Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

50 vuotta elämyksiä pinnan alla

Muut

Kari Silen Tuna-Hästbergissä Ruotsissa.

Sukellus on harrastus, joka tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia mökkirannassa sukeltelusta luolasukelluksiin maapallon toisella puolella. Yksi yhteinen piirre yhdistää kaikkia sukeltajia: pinnan alla kaikki ovat tasaveroisia ja sovussa tutkimassa maailmaa erilaisesta näkökulmasta. 50-vuotias Kuopion Urheilusukeltajat tarjoaa tällä hetkellä yli kahden sadan jäsenen seurassa vedenalaisia elämyksiä monipuolisesti ja monenlaisille harrastajille.

Kuopiossa suunniteltiin sukellusseuran perustamista jo vuonna 1965, mutta hanke kariutui huonoihin koulutusmahdollisuuksiin eli käytännössä uimahallin puutteeseen. Uimahalli otettiin käyttöön syyskuussa 1969, mutta Kuopion Urheilusukeltajat ry:n virallinen perustava kokous oli pidetty jo 6.1.1969.
Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Mauri Vallema, nyt puheenjohtajana toimii Kalle Hakala. Puoleen vuosisataan mahtuu monta tarinaa.
– Alkuvuosina seura oli leimallisesti sotilaiden ja palomiesten miehittämä. Nykyäänkin heitä seurassa on, mutta yleisesti ottaen sukellusharrastajat ovat varsin heterogeenista porukkaa. Ympyrä tavallaan sulkeutuu uimahallin jäädessä historiaan 50 vuoden jälkeen. Sukeltajien toiminta tuleekin tulevaisuudessa sopeutumaan uusiin olosuhteisiin, Hakala kertoo.

Harrastamaan laitekokeilun ja alkeiskurssin kautta

Hyvänä pohjana laitesukelluksen peruskurssille toimii laitesukelluskokeilu. Laitesukelluskokeiluun voivat osallistua kaikki vähintään 12 vuotta täyttäneet uimataitoiset lajista kiinnostuneet, normaalilla terveydellä varustetut henkilöt. Ennen kokeilua on esitettävä allekirjoitettu terveysselvityslomake tai lääkärintodistus sukelluskelpoisuudesta. Alle 18-vuotiaan osallistumiseen täytyy olla huoltajan allekirjoittama suostumus.
– Ensikertalaiselle laitesukelluskokeilu kertoo jo paljon. Monella syttyy kipinä sukellukseen, joku huomaa jo tässä vaiheessa, että kiva homma, mutta ei minun juttu. Laitesukelluksen peruskurssilla sitten opetellaan ne laitesukeltamisen perustiedot ja -taidot, jotka laitesukeltaja tarvitsee sukeltaakseen ohjatusti esimerkiksi sukellusseuran leireillä ja sukelluskeskusten järjestämillä retkillä.
Kurssin pääpaino on sukeltamisen käytännöllisten perustaitojen opettelussa sekä sukellusturvallisuudessa.
– Peruskurssin jälkeen voi sukeltaa itsenäisesti muun muassa seuran tapahtumissa, Hakala valaisee.

Uppopallosta maailman merille

Sukellus mielletään usein pelkästään laitesukellukseksi, mutta pinnan alla voi harrastaa paljon muutakin. Pienille lapsille on tarjolla kuuttitoimintaa ja isommille norppa- ja hyljetoimintaa. Snorkkelisukellusta voivat harrastaa kaikenikäiset. Räpyläuinnista, sukelluskalastuksesta, uppopallosta tai vapaasukelluksesta löytyy haasteita kilpailuhenkisillekin. Kun ottaa kameran mukaan veden alle, sukelluskuvaamisessa riittää haasteita ihan kisoihin asti. Kouluttautumalla tekniikkasukeltajaksi pääsee sukeltelemaan luoliin.
– Kun kokemusta ja osaamista on kertynyt ja haluaa oppia lisää, voi kouluttautua ohjaajaksi tai kouluttajaksi omaan seuraan.

Kaveria ei jätetä

Kalle Hakala paljastaa, kuinka oma sukellusharrastus alkoi.
– Heti laitesukelluskokeilussa sain ahaa-elämyksen, että tämä on minun juttuni. Peruskurssin kautta jäin heti vankasti lajin pariin. Minulle, niin kuin useimmille muillekaan sukeltajille, laji ei ole extreme-harrastus. Sukeltaessa tunnen rauhoittuvani ja arkinen stressi kaikkoaa, mieli on tyyni ja maan pinnalle palatessa olo on seestynyt.
Sukellus on myös hyvin yhteisöllinen harrastus, jossa matkustelulla on suuri osuus. Yhdessä leireillään ja sukelletaan, ja sukeltajien välillä vallitsee syvä ystävyys ja luottamus.
– Ilman luottamusta ei homma onnistu, koska sukeltaessa on aina kaveri mukana. Sukeltaminen on kasvattanut monesta vauhtiveikosta itsensä hallitsevan ja tasapainoisen tyypin, Kalle Hakala vinkkaa ja muistuttaa että Kuopion Urheilusukeltajilla on käytössään myös 21,5-metrinen moottorialus Maria Antoinette, joka seilaa ympäri Kuopion alueen vesistöjä kesäisin. Laivakausi alkaa touko-kesäkuussa ja päättyy syksyllä säiden mukaan.
Seuran 50-vuotisjuhla pidetään 7.9. Kylpylähotelli Rauhalahdessa. Lisätietoja seuran toiminnasta ja juhlavuoden tapahtumista www.kuopionurheilusukeltajat.fi

Heidi ja Mikko Nieminen, Niiralan uimahallissa laitesukelluskokeilussa.
p

Yritys
yhteystiedot

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.