Kuopion Miekkailuseuran nuoret herrasmiehet ja valmentaja Sami Miettinen. Miekkailijat eturivissä vasemmalta oikealle Otto Lotila, Joel Juntunen ja Jonas Jäntti, ylärivissä Sami Miettisen vieressä Sami Starck ja Jan Jäntti

Miekkailu ja nykyaikainen 5-ottelu ovat vanhoja, mutta nykyään Kuopion alueella vähemmän harrastettuja urheilumuotoja. Molemmat lajit kuuluvat Kuopion Miekkailuseuran lajivalikoimaan ja myös nuoret ovat löytäneet nämä monipuoliset lajit.

Vierailimme Kuopion Miekkailuseuran treeneissä Väinölänniemen stadionilla. Asiaankuuluvan alkulämmittelyn jälkeen urheilijoiden ylle vaihtuivat valkoiset miekkailuasut tarvittavine suojuksineen. Verryttelytilanteen hälinä hiljeni intensiiviseen treeniin ja nuorten urheilijoiden keskittyminen lajiharjoitteluun oli silmiinpistävää. Urheilulajina miekkailu ei ole merirosvoelokuvien tai Zorro-sarjojen kiipeilyä ja huitomista, vaan muistuttaa tunnelmaltaan enemmän jopa shakkia kuin kamppailulajeja.

Enemmän hoksottimia kuin hikeä

Kuopiolainen Sami Starck aloitti miekkailun viime syksynä ja on edistynyt nopeasti. Nuorukainen analysoi hyvää reaktiokykyä vaativaa harrastustaan.
– Laji on nopea ja vaatimukset sen mukaiset. Tarvitaan myös halua oppia koko ajan uutta ja treenata ahkerasti oppimiaan taitoja. Kaikki uusi on yleensäkin urheilussa vaikeaa, mutta osaavassa ohjauksessa on helpompi päästä eteenpäin. Itse miekkailusuoritus ei vaadi hirmuista fysiikkaa, mutta huipputasolla se nousee tärkeään rooliin pitkissä kisoissa, kun taidot alkavat miekkailijoilla olla suunnilleen samalla tasolla.
Monesta muusta lajista poiketen miekkailu ei ole valtavan kallis harrastus.
– Miekkailu on suhteellisen edullinen harrastus alkuinvestoinnin jälkeen. Välineet toki maksavat, mutta niitä voikin käyttää sitten kauan. Miekkailumuoti ei vaihdu kovin tiuhaan, Stark kertoo.

Nykyaikainen 5-ottelu tekee paluuta Kuopioon

Valmentaja Sami Miettinen Kuopion Miekkailuseurasta on iloinen puolitoista vuotta toimineen nuoren seuran hyvin käynnistyneestä toiminnasta. Miekkailu on saanut monia uusia harrastajia ja sen lisäksi seuran lajivalikoimaan kuuluu myös Kuopion alueella uutta nousua tekevä nykyaikainen 5-ottelu. Ottelutoiminta edellyttää toimivaa yhteistyötä muiden urheiluseurojen kanssa.
– Ammunnan osalta teemme yhteistyötä Kuopion Ampumaseuran kanssa, Kuopion Reippaalta löytyy osaamista juoksuvalmennukseen ja Kuopion Uimaseurasta uintiin. Seuroilla on omat osaamisalueensa ja tietotaito nivoutuu yhteen urheilijan tueksi. Erikoisseurat ovat lähteneet mielellään mukaan nostamaan tätä klassista lajia takaisin kuopiolaiselle lajikartalle, Miettinen iloitsee.

Ottelijatytöillä edessä monipuolinen urheilukesä

Savisaaren ratsastustalleilla jututimme nykyaikaisen 5-ottelun harrastuksekseen valinneita Erika ja Frida Kajanderia. Ratsastusta jo vuosikausia harrastaneet nuoret eivät pelkää usean erilaisen lajin yhdistämistä.
Olemme kokeilleet nykyaikaista 5-ottelua, sillä tähänastinen päälajimme ratsastus on siinä tärkeä laji. Esteitäkin ollaan otettu, vaikka tähän asti kouluratsastus on ollut pääjuttumme. 5-ottelua kokeilimme kun äiti osasi vinkata lajista. Ensi alkuun homma on tuntunut haasteelliselta, kun on aloittanut ihan alusta vaikkapa miekkailun, tytöt kertovat.
Suurin haaste ottelussa on varmasti saada kaikki lajit hyvälle tasolle, yhden tai kahden lajin hallinta ei riitä.
– Kaikkia lajeja olisi treenattava tasapuolisesti ja treenien sijoittelu viikkorytmiin pistää järjestelykyvyt koetukselle. Edessä onkin vilkas treenikesä. Uinnin, ratsastuksen, miekkailun, ammunnan ja juoksun parissa ei käy aika pitkäksi, Erika ja Frida ennustavat naurussa suin.


