Yrityksiä velvoittava tietosuoja-asetus tulee voimaan toukokuussa. Tuomo Lundahl kehottaa yrityksiä huolehtimaan tietoturvastaan, sillä verkossa vaanivat rikolliset ovat todellinen ongelma.

Digitalisoituvassa maailmassa kaikki tieto on rahanarvoista tavaraa. Yrityksillä on järjestelmissään tietoa yksityisistä ihmisistä yllättävän paljon. Uuden tietosuoja-asetuksen myötä viranomaiset valvovat sitä, että tieto ei pääse vuotamaan vääriin käsiin.

Tietosuoja-asetus ei ole uusi asia. Se on säädetty jo kaksi vuotta sitten, mutta toukokuussa sitä aletaan soveltamaan käytännössä.
– Asetuksessa säädetään, että yrittäjän tulee tehdä tarvittavat toimenpiteet henkilötietojen turvaamiseksi, IT-Veljien toimitusjohtaja Tuomo Lundahl sanoo.
Monet yritykset ovat suhtautuneet tietosuojaan löyhästi. Lundahl ei pidä siitä, että yrittäjiä pelotellaan asetuksella ja miljoonien eurojen sanktioilla. Hän uskoo, että suuria sakkoja tullaan määräämään vain ääritapauksissa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tietoturvasta tulisi huolehtia. Kyse on äärimmäisen tärkeästä asiasta verkkorikollisuuden torjumisessa.
– Moni ajattelee, ettei kukaan ole kiinnostunut juuri minun tiedoistani. Verkkorikollisuus ei kuitenkaan toimi niin. Rikolliset etsivät suuresta massasta tietoturva-aukkoja, murtautuvat niihin ja alkavat varastaa tietoa. Mikäli tieto osoittautuu validiksi, siitä tulee kauppatavaraa. Vuonna 2015 verkkorikollisuuden arvo ylitti ensimmäisen kerran huumekaupan, joten taloudelliset intressit ovat suuret.

Tietoja kalastellaan jatkuvasti

Kyberrikollinen ei aina tule lankoja pitkin. Esimerkiksi viimeaikaisissa valepoliisi-tapauksissa taustalla voi olla verkosta ongittua tietoa.
– Jo ihmisen vero- ja osoitetiedoilla on suurta merkitystä, mikäli ne joutuvat vääriin käsiin.
Lundahl kertoo, että myös pohjoissavolaisiin yrityksiin on tehty todella uskottavia tietojenkalasteluyrityksiä.
Tietoa asetuksesta ja sen määräämistä yrittäjän velvollisuuksista on runsaasti saatavilla. Myös asiantuntijan puoleen kannattaa kääntyä. IT-Veljiltä löytyvät räätälöidyt ratkaisut ja ammattitaito tietoturvan ajan tasalle saattamiseen.
– Tutkimme yrityksen tilanteen ja lähdemme rakentamaan ratkaisuja siltä pohjalta. Vähimmäisvaatimus on, että palomuurit ja virustorjunta ovat kunnossa ja ohjelmien päivityksistä huolehditaan.
Ihannetilanteessa yrityksellä on olemassa mietitty ja aktiivisesti toteutettu tietoturvapolitiikka, jota joku nimetty henkilö koordinoi.
– Kysyn joskus yrityksen päättäjiltä, huolehtivatko he ulko-oven lukkoon toimistolta lähtiessään. Aivan yhtä tärkeää on huolehtia myös sähköisestä turvallisuudesta, Lundahl päättää.

Edistyneitä välineitä uhkien torjuntaan

It-Veljet tekee yhteistyötä maailmanlaajuisen tietoliikenneyhteyslaitteiden valmistaja ZyXELin kanssa. Thorsten Kurpujuhn vastaa yhtiön tietoturvaliiketoiminnasta Euroopan alueella.
– Tiedosta on tullut uusi Eldorado, niin laillisille mainostajille kuin rikollisillekin. Siksi uusi tietosuoja-asetus on välttämätön askel eteenpäin, siitäkin huolimatta, että se myös tuottaa yrityksille kuluja, hän sanoo.
ZyXEL on varautunut asetukseen paitsi omalta osaltaan myös kehittämällä uusia teknologisia ratkaisuja estämään tietovuotoja ja estämään mahdolliset hyökkäykset.
– Tietosuoja-asetus on monimutkainen kokonaisuus, mutta yritykset arvostavat mahdollisimman yksinkertaisia ratkaisuja. Lopputulokseen vaikuttaa se, mitä tietoja kerätään sekä miten niitä käsitellään ja säilytetään. Tarjoamme kattavia työkaluja eri tarpeisiin tarpeisiin. Mikäli yritys ei vielä ole huolehtinut palomuurisuojaustaan kuntoon, nyt on sen aika.
Tietosuoja-asetus koskee seuraavia tietoja: nimi, kotiosoite, kuva, pankkiyhteys, sähköpostiosoite, sosiaalisen median toiminta, terveystiedot sekä ip-osoite.
– Suurelle yleisölle tutuinta on luottokorttitietojen päätyminen vääriin käsiin, mitä tapahtuu jatkuvasti. Asiakkaissamme on myös paljon terveydenhuoltoalan toimijoita. Terveystiedot ovat erittäin arkaluontoisia, joten potilastietojen suojaaminen on äärimmäisen tärkeää.

p

IT-Veljet Oy
Ankkuritie 1, 70460 Kuopio
Tuomo 0400 983 375
Arno 044 761 0601
Joni 050 911 0450
myynti@itveljet.fi
www.itveljet.fi