Valikko Sulje

Frisbeegolf villitsee ja vie mukanaan

Vuorelan Veikkojen Janne Mönkkönen näyttää, miten lähtee oikeaoppinen lähiheitto maalikoriin.

Eriväriset liitokiekot kilahtelevat kiihtyvään tahtiin maalikoreihin Siilinjärven Kunnonpaikan ranta-alueella. Pieni tihkusade ei tahtia haittaa. Kerta toisensa jälkeen heittäjät linkoavat kiekkonsa kiitoon, kuka rystyltä, kuka kämmeneltä. Väylät vaihtuvat, frisbeegolf-radalla käy melkoinen kuhina.

Tiistain alkuillan kisassa 94 lajiin hurahtanutta on uppoutunut hittilajin pauloihin. Syksyisen Vuorelan Veikkojen viikkokisan suosio kertoo hyvin sen, millaiseen lentoon frisbeegolf lajina on kohonnut. Korona aiheutti lopullisen buumin, kun ulkoharrastuksista ja frisbeegolfista tuli pandemian aikana pop.
Lajin aloittaminen on tänään helppoa, varsinkin Kuopiossa ja ympäristössä. Kenttiä on paljon ja vieläpä eri tasoisia. Kuopion alueella ratoja on 12 ja Siilinjärvellä 7. On helppoja aloittelijoille ja vaikeita ratoja pro-tason kilpailijoille. Puitteet ovat Suomen mittakaavassa parhaasta päästä.
– Frisbeegolf on nyt erittäin suosittu laji ja kisoja järjestetään paljon. Kovatasoisiakin. Meillä on paljon pelaajia ja jäseniä seurassa on noin 160. Koko Kuopion seudulla harrastajia on varmaan jo tuhansia, kertoo Vuorelan Veikkojen puheenjohtaja Janne Mönkkönen, joka on myös salibandyn ja frisbeegolfin lajivastaava.
Mönkkönen itse on ammattitason pelaaja, joka on kiertänyt myös pro-kisoja ja ollut SM-mitaleilla. Hän oli aikanaan kovaa kansallista tasoa myös golfissa, jossa tasotuskin oli yhden pinnassa. Mutta sisarlaji vei mennessään.
– Noin 10 vuotta olen tätä itse harrastunut. Olen lähes joka viikonloppu pelaamassa, jos ei itse olla järjestämässä kisoja. Meillä on paljon kovatasoisia pelaajia ja olemme saaneet arvokisojakin tänne järjestettäväksi.

Huippuja fanitetaan

Frisbeegolf kerää kisatapahtumiin jopa tuhat ihmistä. Lajikulttuuriakin alkaa olla, sillä suurimmat tähdet ovat jo idoleja nuorille harrastajille. Pro-tason kisoissa pelataan rahapalkinnoista, nimikirjoitukset ovat kysyttyjä kisan jälkeen ja kovimpien pelaajien videoklippejä kelataan YouTubessa.
Kuopiolaisittain kovin nimi on tällä hetkellä Vuorelan Veikkojen oma taituri Niklas Anttila, joka voitti loppukesästä Tšekeissä frisbeegolfin EM-kultaa. Veikkojen väreissä edustaa Anttilan ohella SM-mitalimies Jesse Nieminen.

Edullinen harrastus

Frisbeegolf on varsin edullinen laji harrastaa. Seuran jäsenmaksut ja kilpailuiden osanottomaksut ovat kympeissä. Eivätkä kiekotkaan ole kukkarolle ylivoimaisen kalliita. Eipä ihme, että lajin pariin tulee uusia harrastajia muista lajeista.
– Frisbeegolfiin pääsee matalalla kynnyksellä eikä kovia rahallisia panostuksia tarvitse tehdä. Laji sopii eri ikäisille ja sitä voi harrastaa perhepiirissä tai kaveriporukassa. Harjoitella voi vaikka pihalla ja tässä pääsee liikkumaan luonnossa, kehuu Mönkkönen.
Pelivälineet eli kiekot ovat vasta-alkajalle edullisia. Lajiin pääsee kiinni jo kolmen kiekon setillä. Draiverit ovat pitkälle lentäviä kiekkoja, joilla peli yleensä avataan. Keskimatkalle on lähestymiskiekot ja lähipeliin on lyhyiden heittojen putterit.
– Aloittajan setti maksaa noin 15 – 20 euroa. Kilpailusetissä ja repussa on sitten jo 20 – 30 kiekkoa. Kisakiekot maksavat 15 – 20 euroa ja huippukiekkojen arvo on 50 – 100 euron välillä. Kilpailijalla on yleensä noin sata kiekkoa. Itselläni oli enimmillään 500, Mönkkönen laskee.

