Sini ja Jarno Kauhasen yhteispeli toimii niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Kun peli ja pelaajat käyvät kuumana, yleisö ulvoo ja valmentajat hiiltyvät, vaaditaan jääkiekkotuomarilta kylmäpäisyyttä. Sini ja Jarno Kauhanen tietävät, että tuomarilla pitää olla paksu nahka ja hyvät kommunikointitaidot.

Sini ja Jarno Kauhasella on takanaan vuosikymmenten kokemus niin tuomaroinnista kuin jääkiekosta ylipäänsä. Molemmat ovat pelanneet kiekkoa itse ja Jarno on lisäksi toiminut myös valmentajana.
– Tuomari on jäällä ennen kaikkea pelaajien turvallisuutta varten. Työskentely perustuu sääntökirjaan ja tuomiot jaetaan sen mukaisesti. Siitä huolimatta tuomarit saavat ajoittain aika kovaa kritiikkiä osakseen, he kertovat.
Tuomari johtaa peliä ja vaikuttaa peliin valvomalla, että sääntöjä noudatetaan. Tehtävässä vaaditaankin henkistä kanttia sekä hyvää fyysistä kuntoa. Esimerkiksi SM-tason junnupelejä ei pääse kuka tahansa viheltämään.

Tuomarien joukkue

Yhteishenki on kova. Kauhaset ovat mukana Kuopion Jääkiekkotuomareissa, johon kuuluu Kuopiossa ja Iisalmessa noin satakunta jäsentä.
– Tuomarit ovat oma joukkueensa. Käymme yhdessä läpi pelejä niin erätauoilla kuin pelien jälkeen. Itsensä kehittäminen onkin tuomaritoiminnassa tärkeää. Jos hoitaa hommansa hyvin, voi edetä nopeastikin kovempiin peleihin.
Viheltävälle tuomarille luistelutaito on tärkeä työkalu. Myös omasta pelikokemuksesta on ehdottomasti hyötyä.
– Olen huomannut, että entisenä pelaajana osaan eläytyä pelaajan asemaan ja lukea peliä paremmin, Sini miettii.
Myös kommunikointitaito ja rohkeus tehdä päätöksiä ovat tarpeen.
– Suu pitää osata avata muutenkin kuin pilliä suuhun laitettaessa. Kyllä stressinsietokyky on kasvanut. Ei kentän ulkopuolellakaan tule kovin usein vastaan tilanteita, missä hirveästi hermostuisi, Jarno miettii.
Kauhaset kertovat, että uusille, kyvykkäille tuomareille on jatkuvasti tilausta.
– Esimerkiksi pelaamisen lopettavien nuorten kannattaisi tulla kurssille kokeilemaan, olisiko tuomaritoiminta oma juttu. Suositusalaikäraja on 15 vuotta ja peleistä tienaa myös vaivanpalkkaa, Jarno muistuttaa.

Tyttö tuomarina

Kauhasille jääkiekkotuomarina työskentely on elämäntapa. Jarnon isä houkutteli aikoinaan molemmat mukaan toimintaan. Sini toimi pitkään toimitsijana, mutta puki raitapaidan päälleen neljä vuotta sitten.
– Tämä on kyllä ihan meikäläisen juttu! Tavoitteena on päästä naisten SM-sarjaan päätuomariksi ja myös kansainväliset pelit kiinnostavat, Sini kertoo.
Naistuomari ei ole nykyään enää suuri ihmetyksen aihe, ja nainen voi viheltää yhtä hyvin miesten ja poikien pelejä.
– Lähinnä junnut ovat joskus keskenään ihmetelleet ennen peliä, että ”Katso, tuo tuomari on tyttö!” Itse peleissä asia tulee hyvin harvoin vastaan.
SM-liigassa naistuomaria ei ole nähty, eikä todennäköisesti nähdäkään aivan lähitulevaisuudessa, mutta ehkäpä vielä jonakin päivänä. Mitään estettä asialle ei ole, kunhan fysiikka kestää kovissa peleissä.

Yhteispeliä jäällä ja kotona

Entä miten sujuu pariskunnan yhteispeli jäällä?
– Kun vihelsimme ensimmäistä peliä yhdessä, joku leukaili etukäteen, että nähdäänkö nyt ensimmäistä kertaa raitapaidat tappelemassa, Kauhaset nauravat.
Tosiasiassa yhteistyö niin peleissä kuin kotona sujuu hyvin.
– Totta kai pieniä näkemyseroja on ja pitääkin olla, mutta pääsääntöisesti meillä on hyvin samantyyppinen pelinäkemys. Pelien jälkeen keskustelemme keskenämme pelitapahtumista paljonkin. On hyvä, kun kotona löytyy näkemystä ja henkistä tukea tarvittaessa. Kun toinen lähtee peleihin tai leirille, on puolisolle itsestään selvää ottaa sillä aikaa vastuu kodista ja lapsista.

Pelipäivä on juhlapäivä

Vaikka tuomarin toiminta perustuu vankasti sääntökirjaan, on tuomarikin vain ihminen. Jokainen tekee joskus virheitä.
– Tilanteet kentällä tulevat nopeasti ja päätös pitää tehdä välittömästi. Kentällä ei näe hidastuksia, vaan hyvä reagointikyky on tärkeää.
Vaikka pelien tiimellyksessä pelaajilla ja valmentajilla saattaa välillä olla tuomarille paljonkin sanomista, moikataan hallilla yleensä puolin ja toisin asiallisesti. Hyvällä asenteella varustettua tuomaria arvostetaan.
– Tuomari on jäällä pelaajia varten. Jääkiekko on sama peli, olipa kyse E-junnujen tai SM-liigan pelistä. Pelipäivä on juhlapäivä kaikille ja se on tuomarinkin syytä muistaa.