Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Hautakivi kertoo läheisen elämästä

Erikoisliikkeet

Kultaukset tehdään käsityönä.

Vuonna 2000 perustettu Kivipaja Sari Kämäräinen suunnittelee ja toteuttaa hautakivet ja niiden lisäkaiverrukset. Työ kysyy erityisosaamista myös asiakaspalvelussa, sillä hautakiviliikkeessä asioidaan yleensä vain kerran tai kaksi koko elämän aikana.

Hautamuistomerkki valitaan elämäntilanteessa, jossa ihminen on hyvin herkillä. Lopullinen päätös hautakivestä teksteineen ja koristeineen kannattaa tehdä vasta kun suru ei enää ole niin tuore, sanoo hautakiviä käsityönä valmistava Sari Kämäräinen.
– Voi olla hyvinkin pienistä asioista kiinni, että tavoitetaan se, mitä omaiset läheisensä haudalle haluavat. Usein omaisilla on aika selvä käsitys muistomerkistä heidän tullessaan liikkeeseen. Silloin kiveen mietitään esimerkiksi jotain koristeyksityiskohtaa kertomaan vainajan elämästä.

Vanha kivi uuteen uskoon

Kivi voi olla myös jo valmiiksi hautausmaalla, kun vainaja haudataan esimerkiksi sukuhautaan.
Silloin hautakiveen tarvitaan lisäkaiverrus tai muistolaatta. Usein koko kivi entisöidään, pestään ja oikaistaan samalla.
– Lisäkaiverruksen ohessa kannattaa samalla uudelleenkullata kivessä olevat aiemmat nimet. Kiveen voidaan myös kiinnittää lisäosa lisäkaiverrusta tai muistolaattaa varten. Kaiverrus ja kultaus tehdään käsityönä hautausmaalla, Kämäräinen kertoo.
Kaiverrus tehdään samalla kirjasintyylillä ja koolla kuin kiven vanhatkin tekstit. Jos lisänimille ei ole tilaa, kivi voidaan hioa ja nimet kaivertaa uudelleen.

Kesä on hautakivien asennussesonkia

Hautakivet asennetaan toukokuun loppupuolelta lokakuun loppuun kestävänä ajanjaksona. Toimitusaika tilaamisesta asennukseen on kuukaudesta kahteen.
– Moni siirtää kiven hankintaa keväälle, koska on tiedossa, että kiviä voidaan asentaa vain sulan maan aikana. Kiven voi kuitenkin tehdä valmiiksi jo talvella, mikä on jopa suositeltavaa, sillä kesää lähestyttäessä myös toimitusajat pitenevät. Kivet valmistetaan ja asennetaan siinä järjestyksessä kuin ne on tilattu.
Kivipaja palvelee asiantuntemuksella kaikissa hautakiviasioissa, Sari Kämäräinen lupaa.

p
Kivipaja Sari Kämäräinen

Toimisto: Siunauskappelintie 2
(käynti takapihalta), 70110 Kuopio
Paja: Jääskelänkatu 1, 70780 Kuopio
puh. 050 575 0004
myynti@kivipajasarik.fi
www.kivipajasarik.fi

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.