Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Itsekseen nauraminen on hyvän äänikirjan merkki

Muut

Viime viikkoina lienen aiheuttanut hämmennystä kanssaliikkujissa Vuorelan lenkkipoluilla. Jos siis olet iltahämärissä törmännyt itsekseen tyrskähtelevään naishenkilöön – se olin minä!

Joku on joskus väittänyt, että itsekseen naureskelu on hiipivän hulluuden merkkejä, mutta olen kyllä aina ollut eri mieltä. Hyvästä huumorintajusta ja iloisesta elämänasenteestahan se kertoo!

Tällä kertaa yllättävissä tilanteissa huulilta karanneet naurahdukset johtuvat kuuntelemastani äänikirjasta. Antti Holman Kaikki elämästä(ni) on niin mahdottoman hauska, että ei sitä vakavalla naamalla voi kuunnella!

Äänikirja on Holman itsensä lukema, mikä vain pahentaa, tai näkökulmasta riippuen parantaa, tilannetta. Teos on vahvasti omaelämäkerrallinen ja Holma paljastaa itsensä ja kipupisteensä tavalla, jota voisi kutsua jopa räävittömäksi. Holma ei sanojaan säästele, eikä itseään, tai kuvaamiaan henkilöitä. Kaikki tämä luettuna lakonisella ja toteavalla tyylillä, joka muodostaa mahdottoman kontrastin tekstin sisällön kanssa. Kaikille, jotka joskus ovat kuunnelleet Holman suosittuja podcasteja, tunnistavat ilmiön.

Tämä aiheuttaa kuulijassa myötähäpeän ja toisaalta myös itsehäpeän tunteita, sillä kyllähän niistä tuntemuksista itsensä tunnistaa. Toisaalta ohittaessani arvokkaan näköisen, koiraa ulkoiluttavan rouvan, toivon totisesti, ettei kuulokkeideni bluetooth-yhteys katkea ja Holman värikäs kuvaus päädy laajemman yleisön korvien kuultavaksi puhelimen kaittumen kautta.

Tänä syksynä olen ajatellut useasti, kuinka arvokasta nauru on. Kun ympäriltä kuuluu koko ajan huolestuttavia uutisia, osaa toden totta arvostaa iltahetkeä, jolloin voi katsella hiljalleen laskevaa aurinkoa ja hykerrellä äänikirjan kanssa.

Ei olekaan ihme, että äänikirjojen kuunteleminen on yleistynyt tämän vuoden aikana ja osittain paikannut muuten laskevaa kirjamyyntiä.

Ihminen kaipaa edelleen tarinoita, olivatpa ne sitten iloisia, surullisia tai myötähäpeää herättäviä.

Äänikirja tarjoaa parhimmillaan pakopaikan, mutta myös tavan käsitellä omia, monimutkaisia tuntemuksia.

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.