Pukeutuminen on vahva viestinnän väline, Hannu Miettinen muistuttaa.

Joskus juhlakutsussa ilmoitettu ohjeistus pukeutumisesta eli pukukoodi pohdituttaa. Tämä koskee sekä kutsun lähettäjää että saajaa. Muutaman perusasian kertaus helpottaa niin pukukoodin tulkintaa kuin arkisempaakin pukeutumista.

Tukeva-työvalmennussäätiön toimitusjohtaja Hannu Miettinen on kiinnostunut pukeutumisesta ja siihen liittyvästä tapakulttuurista. Kiinnostuksella on vahva pohja. Miettinen työskenteli 1970- ja 80-luvuilla pitkään Turon palveluksessa myynnin ja markkinoinnin johtotehtävissä. Vaatetusalan ammattilaiselta kysyttiin usein neuvoa: millainen vaate sopii mihinkin tarkoitukseen, mitä pukukoodilla tarkoitetaan ja pitääkö kutsussa esitettyä pukeutumistoivetta noudattaa. Lopulta syntyi teos Pukeutumisen hyvät neuvot miehelle, jonka sisältö ei 34 vuodessa ole olennaisesti vanhentunut. Tosin vuonna 2000 uudistetun painoksen nimi lyheni muotoon Pukeutumisen hyvät neuvot, kun mukaan otettiin naisten juhlapukeutuminen. 48-sivuista opasta on saatavilla Elävässä kaupassa.
– Vaikka säännöt ovat tietyiltä osin löystyneet, pätevät ydinasiat yhä. Vanha totuus pukeutumisesta vahvana viestinnän välineenä pitää kutinsa myös tässä ajassa. Ensivaikutelman ihmisestä voi saada vain kerran ja näköaisti on siinä ratkaisevassa asemassa. Näemme ilmeen, kehonkielen ja asennon, mutta niille raamit antaa pukeutuminen. Tilannepukeutumisen hallitseva ottaa tämän huomioon. Siksi johtajilla, lakimiehillä ja pankkiväellä on bisnespukeutumisen koodi hallussa ja rentoa nuorekkuutta tavoitteleva tietokonenörtti pujahtaa luontevasti huppariin, Miettinen vertailee.

Millaiset vaatteet, sellaiset juhlat

Tilannepukeutumisessa jokainen päivä on uusi tilaisuus pukeutua kanssaihmisiään kunnioittaen ja oman persoonan vaatimusten mukaisesti. Oma lukunsa ovat juhlatilaisuudet yksityisjuhlista valtiollisiin seremonioihin. Olipa kyseessä itsenäisyyspäivän vastaanotto, tohtoripromootio, vuosijuhla tai valmistujaiset, on vieraille lähetettävässä kutsussa pääsääntöisesti toive pukeutumisen suhteen. Juhlavampiin tilaisuuksiin perinteisiä toiveita ovat tumma puku, smokki tai frakki. Huomaavainen isäntä tai emäntä ohjeistaa napakasti eikä jätä juhlaväkeä epätietoisuuteen. Miettinen suosittelee hetken harkintaa pukukoodia kutsuun naputeltaessa.
– Jos illan ohjelmassa on temppurata metsässä, ei kannata kutsuun laittaa piloillaan pukukoodiksi smokki. Väistämättä joku kuitenkin ottaa sen tosissaan, koska kutsun pukukoodia kuuluu noudattaa. Silti juhlavampaa pukutoivetta ei ole syytä pelätä, päinvastoin. Miettinen kannustaa järjestämään smokkijuhlia, sillä tumma puku on lähellä bisnespukua. Kun pukeutuu smokkiin, tai frakkiin, antaa se jo valmisteluvaiheessa juhlan tuntua. Syntyy tunne siitä, että tulossa on jotain arkirutiineista poikkeavaa.

Tumma puku

Tummaa pukua voidaan käyttää sekä ennen kello 18 tai sen jälkeen alkavissa juhlissa. Tavallisimpia tilanteita ovat häät, karonkka, väitöstilaisuus ja akateeminen vuosijuhla. Käsite ”tumma puku” on kokonaisuus eikä tarkoita vain puvun värisävyä. Puku on musta, tummansininen tai -harmaa, ei liituraita.

• Takki voi olla yksi- tai kaksirivinen. Yksirivisen kanssa voi käyttää myös puvunkankaasta tehtyä liiviä.
• Valkoinen kauluspaita ja kaksinkertaiset kalvosimet kalvosinnappien kera ovat juhlavin valinta.
• Hillitty solmio. Hautajaisissa solmio on musta.
• Taskuliina on valkoinen
• Mustat tai puvun värin mukaiset, tarpeeksi pitkät ja ohuet sukat.
• Mustat, ohutpohjaiset nauhakengät.

