Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Hyvien tekojen Tukeva

Erikoisliikkeet, Koulutus

Tukeva tarjoaa eväät työelämään monelle nuorelle ja aikuiselle. Erno Kääriäinen, Iida Voutilainen (toinen vas.), Mervi Tiainen ja Anne Kares (oik.) toteavat vasta-avatussa Elävä Cafessa.

Tukeva-säätiö tarjoaa vuosittain noin 800 valmentautujalle paikan kehittää työelämätaitoja. Heistä puolet ovat alle 30-vuotiaita. Jokainen voi osallistua hyvän tekemiseen asioimalla Elävässä kaupassa, lounasravintola Savoxissa tai tuomalla vaikkapa vanhat huonekalut kiertoon.

Tukeva on voittoa tavoittelematon säätiö, jonka koko tuotto menee työllistävään toimintaan ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Eri alojen työpajat tarjoavat mahdollisuuden työelämätaitojen ja oman osaamisen kehittämiseen. Tavoitteena on löytää jokaiselle oma paikka työelämässä tai opinnoissa. Jokaisella valmentautujalla on oma polkunsa ja aikataulunsa, jonka mukaan edetään. Toimitusjohtaja Erno Kääriäinen kertoo, että yksilöllisyys on tärkeää.
- Valmentautujien ikähaitari on laaja, 16-vuotiaista aina eläkeikään asti. Jokaisella on oma taustansa, omat vahvuudet ja haasteet. Vaikka toiminnan tavoite on työllistymisessä, on myös tällä hetkellä merkitystä. Toiminnallamme lisäämme osallisuutta, vahvistamme oman osaamisen arvostamista ja sosiaalisuutta. Jokainen etenee polulla omaan tahtiinsa.

Itseluottamusta ja rytmiä elämään

Monipuolisen työpajatoiminnan kautta on mahdollista kokeilla eri aloja, joko työelämään tai opiskeluihin tähdäten. Valmentavan toiminnan kynnys halutaan pitää mahdollisimman matalana. Alle 29-vuotiaille nuorille suunnattu, Kuopiossa ja Leppävirralla toimiva Starttipaja on hyvä paikka ottaa arki haltuun ja harjoitella sosiaalisia tilanteita.
- Usein nuorten kanssa lähdetään liikkeelle aivan alusta, kuten arjen hallinnasta. Itsetuntemusta vahvistetaan erilaisen tekemisen ja toiminnan kautta, yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti, yksilövalmentaja Iida Voutilainen kertoo.
Mervi Tiainen on ollut Starttipajalla nelisen kuukautta.
- Tämä on mahtava paikka! Ohjaajat ovat mukavia, samoin toiset nuoret. Olen oppinut täällä arvostamaan omia vahvuuksiani. Tänne tuleminen oli hyvä ratkaisu siksikin, että olen saanut arkeen oikeanlaisen rytmin. Ennen tänne tuloa valvoin yöllä ja nukuin päivällä. Tiainen näkee Starttipajan toiminnan tärkeäksi.
- On paljon sellaisia syrjäytyneitä nuoria, joiden on vaikea aloittaa yhtään mitään. Täällä kaikki tapahtuu omassa aikataulussa. Itsekin olen joutunut menemään välillä epämukavuusalueelle ja huomannut, ettei se välttämättä niin kauheaa olekaan, hän kertoo.
Tiaisen tavoitteena ovat yliopisto-opinnot. Tällä hetkellä hän valmistautuu pääsykokeisiin ja harjoittelee opinnoissa tarvittavia taitoja.

Tukevassa kasvaa monen alan ammattilaisia

Kääriäinen muistuttaa, että luovuus on avain omien taitojen löytymiseen ja kehittämiseen. Erilaiset projektit ovat keskeinen Tukevan työmuoto. Tästä hyvänä esimerkkinä on ystävänpäivänä avautunut Elävä Cafe Elävän kaupan yhteydessä. Kahvila on vahvan yhteistyön tulos, sillä sitä ovat olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa valmentautujat eri pajoilta.
- Elävä Cafe on erinomainen paikka istahtaa kahville ostosten lomassa ja seurata samalla toimintaamme. Kahvila tarjoaa myös valmentautujille uusia työmahdollisuuksia asiakaspalvelutehtävissä, visuaalisen viestinnän suunnittelija Anne Kares kertoo.
Tukevan valmentautujien monipuolista ammattitaitoa ja osaamista voivat hyödyntää niin kuluttajat kuin yritykset. Toinen toistaan upeampia pajatuotteita löytyy myynnistä Eläviltä kaupoilta ja pajat valmistavat töitä myös tilauksesta. Myös erilaiset yritysyhteistyöt ovat mahdollisia ja Tukeva tekeekin jonkin verran alihankintatöitä yrityksille.
- Helpoin tapa tukea toimintaamme on tuoda vanhat huonekalut ja muut hyväkuntoiset tavarat ja tekstiilit myyntiin. Otamme mielellämme vastaan myös materiaaleja, sillä pajatuotteet valmistetaan kierrätysmateriaaleista. Meillä ostosten tekeminen on siis todellinen hyvän mielen ekoteko.

Tukevan toimintaa on helppo tukea asioimalla Elävässä kaupassa. Pajatuotteet tehdään hyvin pitkälti kierrätysmateriaaleista, joten myös vanhasta tavarasta luopumalla voi tehdä helposti hyvää.

p
Tukeva-säätiö sr
Elävä kauppa -myymälät

Teollisuuskatu 1, Kuopio,
puh. 044 022 5810
Räisäläntie 3, Siilinjärvi,
puh. 044 022 5840
Laakuntie 26 - 28, Leppävirta,
puh. 044 022 5814
Valmennuspalvelut puh. 044 022 5875
www.tukevasaatio.fi
Myös Facebookissa!

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.