Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Käykäähän kylässä

Pääkirjoitus

Näin riehakkaaksi ei kyläillessä kuitenkaan kannata heittäytyä. Ylärivissä Hese, Jape, Tuija, Ola ja Christina. Sohvalla Sonja ja pehmonalle, Jarmo, Aino-Maria, Pauliina ja yksisarvinen nalle sekä hupun sisällä somettamassa Timo ja sängyn alla Sami. Kiitos Sepon Kalusteelle tilaisuudestamme päästä yhteiseen petiin. Peitot ja tyynyt Iskusta ja isot pehmolelut Lelu Partaselta.

Eräs vanhempi haastateltava arveli minun olevan iältäni jo vanhahko, ja syy siihen oli hieman yllättävä. Lapsuudessani maaseudulla oli aivan tavallista piipahtaa illalla ilmoittamatta kylään naapuriin ja viivähtää tarinoimassa jopa tuntikausia. Haastateltavan mielestä olin iäkäs, kun muistin noinkin ikiaikaisia ja nykyihmiselle vieraita tapoja.
Spontaani kyläily on pääosin kaukaista historiaa. Silti kyläilyä ei ole syytä nostaa historian hyllylle pölyttymään. Voisiko kyläilyperinteellä olla hieman toisessa muodossa paikkansa nykyajassakin? Mitäpä jos kaivaisikin itsestään esiin sen modernin kyläilijän ja spontaanin piipahtajan?
Nykyään ei voi astella sisään ihan noin vaan, ilmoittamatta. Spontaanius on vaihtanut paikkaa, nyt se tarkoittaa lähinnä tapaamisen tai kyläilyn helppoa perumista tekstarilla tai muulla viestillä. Nykykyläilyyn toivoisi juurtuvan aidon kohtaamisen arvostuksen. Kun on sovittu, että nähdään ihan oikeasti, niin pysyttäisiin sovitussa, ellei ihan kohtuuttomia esteitä tule.
Kyläilyn hallinnasta on ihan ammatillistakin etua. Toimittajana piipahdan yrityksiin kuin kyläilemään konsanaan. Usein kättelyn jälkeen on vuorossa tärkeä päätös, keitetäänkö kahvia vai ei. Kolmen kiellon jälkeen pannullinen kumminkin keitetään, sitten juodaan kahvit ja tehdään juttu.
Ehkäpä lapsuuden kokemuksista on sittenkin jotain hyötyä. Taito ja halu kohdata ihminen kasvokkain on tallessa. Ja tallessa myös pysyy, kuten koko tiimillä joka Savon XPressiä suurella sydämellä tekee.

Olavi Rytkönen
Toimittaja, yleismies

Share This

Jaa tämä juttu!

Voit jakaa jutun Facebookiin tai Twitteriin.