Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

“Joka päivä uusi aurinko”

Tapahtumat

Valokuvataiteilija Taneli Eskola tunnetaan erityisesti maisemakuvistaan, joissa on asuttu ja ihmisläheinen tunnelma. Hän tuo VB-valokuvakeskukseen mustavalkoisia katukuvia vuosilta 1974-2019, jotka lomittuvat kulttuurimaisema-aiheisten teosten kanssa. Lätäkköhyppy ja muita kuvia näyttelyn painotus on arkimiljöössä, kaupungeissa ja sosiaalisissa suhteissa luonnon ja ylevien maisemien kustannuksella. Eskolan töissä korostuu toisaalta hetkellisyys mutta myös ajattomuus ja tilantuntu. Kuvissa on inhimillisesti koskettavia hetkiä, elettyjä tiloja, nyttemmin jo kadonneita kaupunginosia, katunäkymiä ja valaistuksia eri maista. Taneli Eskolan Lätäkköhyppy ja muita kuvia -näyttely on nähtävillä 2.10.-29.11.2020 Kuopion VB-valokuvakeskuksella.

Näyttely liittyy syksyllä 2019 julkaistuun Eskolan elämäntyökirjaan Blue Monograph. Ten Sequences of Photographs 1972-2018. Kirjan tunnuskuva Lätäkköhyppy on Tallinnassa vuonna 1981 kuvatusta sarjasta Päivä Georg Otsin aukiolla. Blue Monograph on tummanpuhuva, klassinen mustavalkoinen valokuvateos joka heijastelee tekijänsä nuoruuden, 1970- ja 1980-lukujen valokuvataiteellisia ihanteita. Paitsi kirjantekijä, Eskola on myös käsityöläinen, joka nauttii vedostuksesta, kehystyksestä ja siitä, että itse pystyy hallitsemaan valokuvauksen eri vaiheet ja tekotavat.

Taneli Eskola (s.1958) on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän aloitti valokuvaamisen 1970-luvun alussa ja väitteli taiteen tohtoriksi Taideteollisessa korkeakoulussa 1998 ja on ollut Aalto-yliopiston dosentti vuodesta 2010. Opetus- ja tutkimustyö on kuitenkin jäänyt ja viime vuodet Eskola on keskittynyt tuotantonsa kokonaisuuden arviointiin ja työstämiseen. Eskola on pitänyt lukuisia näyttelyitä vuodesta 1979 lähtien ja hänen teoksiaan on keskeisissä kotimaisissa kokoelmissa. Eskolan viimeisin retrospektiivi nähtiin Suomen Valokuvataiteen museossa vuonna 2016.

Kuva / Photo: Taneli Eskola: Pohjoisesplanadi.
 

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.