Aamiainen on päivän tärkein ateria. Tällä kertaa Harri-Pekka Pohjolainen ja Risto Kovanen pääsivät nautiskelemaan herkullisesta brunssista.

Kutsuimme Palvelualojen opiston loihtimalle herkkubrunssille ylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen sekä Pohjois-Savon liikunnan aluejohtaja Risto Kovasen. Molemmat ovat tunnetusti urheilullisia miehiä ja työskentelevät vastuullisissa tehtävissä, joten kysyimme, millaisilla eväillä he jaksavat ja voivat hyvin arjessa.

Yltäkylläinen brunssi on molemmille harvinaista herkkua, mutta aamiainen kuuluu Kovasen ja Pohjolaisen aamurutiineihin.
– Minulla on jo pitkään ollut sama aamiainen joka aamu klo 5.10: kahvi, ruisleipä kalkkunaleikkeellä sekä jogurtti ja mehukeitto, Pohjolainen sanoo.
Kovasen aamiainen vaihtelee, mutta hänkin on sitä mieltä, että aamulla pitää syödä hyvin. Ruokailun kulmakiviä ovat monipuolinen ja terveellinen kotiruoka sekä paljon hedelmiä ja kasviksia. Herkuistakaan hän ei kieltäydy, mutta ne kuuluvat erityistilanteisiin.

Liikunta on osa elämää

Kovasella on vahva urheilutausta lentopalloilijana ja edelleen monipuolinen liikunta kuuluu elämäntapoihin.
– Vuodenajasta riippuen pyöräilen, uin ja hiihdän kolmesta neljään kertaan viikossa. Lisäksi hyötyliikuntaa tulee päivittäin työmatkalla 10 kilometriä suuntaansa.
Pohjolainen kertoo pyrkivänsä liikkumaan päivittäin tunnin verran kovalla sykkeellä. Lisäksi viikonloppuihin saattaa mahtua kaksikin liikuntakertaa päivässä.
– Kun liikunta on aina kuulunut elämäntapaan, ei osaa olla ilmankaan. Jos jostakin syystä tulee muutaman päivän tauko, alkaa olla jo kova palo pyöräilemään, juoksemaan tai hiihtämään, kestävyyslajeihin erikoistunut Pohjolainen kertoo.
Kun liikkuu paljon, on ruokavalionkin oltava kunnossa. Säntillisen urheilijaelämän jäätyä taakse Kovanen kertoo luottavansa monipuolisen ruokavalion voimaan. Pohjolainen sen sijaan sai oma ravitsemusohjelman viime syksynä.
– Yllättävän paljon pitää syödä ja juoda vettä. Sokerit ja suolat olen jättänyt mahdollisimman vähäisiksi. Ihan täysin en ole pystynyt ohjelmaa noudattamaan, mutta siitä huolimatta huomasin hyvin nopeasti positiivisia muutoksia, erityisesti jaksamisessa. Vireystilassa ei tapahdu päivän aikana heittoja kuten aiemmin.

Hyvä arki

Entä mistä syntyy arjen luksus?
Kovalainen kertoo nauttivansa urheilu- ja valmentajavuosien jälkeen siitä, ettei elämä ole niin aikataulutettua kuin aiemmin. Työ- ja vapaa-aika saavat limittyä toisiinsa ja aikataulut ovat omissa käsissä. Myös Pohjolainen löytää tähtihetket tavallisesta arjesta, tosin osin erilaisin painotuksin kuin Kovanen.
– Nautin arkirutiineista, siitä, että päivät rullaavat turvallisesti tuttuun tapaan.
Molemmat ovat sitä mieltä, että hyvän elämän peruspilarit lähtevät omasta ja läheisten terveydestä ja hyvinvoinnista, mielekkäästä tekemisestä sekä työn, vapaa-ajan ja levon oikeasta suhteesta.
– Silloin elämä on mallillaan kun arki on uomissaan, miehet pohtivat.