotka ovat saaneet vahvistuksekseen muutamia täsmähankintoja ja keskeisiä avainpelaajia.
– Esimerkiksi miesten joukkueen pelaajista 11 oli sarjan omia kasvatteja ja kokonaisuutenakin joukkue oli vahvasti savolainen. Pelinjohtaja Perttu Westersund voitti vuonna 2009 B-poikien joukkueen kanssa SM-hopeaa ja runko oli hyvin pitkälti sama myös viime kauden miesten joukkueessa.
Heikkinen kertoo, että seura luottaa omiin, sarjanousun tehneisiin pelaajiin myös jatkossa.
-Vaikka nuorella joukkueellamme ei ole vielä paljon Superpesis-kokemusta, meillä on vahva luotto siihen, että pelaajat ovat Superpesis-tasoa. Tulevan kauden avainpelaajia tulevat olemaan muun muassa veljekset Samu ja Simo Vainikainen, molemmat SiiPen kasvatteja. Lyöjä-jokeri Kimmo Lukkari on joukkueen kokenein pelaaja yhdessä koppariosastoa vahvistamaan saapuneen Antti Rinnevuoren kanssa. Molemmilla on kokemusta myös Superpesiksestä. 17-vuotiaat Sebastian Lahti ja Aatu Roivainen osoittivat viime kaudella kykynsä ja heillä on täydet mahdollisuudet murtautua Superpesis-kokoonpanoon. Myös lukkari Teemu Kinnusen rooli tulee olemaan merkittävä.
Kaiken kaikkiaan joukkueen ikärakenne on hyvä. Kokemusta löytyy, mutta pelaajilla on vielä paljon pelivuosia jäljellä, joten tulevaisuus näyttää valoisalta. Ensimmäisen kauden keskeisin tavoite on vakiinnuttaa Superpesis-paikka. Sen jälkeen lähdetään hakemaan menestystä asteittain.
Myös naisten edustusjoukkue on ikärakenteeltaan nuori. Porukassa on paljon B-ikäisiä pelaajia. Keskeisessä roolissa viime kaudella oli joukkueeseen saatu, viisi Suomen mestaruutta voittanut Maaret Ahonen. Omista kasvateista Pinja Kesti on ensi kesän avainpelaaja, samoin SiiPeen paluun tekevä Siru Seppänen.

Kynnys harrastamaan matalalla

SiiPen tilanne näyttää hyvältä myös juniorien osalta. Sekä tyttöihin että poikiin löytyy joukkueet kaikilla ikätasoilla. 3 – 6 -vuotiaille tarkoitettu Naperopesis ja 7 – 12 -vuotiaiden Junnupesis on helppo tapa päästä kokeilemaan lajia ja liikunnan riemua. Ryhmät tavoittavat vuosittain 110 – 130 lasta.
– Olemme halunneet tehdä lasten harrastuksen aloittamisen mahdollisimman helpoksi ja kynnyksen matalaksi. Napero- ja Junnupesikseen ei tarvita omia välineitä, vaan ne tulevat seuralta. Jäsenmaksun hinnalla lapsi saa myös pesispassin, joka sisältää vakuutuksellisen lisenssin, ohjatut harjoitukset sekä varusteet. Tavoitteemme on, ettei harrastuksen aloitus jää rahasta kiinni.

SiiPe liikuttaa merkittävää määrää siilinjärveläisiä lapsia ja nuoria.