Untamo Kuikka ja Aiki Salumäe ovat valmiina opastamaan hiihdon harrastajia kunnon välineiden pariin.

Untamon Urheilu on palveleva urheiluvälineiden erikoisliike, jonka toiminta perustuu korkealaatuisiin tuotteisiin sekä henkilökohtaisen, pitkän kokemuksen antamaan asiantuntevuuteen. Asiakaspalvelun päämääränä on hyvinvoiva
ihminen, jonka liikunnan ilon varmistavat oikein valitut laatuvälineet.

Usein tavalliset hiihtoharrastajat epäilevät, kannattaako heidän hankkia hyviä välineitä ”tavanomaiseen” hiihtelyyn. Kun hiihtovälineet ja -asusteet ovat kunnossa, harrastus saa kuitenkin uuden sisällön ja antaa intoa lähteä liikkumaan.
– Eräskin asiakas, joka oli aikoinaan kyllästynyt lainavälineillä hiihtoon koulun liikuntatunnilla, sai kovan liikuntakipinän, kun hän hankki meiltä henkilökohtaiset, ajanmukaiset hiihtovarusteet ja huomasi, miten mukavaa maastohiihto voikaan olla, yrittäjä Untamo Kuikka kertoo.
Samassa yhteydessä Untamo mainitseekin hänen yrityksensä järjestämän, jo perinteeksi tulleen Ylläksen hiihtoviikon viikolla 15. Viikolle osallistuu pääasiassa Kuopion seudulta linja-autollinen hiihdon ystäviä, jotka saavat nauttia Ylläksen mahtavista ja hyvin hoidetuista maastohiihtoladuista keväisessä auringonpaisteessa.

Sukset hiihtäjän mukaan

Untamon Urheilun valikoimat koostuvat erittäin korkealuokkaisista tuotteista, ja ”paketti” on täydellinen, kun liikkeen asiantuntija osaa kohdentaa oikeat välineet kunkin harrastajan tavoitteiden ja liikuntamäärien mukaan.
Suksien oikea valinta riippuu muun muassa hiihtotavasta ja hiihtäjän ominaisuuksista. Suksen jäykkyys valitaan hiihtäjän painon mukaan ja suksen muutkin ominaisuudet kannattaa tutkia, jotta suksi toimisi suunnitellusti juuri kyseisellä henkilöllä.

Helppo huolto houkuttaa

Untamon Urheilun suksiasiantuntija Aiki Salumäe, joka vastaa myös suksien huolto- ja voitelupalvelusta, kertoo, että nykyään suksien voitelu on varsin helppoa.
– Esimerkiksi suosittujen karvapohjasuksien luistoalueet pohjustetaan ja voidellaan ja pitoalue pitää ainoastaan silloin tällöin puhdistaa, siinä kaikki. Kotimaisen Karhun/Yokon Optigrip-suksimalli ei tarvitse voitelua lainkaan. Pohjat pitää tarvittaessa puhdistaa, ja viimeistely tehdään hoitoaineella, joka parantaa luistoa ja pitoa ja estää jäätymiseltä.
– Myös kunnon sauvat kannattaa valita laatumerkeistä asiantuntijan opastuksella. Myös hiihtokengät ja sukat ovat tärkeät elementit. Esimerkiksi Salomonin kenkä on todella hyvä, ja korkealaatuiset sukat varmistavat pitkänkin hiihtolenkin onnistumisen, Aiki muistuttaa.

Ladulle laatuasusteissa

Hiihtämään lähdettäessä kannattaa oikeaan pukeutumiseen kiinnittää huomiota. Oikeanlainen alus-, väli- ja hiihtoasu on kokonaisuus, ja tähän löytyy nykyisistä asuista erittäin toimivia yhdistelmiä. Korkealaatuiset asut ovat tavanomaisia kalliimpia, mutta ne ovat kyllä hintansa arvoisia.
– Verkkokudos- tai merinokerrastot ovat mainiot alusasut hiihtoon. Siltä osastolta voisi mainita vaikkapa joululahjavinkkinä itävaltalaisen Löfflerin ja kotimaisen Svalan tuotteet. Myös Eisbär-pipot ja Roeckl-hiihtokäsineet ovat laatutavaraa vaativiin talvioloihin, Untamo esittelee.

Juoksua ja luistelua

Talviajan liikunta voi kuitenkin olla muutakin kuin maastohiihtoa, sillä Untamolta löytyy myös hyvä valikoima talvijuoksukenkiä. Niiden pohjan pito liukkaillakin keleillä perustuu joko nastoihin tai pehmeään kumiseokseen.
Lisäksi useiden talvilenkkarien materiaaleissa on gore-tex-kalvo, joten sen enempää kelien liukkaus kuin kosteuskaan eivät ole este talvilenkkeilylle.
Untamolta löytyvät sopivat välineet myös retkiluisteluun.

p

Untamon Urheilu
Haapaniemenkatu 12
70100 Kuopio
puh. 017 263 1311
ma – pe 9.30 – 18, la 9 – 14
info@untamonurheilu.fi
www.untamonurheilu.fi