Smokki

Smokkia käytetään klo 18 tai sen jälkeen alkavissa juhlissa. Tavallisimpia tilanteita ovat ensi-illat, juhlakonsertit ja syntymäpäivät.

• Musta tai tummansininen smokki, epävirallisissa tilaisuuksissa smokki voi olla myös muun värinen.
• Smokkipaita on valkoinen, edestä laskostettu tai sileä ja mieluummin piilonapitus. Kaksinkertaiset kalvosimet.
• Musta vyöliivi, epävirallisissa tilaisuuksissa liivi voi olla värillinen (samaa väriä kuin solmuke). Vyöliivin vaihtoehto on musta liivi, jota käytetään vain yksirivisen takin kanssa.
• Musta solmuke, epävirallisissa tilaisuuksissa solmuke voi olla värillinen (samaa väriä kuin vyöliivi).
• Valkoinen silkkinen taskuliina, jos ei käytetä pienoiskunniamerkkejä. Epävirallisissa tilaisuuksissa taskuliina on samaa väriä kuin solmuke ja vyöliivi. Solmukkeen värinen, mikäli solmuke ei ole musta tai sininen.
• Mustat, tarpeeksi pitkät silkkisukat.
• Mustat, ohutpohjaiset kiiltonahkakengät tai ohutpohjaiset chevreaux-kengät.

Frakki

Frakkia käytetään klo 18 tai sen jälkeen alkavissa juhlissa. Poikkeuksen tekevät akateemiset juhlat.
Tavallisimpia tilanteita ovat häät, väitöstilaisuus, karonkka tai Linnan juhlat.
Musta tai lähes musta frakki, silkkiset kauluskäänteet, housuissa silkkisivunauhat.

• Valkoinen frakkipaita.
• Kalvosinnapit kultaa, edusnapit vaaleat helmiäisnapit. Ei rannekelloa.
• Valkoinen frakkiliivi tai vyöliivi (akateemisissa päiväjuhlissa tai hautajaisissa musta frakkiliivi). Valkea liivi näkyy 1 – 2 cm takin alta.
• Valkoinen solmuke.
• Valkoinen taskuliina, ellei käytössä ole kunniamerkkejä tai rintakukkaa.
• Mustat, tarpeeksi pitkät silkkisukat.
• Mustat, ohutpohjaiset kiiltonahkakengät tai ohutpohjaiset chevreaux-kengät.
• Frakin voi korvata mustalla, yksivärisellä puvulla, valkoisella pukupaidalla, helmenharmaalla solmiolla ja ohutpohjaisilla chevreaux-jalkineilla.

Kiitokset Carlson, Moda ja Turo Tailor.


Hyvin pukeutunut automies

Marko Pakarinen nimitettiin viime vuonna Laakkonen-konsernin yhdeksi liiketoimintajohtajaksi vastaamaan Audi-Seat-Volkswagen -organisaation toiminnasta Suomessa. Pakarinen on asunut Kuopiossa jo neljättä vuotta. Hänen sukujuurensa ovat Heinävedellä, mutta pääosan elämästään hän on asunut Varkauden alueella.
Koko työuransa Pakarinen on tehnyt Laakkosella ja 21 vuotta antaa perspektiiviä autoalan kehitykseen.
– Autoala on erittäin mielenkiintoinen työala, olen viihtynyt hyvin omassa työssäni. Iso konserni antaa hyvät mahdollisuudet nähdä alan kehitystä ja trendejä.
Hektiset työviikot 24/7-tyyliin vaativat vapaa-ajalla vastapainoksi liikunnallisia toimintoja.
– Harrastan laskettelua ja kesäisin pelailen golfia, ne ovat hyvää vastapainoa työlle. Pojan kiekkoharrastus vie myös aika paljon aikaa talvisin. Urheilua seuraan muutenkin monipuolisesti, Pakarinen kertoo.

Rento pukeutuminen miellyttää

Marko Pakarinen on kevätnumeromme kannessa sonnustautunut frakkiin. Aivan jokaviikkoinen asu se ei toki hänelle ole, mutta silti pukeutumiseenkin tulee kiinnitettyä huomiota.
– Siistit ja rennot vaateet ovat arjessa mukavia. Nykyinen businesspukeutuminen on mennyt rennompaan suuntaan, mikä sinänsä on minusta hyvä asia. Esimerkiksi kravatti on jäänyt lähes kokonaan pois arjen pukeutumisesta. Ja pakko on tunnustaa, että en viihdy vaateostoksilla. Ostan tarpeeseen ja yleensä enemmän kerralla, Pakarinen tunnustaa.