Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Aika- ja makumatka Wanhaan Kuopioon

Ravintolapalvelut

Sataman Helmen rakennus on vuodelta 1850, nykyään ravintolassa maistuvat esimerkiksi muhkeat pizzat.

Matkailijalle mielikuvitus on elämyksiä tarjoava matkakumppani. Kaupunkikävelyllä kiintopisteet aikojen takaa antavat mahdollisuuden piipahtaa hetkeksi menneeseen. Kuopiossa tällaiseen on hyvät mahdollisuudet.

Kuopiossa moni ravintola toimii historiallisessa rakennuksessa. Tehdäänpä kattava kävelykierros, tutustutaan kaupunkiin ja syödään välillä!

Satama oli wanhan Kuopion liikekeskus

Aloitetaan matka satamatorilta, joka on aikoinaan ollut Kuopion liike-elämän eloisa keskus. Sinne ovat tulleet ihmiset ja tavarat lukuisilla laivoilla – aikana, jolloin vesistö oli yhdistävä eikä erottava tekijä. Heti Satamakadun ja Kauppakadun kulmauksesta löytyy Kuopion vanhin säilynyt asuinkivitalo, jonka rakennusvuosi on 1850. Rakennuksessa on toiminut 170 vuoden aikana monenlaista putiikkia aina rautakauppaa myöten, mutta nyt alakerrassa terasseineen palvelee ravintola Sataman Helmi. Kodikkaalla terassilla viihdytään elävän musiikin parissa ja nälkä kaikkoaa toasteilla ja pizzoilla.
Kauppakatua yksi kortteli eteenpäin ja vuorossa on Muikkuravintola Sampo. Suomen vanhimpiin kuuluva ravintola toimii jugendvaikutteisessa liiketalossa, jonka rakennutti vuonna 1911 kauppias Samuli Niskanen. Talossa ovat toimineet muun muassa elokuvateatteri Pohjantähti ja Osuusliike Kalla. Sampon toiminta alkoi 1931 Osuusliike Työkansan toimesta, nykyään ravintolaa pyörittää Restel. Legendaarisessa ravintolassa nautitaan muikut talon tapaan, tai ainakin muikkukippo ja kirkas kännikalaryyppy!

Muikkuravintola Sampon talosta sodan pommitukset veivät tornin, mutta muikut jäivät!

Pommituksista bilekortteliksi

Samposta noustaan ylös seuraavaan kadunkulmaan ja tehdään käännös vasempaan Maaherrankadulle. Korttelin verran kävelyä ja etuvasemmalla on Sokos Hotel Puijon­sarvi ja kadun toisella puolella oikealla kaksikin ravintolaa sisältävä tyylikäs kerrostalo. Rakennus on valmistunut 1914 ja sen historiaan mahtuu vauhtia ja vaarallisia tilanteita, osuipa taloon talvisodan pommituksissa lentopommikin. Vuosien varrella rakennuksessa on toiminut muun muassa Osulan kahvila, Fransmanni, Sarvikuono, El Toro ja Memphis, viimeisimpinä nykyiset Ehta sekä Frans & Sop­hie. Ehta on sopiva paikka vaikka koko perheen kesälounaalle.

Snellmaninpuiston kulmalla on kauppaa tehty jo 106 vuotta, Tänään Ehdan lounaalla olisi tarjolla cheeseburger, toivottaa ravintolapäällikkö Mika Sepponen.

Kultavarantoja ja maan parasta kalakeittoa

Kun Frans & Sophien ikkunasta katsahtaa Snellmaninpuiston yli, näkee kaupunginmuseon vuodelta 1907. Sen länsipuolella ovat ravintolat Isä Camillo ja Pannuhuone Gust.Ranin rakennuksessa, joka valmistui 1912 Suomen Pankin käyttöön. Ensimmäisen maailmansodan aikana Suomen koko kultavarantoa säilytettiin pankkiholvissa, joka toimii nyt ravintolan kabinettina. Suomen Pankki toimi tiloissa vuoteen 1993 saakka, ja Isä Camillo avasi ovensa vuonna 1998. Ravintolan kesäpatiolla maistuu vaikka raikas salaatti tai Suomen parhaaksi kalakeitoksi valittu herkullinen bouillabaisse. Tilaa riittää, sillä Pannuhuoneen terassi on samaa anniskelualuetta.

Tässä talossa oli aikoinaan koko Suomen kultavaranto, nyt Isä Camillosta saa Suomen parasta kalakeittoa eli talon bouillabaissea.

Kirkon ohi tai Kauppakadulle

Mikäli jokaisessa vinkatussa paikassa on tullut jotain nautituksi, alkaa olo olla jo varsin kylläinen, mutta ei luovuteta vielä. Tehdään taas mutka ja nyt on valittavissa kaksi reittiä Minna Canthin kadulla sijaitsevaan ravintola Kummisetään. Joko hiippaillaan kiusauksista vapaina Kuninkaankatua yli 200 vuotta vanhan Tuomiokirkon ohitse, Minna Canthin vanhan kotitalon Kanttilan nurkalle ja käännytään siitä oikealle ollaksemme pian perillä – tai sitten otetaan riski. Jos matka jatkuu Kauppakatua aina kauppahallin kohdalle ja Hallikadulle saakka, mahtuu matkan varrelle pitkä rivi mitä houkuttelevimpia terasseja, joilta lupsakoiden kuopiolaisten viäräleukaiset kutsuhuudot kajahtelevat. Malja, Ale Pub, Gloria, Jolene, Nousu ja Intro imaisevat kuivakurkkuisen kulkijan herkästi sosiaaliseen taikapiiriinsä.

Sokeaintalosta salonkikelpoiseksi seuralaiseksi

Kummisedän rakennuksen vanha osa on 1800-luvun rakennuskantaa ja sen vaiheisiin mahtuu esimerkiksi Sokeaintalo, missä näkövammaiset valmistivat aikoinaan tarpeellisia hyödykkeitä. Ravintolatoimintaa kiinteistössä on ollut 1980-luvulta asti ja Kummisedän nimelläkin jo kolmekymmentä vuotta. Listalta löytyy uutuuksia ja klassikoita, esimerkiksi Kallaveden kuha tai rautainen maksa siirtävät nälän seuraavaan kävelykierrokseen. Kummisedän kesäterassi on palkittu Kuopion parhaana.
Vauhtiin päästyään historiasta ja hyvästä ruoasta kiinnostunut Kuopion kävijä jatkaa kierrostaan vielä monta tuntia ja improvisointi on aina suotavaa. Ja missä epätieto osuu kohdalle, on sanavalmis ja täsmällisiin vastauksiin viehtynyt paikallisasukas aina lähellä. Tervetuloa aika- ja makumatkalle Kuopion kesään!

Saisiko olla Kallaveden kuhaa tai rautaista maksaa, kysyy Kummisedän ravintolapäällikkö Laura Tikkanen.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.