Niklas Anttila on lajin tähti

Vuorelan Veikkojen Niklas Anttila on noussut tämän hetken kuumimmaksi frisbeegolf-nimeksi
Suomessa. Anttila on voittanut viime vuosina kymmenkunta SM-mitalia ja kesällä lajin Euroopan mestaruuden Tšekeissä.
Frisbeegolf on kovassa nosteessa ja kisat keräävät yhä enemmän väkeä. Positiivinen hype, lajikulttuurin kehittyminen ja Anttilan menestys näkyivät syksyn SM-parikisan yhteydessä. Heittotaiturin nimikirjoitukset olivat kysyttyä tavaraa.
– Meinasi tulla jo käsi kipeäksi. Kirjoitin nimikirjoitussessiossa noin 720 nimmaria, Anttila sanoo.
Kuopiolainen aloitti lajin harrastamisen 14-vuotiaana. Nyt hän kilpailee ammattilaisstatuksella ja tienaa rahapalkinnoilla ja sponsorisopimuksilla.
– Lajissa viehättää itse heittäminen. Lisäksi saa olla kavereiden kanssa ja liikkua ulkona luonnossa. Kesä vierähtää kilpailujen merkeissä, mutta talvella on aikaa harjoitella enemmän. Heittoja ja toistoja tulee jalkapallohallissa, oheisharjoittelukeskuksessa ja ihan pihalla heitellessä.

Katse rapakon takana

Anttila täyttää joulukuussa 20 vuotta. Hän aloitti asepalveluksen tammikuussa, mutta armeija keskeytyi kesäksi koronan ja kisakiireiden takia. Lokakuussa asepalvelus jatkuu Karjalan lennostossa Rissalassa vielä muutaman kuukauden.
Armeijan jälkeen Anttilan katse on rapakon takana. Yhdysvallat on lajin ykkösmaa ja se houkuttelee.
– Vaikka Suomessa on hyviä pelaajia, niin Yhdysvalloissa on parempi taso, vielä kovempia kilpailijoita ja kisoja.
Frisbeegolfin tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä Suomessa ja Kuopion seudulla.
– Pienetkin junnut ovat heittämässä ja katsomassa. Muutaman vuoden päästä he ovat jo haastamassa meitä.
Anttilalla on yksi kultainen elämänohje kaikille lajin harrastusta aloittaville tai jo aloittaneille.
– Tehkää sitä, mistä tykkäätte, kannustaa frisbeegolfin mestari.

Frisbeegolfin parissa viihtyvät niin vanhemmatkin harrastajat. Laji on edullinen harrastaa ja siinä saa liikkua ulkona luonnossa.

Pienin tulos voittaa

Frisbeegolf muistuttaa tavallista mailapelinä pelattavaa golfia monessa suhteessa. Myös frisbee-versiossa heitetään kilpailumielessä täysimittaisella 18- tai 9-väylän radalla.
Suomessa on useita satoja frisbeegolfratoja. Radat voidaan ryhmitellä vaikeuden ja varustelun mukaan. Vaikeimpia ovat vähintään 18 maalikorin kilparadat, joissa väylien pituus on jopa 300 metriä. Niitä helpompia ovat eritasoiset 9 – 17 maalikorin harrastajaradat, jossa väyläpituus on 50 – 150 metriä.
Tavoitteena on selvittää esteitä sisältävä rata läpi mahdollisimman vähillä heitoilla. Pienin tulos siis voittaa. Väylät aloitetaan tiiltä ja ne päättyvät maalikoriin. Jokaisella väylällä on ihannetulos (par-arvo).
Frisbeegolfkiekot voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri ryhmään: draiveri eli pitkälle lentävät kiekot, väylän varrella heitettävät lähestymiskiekot sekä lyhyihin heittoihin ja lähipeliin käytettävät putterit. KIekkoa voidaan heittää monella eri tavoin. Tavallisimmat heitot ovat rysty- ja kämmenheitto.
Frisbeegolfissa kilpailuja ja sarjoja on erikseen ammattilais- ja amatööripelaajille. Ammattilaispelaajiksi lasketaan kaikki, jotka ovat voittaneet rahapalkintoja, tai joille on hakemuksesta myönnetty ammattilaispelaajan status.
Suomi on yksi lajin suurmaista, vaikka suurin osa lajin huippupelaajista tulee edelleen Yhdysvalloista.