Figuuripeleissä paremmuutta mitataan pelilaudalla. Taktikoinnilla on osansa, mutta noppien tuomalla onnella on osuutensa pelin kulussa. Vas. Niklas Baarman, Elias Huuhka ja Jussi Nurro.

Moni ohikulkija on saattanut Vuorikadulla kulkiessaan ihmetellä, mikä on Bunkkeri 34. Hämärä kellarikerros saa mielikuvituksen laukkaamaan, mutta harva osaa arvata, että tiloissa ratkotaan paremmuutta noppaa heittäen.

Kuopion Figupelaajat on vuonna 2014 perustettu yhdistys, joka kokoaa alueen miniatyyripelaajat yhteen. Miniatyyripelit ovat pöydällä pelattavia strategiapelejä, jossa paremmuus ratkaistaan noppaa heittäen, mutta myös taktikoinnilla on osansa pelin kulussa. Keskeisessä osassa ovat taidokkaat muovista, metallista ja hartsista tehdyt pelifiguurit ja sekä upeat pelimaailmat, joita käsistään kätevät pelaajat itse rakentavat.
– Yhdistyksessämme on yli 40 jäsentä ja vähintään viikoittain tiloissa vierailee parikymmentä aktiivijäsentä. Toimintaa on kuitenkin lähes joka päivä tai ilta. Pelaamisen lisäksi harrastajat tulevat tänne rakentamaan ja askartelemaan sekä viettämään aikaa yhdessä, hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurro kertoo.

Yhteisöllistä toimintaa

Nurro, Niklas Baarman ja Elias Huuhka ovat kaikki harrastaneet miniatyyripelejä jo pitkään. Fantasia- ja scifihenkiset pelit ovat tuttuja myös tietokonepeleistä, mutta figuuripeleissä kiehtoo erityisesti yhteisöllisyys.
– Pelaamisen ja rakentamisen lisäksi meillä on monenlaista oheistoimintaa. Järjestämme turnauksia ja saunailtoja sekä hengailemme yhdessä, miehet kertovat.
Yhdistyksen jäsenkunta on laaja, mukana on ammattikuntien kirjo opiskelijoista sähkömiehiin ja lääkäreihin. Myös ikähaarukka on leveä. Yksi yhdistävä tekijä kuitenkin on, sillä yhdistyksen jäsenet ovat miehiä.
– Naiset ovat myös tervetulleita pelaamaan! Fantasiasta ja scifistä kiinnostuneita naisiahan on aika paljon, joten olisi mukava, jos he löytäisivät myös figuuripelien maailman.

Suolaa pelikentällä

Miehet ovat yksimielisiä siitä, että juuri yhteisöllisyys ja sosiaalisuus tuo figuuripelaamiseen sen lisän, mitä esimerkiksi tietokonepeleissä ei synny.
– Käytännössä pelaaminen on sitä, että laitetaan kaksi armeijaa vastakkain laudalle, heitetään noppaa ja katsotaan mitä tapahtuu. Joskus on niin sanotusti suolaa pelikentällä, ja tappio kirvelee, mutta pian se unohtuu. Nauruksihan se muuttuu.
Pelejä ei suinkaan keksitä omasta päästä, vaan suosittuihin peleihin löytyy myös pitkät hyllyrivit kirjallisuutta, jossa pelin taustatarina, keskeiset henkilöt ja elementit tuodaan esille.
– Tämä on vähän kuin shakkia, mutta paljon monimutkaisempaa ja mielenkiintoisempaa. Pelaamiseen ei koskaan kyllästy, aina tulee uusia pelejä, uusia sääntöjä ja voi rakentaa entistä hienompia hahmoja!

Käsillätekemisen taidetta

Osa harrastajista suhtautuu figuuriensa tekemiseen ja maalaamiseen intohimoisesti, osa haluaa nopeasti valmista. Esimerkiksi Huuhka ja Nurro ovat menestyneet viime vuosina myös kättensä töillä. Tämän vuoden Ropecon-roolipelitapahtumassa Huuhkan työ valittiin yleisön suosikiksi figumaalaussarjassa.
– Pelitarvikkeita, figuuriaihioita ja -kirjallisuutta hankimme mahdollisuuksien mukaan kivijalkakaupoista, mutta harvinaisuuksia hankitaan myös netistä. Se, kuinka syvälle rakenteluun haluaa mennä, on omasta mielenkiinnosta kiinni. Toisaalta harrastuksen syrjään pääse helposti kiinni jo tulemalla paikalle. Harrastajilta löytyy aina ylimääräisiä figuureja ja armeijoita, joita saa hankittua edullisesti.

Bunkkerilla tapahtuu

Mikäli miniatyyripelit kiinnostavat, kannattaa olla yhteydessä Kuopion Figupelaajiin. Keskiviikko-iltaisin Bunkkerilla on avoimet ovet ja muinakin aikoina tiloihin voi tulla tutustumaan. Näin Baarmankin löysi tiensä Bunkkerille.
– Olen pelannut kymmenisen vuotta ja muutin Kuopioon kolme vuotta sitten. Ajattelin, että olisi kiva löytää samanhenkistä seuraa, sillä yksin pelaaminen ei kiinnosta. Bongasin yhdistyksen ja tulin tutustumaan. Porukkahenki on täällä loistava, hän kehuu.
Vertaansa vailla ovat myös 110 neliön tilat, jossa on tilaa pelata, rakentaa ja säilyttää tavaroita. Tilat soveltuvat erinomaisesti myös turnausten järjestämiseen.
– Hankimme tänne maaliruiskun, mikä helpottaa rakentelua. Itsekin tulen tänne harva se ilta väsäämään jotakin. Täällä on syntynyt ne kaikista parhaat ystävyyssuhteet viime vuosina, Huuhka kertoo.

 

Taidokkaat figuurit ovat täynnä yksityiskohtia.