Frida ja Erika Kajander starttaavat tulevaan urheilukesään innokkaina ja iloisin mielin.

5-ottelu pähkinänkuoressa

Nykyaikainen viisiottelu on urheilulaji, joka koostuu viidestä toisistaan poikkeavasta lajista: kalpamiekkailu, ammunta, (ilmapistooli/ekopistooli), vapaauinti, esteratsastus ja maastojuoksu. miekkailu ja ratsastus edellyttävät tekniikan hallintaa ja kokemusta, uinti ja juoksu fyysistä suorituskykyä ja nopeutta, ammunta rautaisia hermoja ja tarkkaa silmää.
Nykyään viisiottelu kilpailu on yksi- tai kaksipäiväinen. Nykyaikaisessa viisiottelussa saavutettu tulos tai aika muunnetaan pisteiksi, eri lajeissa erilaisilla kertoimilla.
Nykyaikaisen viisiottelun kehitti nykyaikaisten olympialaisten isäksi kutsuttu paroni Pierre de Coubertin. Olympialaisten ohjelmassa nykyaikainen viisiottelu oli ensimmäistä kertaa 1912 Tukholmassa. Kaikkien aikojen paras suomalaistulos on vuoden 1956 olympialaisista, jolloin Suomi sai henkilökohtaisesta kilpailusta kaksi mitalia; hopeaa toi Olavi Mannonen ja pronssia Wäinö Korhonen.

Entäs kun urheilu ei enää huvitakaan?

Sami Miettinen on viettänyt paljon aikaa nuorten urheilijoiden kanssa ja tietää että jossain vaiheessa useimmilla tulee vastaan mutkia matkaan. Vammakierre rassaa, taso junnaa samalla tasolla ja peliaika kuluu vaihtopenkillä. Lopulta mitta täyttyy. Miten siitä jatketaan eteenpäin?
Monella nuorella saattaa mielenkiinto loppua 12-16-vuotiaana rakastamaansa lajiin, mikä on aivan normaalia kasvuiässä. Kun nuori on tehnyt päätöksensä harrastuksen lopettamisesta, on hyvä käydä keskustelua perheen kesken aiheesta kovimpien tunnekuohujen rauhoituttua.
– Maailma ei kaadu. On muistettava, että ani harva saavuttaa tänä päivänä unelmansa NHL:ssä tai paikan lajinsa maailmanhuipulla, näissä puhutaan promillen osista. Vaihtoehtoja löytyy aina, on vain käännettävä uusi lehti elämässä ja katsottava kohti uusia lajeja, Miettinen muistuttaa.
Suomen ykkösmiekkailija Niko Vuorinen löysi miekkailun 15-vuotiaana kokeiltuaan eri lajeja ennen miekkailua ja tänä keväänä 27-vuotiaana saavutti pronssia MC-kisassa. Nyrkkeilijä Mira Potkonen aloitti nyrkkeilyn 28-vuotiaana, loppu on jo suomalaista olympiahistoriaa.
– Nuoren on hyvä kokeilla eri lajeja, tämä antaa kokonaiskuvan lajien luonteesta. Vanhemmilla on oltava pelisilmää nuoren ominaisuuksista ja toiveista, on kuulosteltava ja tarjottava mahdollisuus tuputtamatta myös lajeihin, jotka eivät vanhempaa itseään kiinnosta. Jos nuorella on urheilutaustaa, uuden lajin kokeilu tai alkeiskurssille meno on helpompaa, kun osaa ennestään hahmottaa liikunnallisia juttuja. Nuorella on kuitenkin aina kehittymisen mahdollisuus. Sohvalle jäännissä ei ole voittajia, Sami Miettinen linjaa.

Lisätietoja www.kuopionmiekkailuseura.fi