Valikko Sulje

Hävikki hallintaan ja kierrätys kunniaan

Anna Antinjuntti ja Jonna Nissinen kattavat pöydän koreaksi Kahvila Kantissa, olipa kyseessä lounas, päiväviini tai iltatilaisuus.

Ravintolamestarit lupaa tarjota asiakkailleen eli vierailleen maukkaimman elämyksen, mutta sen lisäksi yritys toimii vastuullisesti myös ympäristön kannalta. Lähiruoan suosiminen, hävikin minimointi ja kiertotalouden edistäminen ovat arjen konkreettisia ekotekoja.

Viime kesänä toimintansa kirjaston ja kaupunginmuseon liittymäkohdassa aloittanut Kahvila Kantti on saavuttanut nopeasti kuopiolaisten ja myös kaupungissa vierailevien suosion. Kantissa on mukava nauttia kaupunkikierroksen piristeeksi lasi viiniä, kahvitella suolaisen tai makean kera sekä lounastaa. Kantissa onnistuvat myös iltatilaisuudet tarjoiluineen. Kantin keittiö hoitaa tarjottavat myös museon sekä kirjaston jopa yli sadan hengen tilaisuuksiin.

Hävikistä herkuiksi

Kahvilapäällikkö Anna Antinjuntti kertoo, että mahdollisimman moni Kantin tarjottavista on luomua. Portaat luomuun on ohjelma kaikenkokoisille yksityisille ja julkisille ruokapalveluille, jotka haluavat lisätä luomutuotteiden käyttöä osana kestävän kehityksen mukaista toimintaansa.
– Meillä on esimerkiksi jatkuvasti käytössä luomuvehnäjauhot ja luomukananmunat, täytetyissä leivissä käytämme luomuruisleipää. Saimme Portaat luomuun -ohjelmassa yhden tähden jo heti aloittaessamme. Luomun osuutta tullaan jatkossa lisäämään, kun Kahvila Kantin toiminta on nyt päässyt täyteen vauhtiin, Anna lupaa ja kertoo myös hävikin minimoinnin olevan koko henkilökunnalle suorastaan sydämenasia.
Jonna ei helpolla heitä mitään pois, vaan sen sijaan miettii mitä herkullista vaikkapa lounaalta ylijääneestä raaka-aineesta saisi. Hän loihtii maukkaita piiraita ja herkullisia jälkiruokia kahvila-asiakkaiden iloksi. Hävikki on saatu minimoitua varsin tehokkaasti, siihen tarvitaan vain viikon tarjottavien huolellista suunnittelua ja ripaus luovaa mieltä, Anna valaisee Kahvila Kantin toimintaa.

Aitoa retroa ja paikallisuutta

Puijon Majalla, Tornikahvilassa ja Torniravintolassa vierailija ei voi olla kiinnittämättä huomiota persoonallisiin pikku yksityiskohtiin. Toiletissa ei käsiä pyyhitä tavalliseen paperiin vaan pieniin kangaspyyhkeisiin, majan katossa roikkuu kauniita lamppuja ja Tornikahvilassa tuoleissa on tyylikästä ajan patinaa.
– Niin Puijon Torniravintolassa ja -kahvilassa kuin Puijon Majallakin moni käyttöesine on päässyt uudelleen hyötykäyttöön. Tornista löytyy kunnostettuja Artek-tuoleja, Majan salista löytyy Isä Camillossa käytössä olleita kattolamppuja, toileteissa kädet pyyhitään vanhoista pyyhkeistä tehtyihin pienempiin käsilappuihin ja kahviastiastotkin tuovat mieleen menneen ajan. Esineistöä on saatu paitsi Ravintolamestareiden muista ravintoloista, myös lahjoituksina asiakkailtamme ja henkilökunnan omista kokoelmista.
Hanna Toivanen lisää aidon paikallisuuden olevan kierrätyksen ohella toinen kulmakivi Puijon ravintoloissa.
– Alusta lähtien olemme suosineet vahvasti paikallisia tuottajia ja osaajia. Majan puodissa on myynnissä paikallisten, pienten käsityöläisten ja panimoiden tuotteita. Ja lähes kaikki raaka-aineet keittiöön tulevat siitä maisemasta, mikä tornista näkyy. Oman alueen tuottajilta saamme nopeasti tavaraa juuri sen verran kuin kulloinkin tarvitsemme, joka vähentää myös hävikkiä. Pakkausjätteet on myös minimoitu. Myös ekologisuus on meille tärkeää, esimerkiksi Torniravintolan sisustuksessa ja kalusteissa käytetty puu on avohakkaamatonta, Hanna paljastaa.

Puijon Majan lahjapuodista löytyy paikallista laatua lahjaksi tai tuliaisiksi, vinkkaavat Minna Hämäläinen, Hanna Toivanen ja Simo Pasanen.

Ruoka ja luonto uudessa ulottuvuudessa

Ravintolamestareiden uusi elämystuote Laajennettu illallinen on kokonaisvaltainen ravintolakokemus. Asiakas viedään virtuaalilasien, äänimaailman, tuoksujen ja makujen avulla immersiivisesti kokemaan ravintolaillallinen Suomen luontoon, metsiin ja vesistöjen äärelle. Laajennettu illallinen on ravintolakokemus uudessa ulottuvuudessa ja se tuo illallisen raaka-aineet esille aivan uudella tavalla, siinä ympäristössä mistä ne ovat alun perin tulleet.
Aineistoa tuottamassa ja konseptia rakentamassa on ollut useita pohjoissavolaisia yrityksiä. Illallinen on vahvasti visuaalinen kokemus, mutta siihen sisältyvät olennaisena myös ruoasta ja luonnosta kertovat tarinat. Tarinat ja sisältö on tehty myös englanniksi.
Laajennettu illallinen pääsi jo viime syksynä Ruokamatkakilpailu 2021 -finalistiksi ja se on nyt saatavilla Ravintolamestareiden myyntipalvelusta.

Tarinat on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen. Niiden kertojina virtuaalimaailmassa toimivat ruokamatkan opas Olavi Rytkönen ja illallisen menun suunnitellut keittiömestari Janne Tirri.

Kahvila Kantti

Museokatu 1, 70100 Kuopio
ma – su 10 – 17, ke 10 – 19
puh. 044 581 0460
www.kahvilakantti.fi

Puijon Maja

Puijontie 135, 70100 Kuopio
puh. 044 581 0455
Ryhmävaraukset, kokoukset
ja yksityistilaisuudet:
myynti@ravintolamestarit.net
puh. 044 581 0453

Torniravintola

Puijontie 135, 70100 Kuopio
ti – to 17 – viim.varaus klo 21
pe – la 13 – viim.varaus klo 21
su 12 – 16
Varaukset: 044 581 0455

Tornikahvila

Puijontie 135, 70100 Kuopio
puh. 044 581 0455
ma – su 10 – 18
ravintolat@puijopeak.fi
www.puijopeak.fi/ravintolat