Kiltti on sopiva asu niin työhön kuin vapaa-aikaan. Kuvioissa ja väreissä on valinnanvaraa, hybridikilttiin kuuluvat myös taskut, Kimmo (vas.) ja Hemmo Lompola kertovat.

Vuoden verran toiminut Ylämaan kiltti MacHemmot ry tuo skotlantilaista kulttuuria tutuksi suomalaisille. Yhdistys toteutti toista kertaa kalenterin, jonka tuotto ohjataan tänä vuonna lasten ja nuorten hyväntekeväisyystyöhön.

Kiltti sopii joka säähän. Näin ainakin vakuuttavat Hemmo ja Kimmo Lompola, joille lumi ja pakkanenkaan ei ole este kilttiin pukeutumiselle.
– Kiltti on meillä joka päiväisessä käytössä ympäri vuoden. Teemme myös molemmat portsarin hommia, ja kiltti sopii työasuksi aivan hyvin talvellakin. Ja kesällähän kiltti on miellyttävän ilmava asu, eikä purista tai kiristä mistään, veljekset kertovat.
Perinteiseen asuun kuuluvat kiltin lisäksi sukat sekä sporran, vyötäröllä roikkuva pussukka. Kilttejä on monenlaisia ja kerran harrastamaan ryhdyttyään varusteluun on helppo hurahtaa. Esimerkiksi Hemmo Lompolalla on 14 erilaista kilttiä, kokoelmaan mahtuu esimerkiksi pinkki Roosa nauha -henkinen kiltti. Haastatteluhetkellä Kimmo Lompolalla on taas yllään sininen hybridikiltti.
– Hybridikiltissä on reisitaskut, kilttiin on siis yhdistelty parhaat puolet reisitaskuhousuista.
Kiltteihin liittyy paljon uskomuksia. Niistä yleisin pitää paikkaansa: kiltin kanssa ei käytetä alusvaatteita. Muuten kilttien käyttö on vapaampaa kuin usein uskotaan.
– Perinteinen skotlantilainen kiltti laskostetaan 7x3 metrin levyisestä kankaasta. Skotlantilaisilla suvuilla on myös omia kuvioita ja värejä, joita saavat käyttää vain klaanin jäsenet. Tällainen käsintehty kiltti on hyvin kallis. Mutta teolliset valmiskiltit ovat aivan yhtä aitoja ja hyväksyttäviä asuja.

Kilttimiesten kalenteri

Yksi syy Ylämaan kiltti MacHemmot -yhdistyksen perustamiseen olikin halu taata kilttien ja asusteiden saatavuus Suomessa.
– Kotimaisen kilttiperinteen grand old man Eero Hällfors sairastui vakavasti ja koska hän oli tuonut asuja ja tarvikkeita Suomeen, halusimme taata saatavuuden jatkossakin. Nyt asuja voi tilata yhdistykseltämme. Tuomme myös skotlantilaista kulttuuria, eritoten pukeutumiskulttuuria aktiivisesti ihmisten tietoon. Jos joku on kiinnostunut esimerkiksi kilteistä, autamme mielellämme alkuun.
Juuri Hällforsin tekemän pioneerityön kunniaksi viime vuonna päätettiin toteuttaa nopealla aikataululla hyväntekeväisyyskalenteri, jolla kerättiin 2000 euroa Suomen Syöpäsäätiölle. Tänä syksynä kilttimiesten kalenteri toteutettiin toisen kerran ja tällä kertaa varat ohjataan lasten ja nuorten mielenterveystyöhön.
– Kalenteri tulee myyntiin lokakuun alussa ja on tilattavissa Facebook-sivuiltamme ja osoitteesta tilaa.kiltti@gmail.com. Kalenterin hinta on 20 euroa + postikulut.