Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Historiallisia tapauksia, taviksia ja merkkihenkilöitä

Muut

Tänä keväänä olen maalannut Hattulan kirkkoa keskiajalla, pukenut Marilyn Monroeta, kärsinyt sydänsuruista 1800-luvun Turussa ja lähtenyt evakkoon Marttinansaaresta.

Historiallinen romaani on yksi suosikkigenreistäni kirjallisuudessa. Se ei ole ihme, sillä olen lapsesta asti ollut menneisyydestä kiinnostunut, opiskelinpa aikoinaan historianopettajaksikin. Olen siis historianörtti, mutta historiallisista romaaneista pitävät myös monet sellaiset, jotka lähinnä torkkuivat koulun historiantunneilla.

Historia on muutakin kuin vuosilukuja ja valtionpäämiehien nimiä. Kun aloitin historianopinnot tämän vuosituhannen alussa, oli tutkijoiden ja opiskelijoiden huulilla kovasti käsite mikrohistoria. Mikrohistoria haastaa perinteisen historiantutkimuksen. Tutkiva katse kiinnitetään mikrotasolle; yhteen kylään, yhteisöön tai jopa yksilöön. Mutta yksittäinen tutkimuskohde voi kertoa yllättävän paljon myös menneisyyden suurista linjoista.

Hengitin mukana jokaisella solullani

Samaan perustuu historiallisten romaanien vetovoima. En voi varsinaisesti kehua olevani erityisen kiinnostunut keskiaikaisesta kirkkotaiteesta, mutta kun luin Anneli Kannon kirjoittamaa romaania Rottien pyhimys, elin ja hengitin maalausurakassa mukana jokaisella solullani.

Vaikka ei olisikaan kiinnostunut toisen maailmansodan rauhanneuvotteluista ja niissä vedetyistä rajalinjoista, pitää sisin olla melkoista kiveä, jos ei osaa samaistua marttinansaarelaisten asemaan. Heidän kotinsa jäi juuri rajalinjan tuolle puolen. Tästä henkisestä haavasta kertoo Maarit Turtiaisen romaani Marttinansaari.

1800-luvun lopun teollisuuden ja työläisten olojen kehitys ei innosta läheskään kaikkia, mutta entä jos joukkoon sirotellaan aimo annos romantiikkaa ja sydämenasioita kuten Ann-Christin Antell esikoisromaanissaan Puuvillatehtaan varjossa?

Merkkihenkilöitä tavisten silmin

Enni Mustonen on luonut historiallisen viihteen muotoon puetusta mikrohistoriasta kokonaisen elämänuran. Hänen Syrjästäkatsojan tarinoita -kirjasarjansa perustuu lähtöajatukseen, jossa kirjojen ”tavis”päähenkilöt seuraavat läheltä kuuluisuuksien elämää ja historian suuria käännekohtia. Uusimmassa romaanissa Näkijä lukija pääsee niin Tuntemattoman sotilaan kuin lukuisten Hollywood-elokuvienkin kuvauksiin mukaan.

On heitäkin, jotka kokevat viihteellisyyden aliarvioivan ja latistavan historiallista totuutta. Onneksi Suomessa, koko maailmasta puhumattakaan, kirjoitetaan myös loistavaa ja korkealaatuista historiantutkimusta ja tietokirjoja.

Mutta meille, jotka nautimme elämyksistä ja hyvistä tarinoista, ovat historialliset romaanit mitä parhainta kesälukemista. Mitä se haittaa, jos kaukomatkoille ei pääsisikään, kun voi aina matkata kirjojen siivillä sinne, mihin ikinä mielii.

Ajasta ja paikasta riippumatta.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.