Nina Eestilä ja Pia Pohjolainen imuroivat tarvitsemansa siivousalan koulutuksen PAOK:n kautta ja oman yrityksen startti nopeutui huomattavasti. Pirtea Pina Oy on saanut asiakkaakseen myös Palvelualan Opiston.

Palvelualan Opisto Kuopio madaltaa kynnystä työelämään

Palvelualan Opisto Kuopio on Pohjois-Savon vanhin ammatillinen oppilaitos. Aikaisemmin Talouskouluna tunnettu oppilaitos on yhä monipuolisemman osaajien joukon joustava kouluttaja. Vuoden alussa uudistunut oppisopimuskoulutus on aikaisempaa huomattavasti suorempi tie työelämään.

Laki ammatillisesta koulutuksesta muuttui 1.1.2018. Ammatillista koulutusta on välttämätöntä uudistaa, koska tulevaisuuden työelämässä tarvitaan uudenlaista osaamista ja ammattitaitoa. Nyt opiskelijalle on tarjolla aikaisempaa huomattavasti enemmän joustoa ja työnantajalle uusia mahdollisuuksia. Palvelualan Opisto Kuopion rehtori Hanni-Mari Larronmaa on innostunut uuden lain mukanaan tuomista uudistuksista ja byrokratian vähenemisestä.
– Esimerkiksi oppisopimuksia ei enää tarvitse kierrättää oppisopimustoimiston kautta, voimme hoitaa ne itsekin. Toiseksi koko tutkintoa ei enää tarvitse suorittaa vaan siitä voidaan viipaloida osia kunkin opiskelijan tarpeisiin. Ydinasia on yksilöllisyys ja joustavuus, kunkin opiskelijan valmiudet ja tavoitteet ovat erilaisia, Larronmaa kertoo.

Suorempi tie yrittäjyyteen

Pirteä Pina Oy on kuopiolainen siivousalan yritys. Nina Eestilä ja Pia Pohjolainen perustivat yrityksen vauhdilla eikä aikaa ollut istua koulunpenkillä. Yrityksen osaaminen haluttiin kuitenkin ajan tasalle. PAOK tarjosi joustavan ratkaisun, johon nyt jo kokopäiväiset yrittäjät ovat enemmän kuin tyytyväisiä.
– Siivousalan erikoisosaaminen piti ottaa kunnolla haltuun, vaikka molemmilla onkin pitkät työurat takana muilta aloilta. Aloitimme opiskelemaan viime syksynä kahta tutkinnon osaa eli ylläpitosiivouksen ja perussiivouksen osioita. Uuden lain myötä meille räätälöitiin yrittäjän oppisopimus, jonka puitteissa suoritamme opintoja oman yritystoimintamme osana. Kevään kuluessa annamme näyttöjä oppimastamme opettajalle ja toiselle arvioijalle sovittuna ajankohtana. Suoritamme vain meille tarpeelliset tutkinnon osat eli PAOK tarjoaa meille sen opin mitä yrittäjinä tarvitsemme. Tämä on ollut meille aivan loistava ratkaisu, Pirteän Pinan energiset yrittäjät kiittävät.

Oppisopimuksella heti työelämään

Tommi Auvinen työskentelee kokkina Kylpylähotelli Rauhalahden keittiössä. Hänellä on oppisopimus Rauhalahden kanssa ja edessä siintää kokin ammatti. Tommi valitsi oppisopimuksen monellakin tavalla käytännön syistä.
– Halusin kokin töihin palkkatöissä oikeassa keittiössä ja todellisessa työmiljöössä. Silti haluan suorittaa koulun loppuun, vaikka töitä olisi tarjolla jo muutenkin. Esimieheni Rauhalahdessa on ollut napakkana sen suhteen, että koulut loppuun ja tutkinto haltuun. Työpaikka on joustanut hienosti kouluasioiden suhteen, samoin PAOK on ottanut työni huomioon. Yhteistyö koulun, työpaikan ja opiskelijan kesken on sujunut kitkattomasti. Minulle sorvattu oppisopimus on ollut hyvä kiihdytyskaista matkalla työelämään, Tommi Auvinen kertoo.
Lisätietoa koulutusuudistuksesta http://minedu.fi/amisreformi

Tommi Auvinen työskentelee oppisopimuksen merkeissä Kylpylähotelli Rauhalahdessa.

p

Palvelualan Opisto
Kuopio
Asemakatu 4, 70100 Kuopio
puh. 044 035 5623
Kahvilamyymälä avoinna ma ja pe 8.45 – 14, ti – to 8.45 – 16.15
Lounas ma – pe 10.45 – 12.00
info@paok.fi
www.paok.fi