Valikko Sulje

City tuli kaupunkiin

Tornitaloista avautuvissa maisemissa on suurkaupungin tuntua.

Kuopion Portin tornitalojen nousemista rautatieaseman ja vanhan linja-autoaseman kupeeseen on seurattu tiiviisti. Moderni matkakeskus ja yritystoiminnan sekä asumisen keskittymä on nyt viime silausta vaille valmis.

Kuopion Porttia on rakennettu vaiheittain vuosien 2018 – 2022 välillä. A- ja B-osat sekä pysäköintilaitos valmistuivat jo aiemmin ja viimeinen, C-osa, valmistuu keväällä 2022. Hankkeen myötä keskustaan on rakentunut uudenlainen asumisen, elämisen ja liikenteen solmukohta. Ensimmäistä kertaa savolaisessa rakentamisessa niin asuminen, palvelut kuin liikenneyhteydetkin löytyvät kaikki saman katon alta.

Asukas hurauttaa hissillä ostoksille

Portista löytyy monenlaisia palveluja. Keväällä avautuu myös päivittäistavarakauppa, kun K-Supermarket Portti avaa ovensa huhtikuussa. Lisäksi Matkakeskuksen palveluihin kuuluu muun muassa Ravintola Remar sekä kukkakauppa Linjurin kukka, jotka palvelevat laajoin aukioloajoin niin talojen asukkaita, kaupunkilaisia kuin matkailijoitakin. Matkahuolto palvelee sekä matkustajia että pakettiasiakkaita. Erilaisille toiminnoille tilaa on hulppeat 50 000 neliötä ja liiketilojen lisäksi keskuksesta löytyy myös toimistotilaa. Portissa toimii myös vanhusten hoivakoti ja päiväkoti.
Hybridirakennukset koostuvat 15 – 17 -kerroksisista tornitaloista, sekä nelikerroksisista jalustarakennuksista, joihin on sijoitettu liike- ja toimitilat. Sijainti rautatien, moottoritien sekä niin paikallis- kuin kaukoliikenteen bussipysäkkien lähellä mahdollistaa sujuvat liikenneyhteydet moneen suuntaan.
Modernin ajan vaatimukset on huomioitu myös energiatehokkuudessa: lähes hiilineutraali rakennus lämpiää maalämmöllä. Sekä liike- että asuintilat lämmitetään ja viilennetään geoenergialla. Pysäköintilaitoksen katolla puolestaan on aurinkopaneeleja, joiden tuottamaa sähköä käytetään pysäköintihallin valaistukseen ja sähköautojen lataukseen.

Näkymät kattojen ylle

Eniten kaupunkikuvaa ovat muuttaneet tornitalot, joista korkein kohoaa 17-kerroksen korkeuteen. Kaikkiaan rakennuksissa on yli 200 eri kokoista asuntoa. Hybridirakennuksessa asuminen mahdollistaa sen, että niin ruokaostoksille, lounaalle kuin vaikka parturiinkin pääsee helpoimmillaan hissillä alas hurauttamalla.
Jos tornitalojen muutos kaupunkikuvaan on ilmeinen, vielä selvemmäksi se tulee tornitaloista päin katsottuna. Ei tarvitse nousta edes ylimpiin kerroksiin saakka, kun maisemat jo avautuvat laajalle keskustan kattojen ylle, kohti Puijoa sekä Männistöä. Tuttu kaupunki näyttää hieman erilaiselta uudesta perspektiivistä tarkasteltuna, ja rautatiellä lipuvat junat tai kadulla kulkevat autot näyttävät pieniltä, jalankulkijoista puhumattakaan.
Eniten huomio kiinnittyy naapuritornitaloihin modernin graafisine linjoineen sekä komeine iltavalaistuksineen. Kotoisen Kuopion sijasta hetken aikaa voi kuvitella olevansa jonkin suurkaupungin, vaikkapa New Yorkin sykkeessä. Sillä erotuksella toki, että Kuopion Portista avautuvat näkymät kaupungin lisäksi myös pohjoissavolaiseen luontomaisemaan.


Keskusaula on Kuopion Portin keskipiste ja sen lähettyviltä löytyvät monet palvelut.