Jatkuvatoimisella mittauksella saadaan tarkat tiedot muun muassa verenpaineesta ja sykkeestä, yleislääketieteen erikoislääkäri Markku Hyvönen esittelee.

Puijonlaakson lääkärikeskuksen osaamisalueisiin kuuluu muiden monipuolisten palvelujen lisäksi myös verisuonitutkimus. Tutkimuksesta saatu tieto täsmentää ja helpottaa potilaan verenpaineen hoitoa.

Korkea verenpaine on vaarallista aivoille ja altistaa monille muillekin terveysongelmille. Kun ihmiselle kertyy ikää, on korkea verenpaine huomattava terveysriski. Iän mukana verisuonten kimmoisuus ja joustavuus heikkenee.
– Keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla henkilöillä voi olla kohonneen verenpaineen lisäksi verenpaineen voimakasta vaihtelua, rintakipua tai rytmihäiriötuntemuksia – kuten eteisvärinää – tai erektiohäiriöitä, huimausta, epäselviä tajunnanhäiriöitä, voimakasta kuorsausta, hengityskatkoksia nukkuessa tai uniapneaa, yleislääketieteen erikoislääkäri Markku Hyvönen kertoo.
Kun verisuoni käy jäykemmäksi, voimistuvat veren paineaallot. Ne yhdistettynä korkeaan verenpaineeseen rasittavat aivoja ja munuaisia.

Verisuonten kuntokartoitus

Hyvönen suosittelee verenpaineen hoidon aluksi tutkimuskokonaisuutta, johon kuuluvat verisuonten joustavuusmittaus ja verenpaineen vuorokausimittaus.
– Sydämestä lähteviä paineaaltoja mitataan käsivarsista ja nilkoista. Jos verisuonet ovat jäykistyneet, paineaallot eivät vaimennu kuten joustavassa suonistossa, Hyvönen esittelee.
Tutkimuksen toisena osana on jatkuvatoiminen verenpaineen- ja sykkeen mittaus, jossa mittausyksikkö kytketään potilaan ylävartaloon neljällä kaapelilla ja sormenpään pulssimittarilla. Verenpainetaso, sen vaihtelut ja syke sekä mahdolliset rytmihäiriöt näkyvät tietokoneella koko mittauksen tai vuorokauden ajalta.
Mittausten avulla verisuonten kunnosta saa hyvän käsityksen ja hoito voidaan suunnitella tarkasti. Hyvään hoitoon kuuluu lääkityksen lisäksi myös ohjeet elämäntapojen tarkistamiseksi.
Hyvönen muistuttaa, että riittävä määrä liikuntaa ja vähäsuolainen ruokavalio ovat tärkeä osa hoitokokonaisuutta.

Monipuolisia palveluja

Puijonlaakson ostoskeskuksen vieressä toimiva lääkärikeskus tarjoaa monipuolisia terveyspalveluja. Lääkäriasemalla palvelevat lääkäri, hammaslääkäri ja gynekologi, ja asemalta voi tila myös lääkärin kotikäynnit.
Myös laboratoriokokeet, rokotukset ja hoidot on saatavissa samasta pisteestä.

p

Puijonlaakson
lääkärikeskus
Kiekkotie 2, 70200 Kuopio
puh. 017 282 8244
ma – to 8.30 – 16, pe 8.30 – 14
info@puijonlaaksonlaakarikeskus.fi
www.puijonlaaksonlaakarikeskus.fi